Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A vásárhelyi közgyűlés vitázott a botrányos felmérésről

Tudományos eszközökkel szervezett lejárató hadjáratnak nevezte a Medián felmérését a tegnapi rendkívüli közgyűlésen Lázár János polgármester. A képviselők pártállástól függetlenül elítélték a közvélemény-kutatás botrányos kérdéseit, bár abban nem értettek egyet, hogy a közgyűlésen kell-e erről tárgyalni. Végül határozatban szólították fel a Mediánt: kérjen bocsánatot. A cég vezetője ezt meg is teszi, sőt fontolgatják, hogy nyilvánosságra hozzák a megbízó kilétét is.
Fotó: Tésik Attila
– Egyértelműen politikai sugallatú kérdéseket tett fel a vásárhelyieknek a Medián közvélemény-kutató, így aztán politikai állásfoglalás nélkül nem is lehet hagyni – fogalmazott Rárósi Imre fideszes városatya a tegnapi rendkívüli közgyűlésen, ahol egyetlen napirendi pontot vitattak meg „Lejárató hadjárat Hódmezővásárhelyen" címmel. Lapunkban többször foglalkoztunk már az országos visszhangot kapott felméréssel, amelyben többek közt azt is megkérdezték a vásárhelyiektől, elképzelhetőnek tartják-e, hogy Lázár János polgármester, illetve Bacsa Pál szocialista képviselő fizikailag bántalmazza családtagját.

A képviselők több mint egy órán át adták egymásnak a szót a közgyűlésen, s fejtették ki véleményüket az ügyben. Abban pártállástól függetlenül egyetértettek, hogy a Medián egyes kérdései felháborítóak. Viszont abban, hogy mindezt a közgyűlésnek kell-e megvitatnia, már nem voltak közös nevezőn.

Lázár János polgármester
– Sajnálom, hogy Vásárhely ilyen témával került bele a sajtóba – közölte Szeli Ferenc szocialista képviselő, ugyankor hozzátette: szerinte nem a közgyűlés dolga ezzel foglalkozni. Csorba Mihály alpolgármestert szavai szerint megdöbbentette Szeli hozzászólása. Úgy vélte, az ügy csak a testületre tartozik. A család szent és sérthetetlen, erősítette meg ismételten Hernádi Gyula szocialista képviselő. Hozzátette: Bacsa Pálról nem tudja elképzelni, hogy erőszakosodna családjával és munkatársaival, de ugyanígy vélekedik Lázár Jánossal kapcsolatban is. Egyébként pedig, hangsúlyozta, hisz a közvélemény-kutatónak, hogy a megrendelés nem politikai indíttatású.

– Ki költene milliókat a közvélemény-kutatásra, ha nem fűződne hozzá érdeke? – kérdezett vissza erre a polgármester.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a közvélemény-kutatással kapcsolatos határozati javaslatot. Fotó: Tésik Attila
Havránek Ferenc munkáspárti képviselő is azt boncolgatta, kinek állt érdekében a közvélemény-kutatás.
– A megtámadott jó pozícióba került – vélte a városatya –, s ezt ki is használta, mosolygós gyermekével az ölében nyilatkozott, ez rokonszenvet ébreszt az emberekben. – Hozzátette: bírósághoz kell fordulni, mert ez az egész magánügy.

Lázár János erre azt közölte: Havránek megjegyzésétől hány-
ingere lett. Egy éve megy a családját érintő pletyka a városban, de a közvélemény-kutatás már nem szóbeszéd, hanem tudományos eszközökkel megszervezett hadjárat, mondta Lázár. Egyetértett azzal, hogy minden kérdést nyilvánosságra hoztak, szerinte a szondázás eredményével és a megrendelő személyével is ezt kell tenni. Végül a polgármester nyomatékosan közölte: hagyják békén a családját, a gyermekét.


Egyhangú határozat

A rendkívüli közgyűlésen egyhangúlag fogadták el a képviselők azt a határozatot, amely kimondja: „A közgyűlés elítéli azt a politikai hadjáratot, amelyben most már a Medián segítségével a helyi közélet szereplőinek magánéletét mocskolják. A közgyűlés minden tagja elhatárolja magát a Medián mocskolódásától, s arra szólítja fel a közvélemény-kutatót, hogy kérjen bocsánatot minden vásárhelyi polgártól". Ezenkívül szól a határozat arról is, hogy a Piackutatók Magyarországi Szövetségéhez, annak etikai bizottságához fordul a város, kérve, ítélje meg a kérdéssort, s készítsen arról szakmai állásfoglalást. 

A Medián válasza a határozatra

– A közvélemény-kutatás megbízója eredetileg nem kívánta kilétét nyilvánosságra hozni. A napok óta tartó huzavona miatt azonban folyamatosan egyeztetünk arról, hogy esetleg mégis elmondjuk, kitől kaptuk a felkérést a vásárhelyi munkára – nyilatkozta Hann Endre. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet igazgatója hozzátette, korábban több fórumon, így tegnapi lapunkban is sajnálatát fejezte ki azért, ha valakit sértett valamelyik kérdés. Mivel a vásárhelyi közgyűlés határozatban szólította fel a bocsánatkérésre, ezt levélben fogja megtenni. – Nem a konfliktus élesítése, hanem épp ellenkezőleg, a tompítása a célom – mondta végül Hann Endre. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az unióban is büdös a trágya

Tizenöt éve szenvednek a székkutasi Erkel utca középső részén lakók az állatátvevőhelyről jövő… Tovább olvasom