Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A világ – Sára Sándor szemével

Sára Sándor Kossuth-díjas operatőr és filmrendező fotóiból nyílt kiállítás tegnap a vásárhelyi Alföldi Galériában. A tárlatmegnyitón a művész is részt vett. Lapunknak azt mondta, szívesen jár Vásárhelyen, mert élénk szellemű, érdeklődő városnak tartja. Azt is elárulta: Algyő környékén geodétaként is dolgozott.
Sára Sándor fotóiból nyílt kiállítás Vásárhelyen. A művész dedikál. Fotó: Tésik Attila
Nehéz meghatározni, hogy kit tisztelhetünk Sára Sándorban: az operatőrt, a dokumentumfilm-készítőt, vagy a közéleti szereplőt? Mindez ugyanis egyszerre fakad belőle, ő maga a mag – fogalmazott tegnap délben a vásárhelyi Alföldi Galériában a Kossuth-díjas filmrendező és operatőr gyűjteményes fotókiállításának megnyitóján Lázár János, a város polgármestere. Elmondta: a tárlaton a 73 éves művész képei emberi sorokat, életeket jelenítenek meg. Láthatóak az 1954-es első fotók, majd a '60-as, '70-es évek világa, valamint a dokumentum-filmsorozat egy-egy pillanata.

Lázár János szerint a mester kicsit olyan mint Szindbád, fényképezőgépe, kamerája révén magával ránt bennünket az emberi lélek rejtelmeibe. Tóth Balázs Zoltán muzeológustól megtudhattuk: Sára Sándor 1952-ben kezdett el fotózni, pályáját végigkíséri a fényképezés, ami nem csak privát passzió. A vásárhelyi kiállításon zsánerképeket, erdélyi, cigányportrékat, filmes motívumfotókat, tájképeket láthatnak az érdeklődők.

– Szívesen jövök Vásárhelyre – mondta lapunknak Sára Sándor. – Ez egy élénk szellemű, érdeklődő város, ahol kedves barátaim, ismerőseim is élnek. A közeli Algyő környékét nagyon jól ismerem, mert először nem sikerült bejutnom a filmművészeti főiskolára, ezért Algyő környékén dolgoztam geodétaként, így ismertem meg a tanyavilágot.

Mint megtudtuk: Sára Sándornál mindig van fényképezőgép. A neves filmrendező azt is elárulta, kíváncsi a vásárhelyi Emlékpontra, s meg is nézi, hiszen a múzeum által megjelenített korszakban készült jó néhány alkotása.

Sára Sándor fotói augusztus 27-éig, hétfő kivételével délelőtt 10-től este 6 óráig tekinthetők meg az Alföldi Galériában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

István egyedül maradt

A sóstóparti Papp Lukács ikrekkel több könyv, fotógyűjtemény és film is foglalkozott. Ma már csak… Tovább olvasom