Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A vásárhelyi lakáspiacon csak a tőkeerős cégek életképesek

Két új tömbház épült a közelmúltban Hódmezővásárhelyen. A Kinizsi utcaiban már majdnem minden lakás elkelt, az Andrássy utcaiban még nem. Ebből is következik: a beruházást lebonyolító vállalkozók kockáztatnak, befektetnek és lehet, hogy csak fél-egy év elteltével – vagy még később – tudják értékesíteni a lakásokat. Jelentős tőkeerő kell a piacon maradáshoz.
„Az egyiknek sikerül, a másiknak nem, a sors olykor nem tudja mit akar". A citált nóta jól hangzik, de nem az építőipar, az építési vállalkozók pillanatnyi helyzetét tükrözi. Úgy helyes, hogy az egyiknek hamarabb sikerül, a másiknak kicsit később – értékesíteni a garázsokat, üzlethelyiségeket, lakásokat.

A tétel alól Hódmezővásárhely sem kivétel: két házat, két beruházót vizsgáltunk, kérdeztünk meg. A József Attila és Kinizsi utca sarkán épített a Takács és Kun Építőipari Kft. társasházat, amelyben tizennyolc lakás, kilenc garázs és hat üzlet található. A lakások átlagban 50-62 négyzetméteresek, de akad 35 négyzetméteres is, és a kulcsrakész ár négyzetméterenként 185 ezer forint.

– Az elmúlt héten adtuk át teljesen – mondta Takács János ügyvezető –, és valószínűleg a viszonylag kedvező ár miatt, szinte mindet el tudtuk adni, már csak egy nagyobb alapterületű lakást nem értékesítettünk, de komoly érdeklődő van rá. Már a jogerős építési engedély kézhezvételének pillanatában elkelt húsz százalék. Ez is mutatja, van igény az újonnan épült társasházi otthonokra – igaz, nem túl nagy. Hamarosan folytatjuk a munkát. Arról a házról van szó, amelynek a homlokzati problémájáról, állapotáról lapunk is beszámolt. Megállapodtunk a lakóközösséggel, hogy ráépítünk egy szintet és egy tetőteret, ennek fejében rendbe hozzuk a homlokzatot. Ezt a javaslatunkat a lakóközösség elfogadta, és már ezekre a lakásokra – az elképzelések szerint tizenegyet alakítunk ki – is vannak jelentkezők, érdeklődők.

Szegeden könnyű új lakást eladni

Szegeden a kivitelezés egy éve alatt minden épülő társasházi lakást el tudnak adni – mondták el kérdéseinkre válaszolva a beruházók. A szerkezetkész árak 150-220 ezer forint között mozognak a lakás fekvésétől függően, a kulcsrakészre épített lakások négyzetmétere pedig átlagosan 40 ezer forinttal kerül többe. Szegeden hamarosan árusítani kezdik a Tisza-palota lakásait, itt a Tiszára néző, panorámás, legfelső szinti otthonokért kérnek majd a legtöbbet négyzetméterenként: akár 280 ezer forintot is. Vagyis egy átlagos kétszobás, 60 négyzetméteres lakás ára elérheti a 17 millió forintot. A legolcsóbb otthonokat a külső kertvárosokban, valamint a Vadaspark lakóparkban kínálják kulcsrakészen, 190-210 ezer forintos négyzetméterenkénti áron.

Az Andrássy utca 9. számú ház közös képviselője megerősítette: a Takács és Kun Építőipari Kft. ajánlatát fogadta el a közgyűlés, de ez még csak felújítási terv, amelyet még jóvá kell hagyni.

Az Andrássy utcán lévő Sarokpont nevű társasházat az Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt. hozta tető alá. Az impozáns komplexumban 50 lakás, 45 garázs, 3 iroda és 6 üzlet található. Az utóbbi három tételt már eladták, szabad lakás azonban még van.

– Eddig a lakások mintegy ötven-hatvan százaléka kelt el – mondta Paragi István, a zrt. vezérigazgatója –, de folyamatos az értékesítés. Ez nem meglepő, általában fél-egy év alatt adhatók el az újonnan épített társasházi lakások, vagyis jelentős tőke, tartalék szükséges az ilyen beruházásokhoz, ugyanis az nem térül meg azonnal. Hogy mi az oka? Nincs elég fizetőképes kereslet, az embereknek nincs pénze, pontosabban nincs annyi, hogy gondolkodás nélkül befektesse, lakást vásároljon rajta. Pedig mi mindenben igyekszünk megfelelni az igényeknek, kulcsra készen adjuk át és olyanná alakítjuk, amilyennek azt a vevő elképzelte, megálmodta, akár több lakrész is összenyitható.

Paragi István még elmondta: megpróbálnak ebből megélni, de nem könnyű, a piac szűk, csakis biztos lábakon álló, tőkeerős cégek maradhatnak talpon. Az Építészmester 12, a Takács és Kun 11,1 millióért kínál egy 60 négyzetméteres lakást Vásárhelyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél évtizede nő a Szegedről ingázók száma Vásárhelyen

A vásárhelyi laktanya ezerháromszáz katonájából kétszáz Szegedről jár át. Az iskolákban és a… Tovább olvasom