Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A vásárhelyi színesfém-kereskedő szenvedélye

Hódmezővásárhely - Az öntöttvas holmiktól, és öntéssel készült színesfém tárgyaktól nem tud megválni a vásárhelyi Szántó Jenő színesfém-felvásárló. A gépésztechnikus végzettségű vállalkozó maga újítja fel a régi tárgyakat műhelyében, és gyűjteményében szerepel olyan tárgy is, amelyet rokona gyártott – a 20. század elején.
Kilenc éve gyűjti a különböző fémekből készült öntvényeket a vásárhelyi Szántó Jenő. A színesfém-felvásárlással foglalkozó ötvenhárom éves férfi házának udvarát tucatnyi öntöttvas kályha, varrógépállvány és szecskavágó szegélyezi. A lakás falait plakettek, emlékérmek, a bútorok polcait pedig több más mellett vasalók, míves serpenyős mérlegek és fényesen csillogó rézmozsarak díszítik.

– Gyermekkorom óta érdekelnek a fémből készült régi használati tárgyak, melyeket a kor öntőmesterei precízen, a legapróbb részletekre ügyelve készítettek el – meséli lelkesen. – Az elmúlt évek során egy több százdarabos gyűjteményt sikerült összehoznom, mely szinte naponta bővül egy-egy újabb darabbal. Ebben minden megtalálható: érmék, kitüntetések, kávédarálók, gyertyatartók, kolompok, hamutálak, estig sorolhatnám. Büszkélkedhetek egy bibliai témájú bronzplakett-sorozattal is, amit már többen megakartak vásárolni, de én a világért sem válnék meg tőlük. Rendszeresen csereberélek is.

A gépésztechnikus végzettségű gyűjtő maga újítja fel „kincseit" műhelyében. A vas tárgyakról a rozsdát homokfúvó segítségével tünteti el, amit festés követ. Az oxidálódott színesfémekről polírozással távolítja el a szennyeződéseket, majd a felületet különféle vegyszerekkel tisztítja tovább addig, míg vissza nem nyeri eredeti fényét.

A gyűjtemény egyik legbecsesebb darabja egy ritka varrógépállvány, amelyet – a Singer licencének megszerzése után – Szántó Jenő rokona kezdett el önteni Szegeden a huszadik század elején.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kegyeleti verseny egyre fokozódik Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Újabb temetkezési vállalkozás próbál teret nyerni Hódmezővásárhelyen – az… Tovább olvasom