Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A vásárhelyi Topától még sohasem kérték a belépőt

Hódmezővásárhely - Hivatalosan tízéves korában játszott először futballcsapatban a ma 78 éves vásárhelyi Szőke József. A foci virágkorában, az ötvenes években öt vásárhelyi együttes szerepelt az NB III-ban.
Ha jól játszottak a fiúk, törzshelyükön elengedték a kisfröccsök árát. A játékosból bíró lett, majd edző, végül lelkes szurkoló – máig.
A klubtól kapott állandó belépőjét még egyszer sem kellett felmutatnia.

Szőke József a barátokkal már a grundon is rúgta a rongylasztit, de szervezett keretek között 10 esztendősen, a polgári fiúiskolában focizott először. Akkoriban ragadt rá a Topa becenév – feltörte sarkát a cipő, de nem törődött vele, száguldozott, focizott, majd a meccs után sántikált. Bal oldali középpályást, csatárt játszott, a járási bajnokságtól az NB III-ig. Tizenhárom évesen igazolt a HMTE-be, majd a HTVE-ben, a Földeákban, az Építőkben és a Spartacusban szerepelt. Első felnőtt bajnokiját a HTVE-ben 1951-ben játszotta a Csongrád ellen, 2–1-re nyertek. Akadt olyan nap, hogy két találkozón is pályára lépett.

A vásárhelyi Szőke józsef csatár volt, bíró, edző lett. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Szőke József csatár volt, bíró, edző lett.
Fotó: Tésik Attila

– A legemlékezetesebb mérkőzést az Építők tagjaként játszottam a szintén helyi Dózsa ellen – mondta Szőke –, akkor öt vásárhelyi együttes szerepelt az NB III-ban. Zsótér és Kecskés két-két góljával 4–0-ra nyertünk, ellenfelünk így csúszott le a bajnoki címről és az NB II-ről, ahová a Makó jutott fel. Ha jól teljesítettünk, törzshelyünkön Császár János elengedte a kisfröccsök árából felhalmozódott tartozásunkat.

Várja a tavaszi rajtot

– A HFC előkészületi meccseire nem járok ki, de a bajnokikra igen – mondta Szőke József. – A szezonban az otthoni ebéd is a mérkőzések időpontjához igazodik. A találkozókra a nejem, Magdi visz el autóval, egyedül már nem bírok elmenni. A klubtól kaptam állandó belépőt, de a bejáratnál egyszer sem kérték – még emlékeznek rám.

Az aktív játékot egy sérülés miatt, 1964-ben fejezte be. Két esztendeig bíráskodott, majd közel húsz éven keresztül edzősködött a Hódgép-Metripondnál. Főleg fiatalokkal, utánpótlás-neveléssel foglalkozott, tanítványai közül többen kerültek fővárosi és vidéki élvonalbeli csapatokhoz. A vásárhelyi felnőtt gárda kispadján egy évet ült. A foci mellett dolgozott: az építőipari cégnél az anyagszállítási részleget vezette, a Dózsa Tsz-nél gumijavítással foglalkozott.

– Édesapám ismert csizmadiának számított, húsz-harminc emberrel dolgoztatott. A háború alatt megtakarított pénzén földet vett, mondván, azt nem bombázzák rommá. Végül ez lett a vesztünk, mert a felszabadulás után kuláknak minősültünk. Csak négy polgárit végeztem, származásom miatt semmilyen iskolába nem vettek fel. Tizenöt-tizenhat évesen éjszakai vagonkirakodást is vállaltam.

Szőke József a mai napig kijár a HFC mérkőzéseire. Fotó: Tésik Attila
Szőke József a mai napig kijár a HFC mérkőzéseire.
Fotó: Tésik Attila

1989-es nyugdíjazását követően még 70 éves koráig dolgozott, akkor hagyta abba. Legszívesebben a sportos korszakra emlékszik: – A labdarúgás jelentett számomra mindent, szórakozást, munkát, az életemet. Szigorú tréner voltam, mondtam is a srácoknak: engem nem szeretni kell, csak az számít, amit a pályán produkáltok. A maiak sértésnek veszik, ha futni kell, és igyekeznek megspórolni egy-egy kört. Ilyen mentalitással a civil életben sem lehetnek sikeresek. Vagy mégis?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Risztov Éva hétvégéje: bullterrier és kijevi csirke

Hódmezővásárhely - Jeles és ismert személyiségeket kérdezünk sorozatunkban arról, milyen programot választanak maguknak a hétvégén, és azt szívesen ajánlják-e másoknak is. Tovább olvasom