Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A vásárhelyiek nem élnek a lehetőséggel

Hódmezővásárhely - Egy 2007-es törvény szerint a szociálisan rászorulók, illetve a fogyatékkal élők fizetési kedvezményt kérhetnek az áramszolgáltatótól. Lázár János polgármestert megdöbbentette, hogy az erre jogosult mintegy 4500 vásárhelyi közül mindössze tíznél kevesebben éltek ezzel a lehetőséggel.
– Egy-egy lakossági fórumon nagyon sokan keresnek meg azzal, hogy nem tudják fizetni lakásuk rezsijét, az önkormányzat segítsen nekik. Ezért is megdöbbentő számomra, hogy nem használják ki azt a törvény adta lehetőséget, amely könnyebbé tenné számukra a villanyszámlák fizetését – mondta tegnap délelőtti városházi sajtótájékoztatóján Lázár János polgármester.

Egy 2007-es törvény szerint a szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő fogyasztó kedvezményekre jogosult. Rászorulónak minősül az, aki rendszeres szociális segélyt, ápolási díjat, időskorúak járadékát, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, otthonteremtési támogatást kap, vagy nevelőszülő.

Vásárhelyen a fentiek szerint akár 4500, úgynevezett védett fogyasztó is lehetne. Ezzel szemben alig tízen jelezték ezt az igényüket. Ugyanis valakiből csak akkor válhat védett fogyasztó, ha regisztráltatja magát az áramszolgáltatónál vagy az önkormányzat népjóléti irodájánál. Ezt évente meg kell ismételnie, s ennek határideje március 31-e.

– Számlatartozás esetén a védett fogyasztó a tartozás mértékének és idejének függvényében két, öt vagy hat hónapnyi részletfizetést kérhet. Ezzel megakadályozható, hogy a szolgáltató kikapcsolja náluk az áramot. Tavaly tíz olyan esetben is eljárt a Démász, amikor olyanoknál kapcsolta ki az áramot, akik védett fogyasztók lehettek volna, de nem regisztráltatták magukat – folytatta a polgármester.

A szociálisan rászorulóknak, vagy a fogyatékkal élőknek olyan lehetőségük is van, hogy a mobiltelefonos feltöltőkártyához hasonlóan áramkártyát vásároljanak, így csak annyit fogyasztanának, amennyi a kártyájukon van. Ezzel azonban még nagyon kevesen élnek.

Olvasóink írták

  • 2. cipész 2009. február 05. 09:50
    „Én se tudtam a lehetőségről, ez a kommunikáció, csak nem az emberek felé.
    Ha valamit megtudok leírom. még jó, hogy eszébe jutott a polgármesternek 2-év után.
    Miért vannak annyian az önkormányzatnál.”
  • 1. efje 2009. február 04. 18:57
    „Nincs hatékony tájékoztatás, nincsenek tudatában a rászorultak hogy van ilyen lehetőség. Többek közt azért van az újság hogy kommunikáljon. Nem? Kit kell hívni? A Demaszt? A cikkből sem derül ki egyértelműen. Nem megdöbbenni kéne hanem tájékoztatni egyszerűen névvel, címmel, telefonszámmal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnevezik a fedett uszodát és a teret

Hódmezővásárhely - A holnapi közgyűlésen eldől, hogyan keresztelik el a vásárhelyi fedett uszodát, s az előtte álló teret. Tovább olvasom