Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

A vonat a szakadék felé halad, mondta Lázár a közgyűlésen

Az érettségizők 30 százaléka nem tanul tovább Vásárhelyen; a szegedi egyetemnek mostohagyereke a Mezőgazdasági Kar - hangzott el a vásárhelyi közgyűlésen. Lázár János miniszter arról beszélt, az oktatásban a körülmények után most a minőségen kell javítani.
A pénteki vásárhelyi közgyűlés első napirendi pontjaként az óvodától az SZTE Mezőgazdasági Karáig minden intézmény tájékoztatta a képviselőket a tanévkezdésről. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő arról beszélt, a kompetenciamérések szerint Magyarországon romlott az oktatás minősége, a diákok tudásszintje, nyugat-európai, sőt közép-európai társaikéval összevetve folyamatosan csökken. Erre a problémára megoldást kell találni. Helyben alapadatokat kell tisztázni, például azt, mennyi óvodás- és iskoláskorú gyerek van Vásárhelyen, abból mennyi és milyen fenntartású intézménybe jár, és hány fiatalt visznek el szülei az általános iskola után más városba tanulni.

– Az óvodák és az iskolák infrastruktúrája megfelelő Vásárhelyen, így most már arra kell koncentrálni, hogy milyen az ott zajló nevelés és oktatás, milyen munka folyik a falaik között – szögezte le Lázár. Az érettségizők 30 százaléka nem tanul tovább Vásárhelyen – igazából nem is akar –, és a mezőgazdasági szakképzés is gyenge lábakon áll. – A vonat a szakadék felé halad – jelentette ki, hozzátéve: a fiatalokat a szakképzésbe, vagyis a szakgimnáziumokba és szakközépiskolákba kell csábítani, mert fogynak a jó szakemberek. Ezzel párhuzamosan, országosan, a gimnáziumi osztályok számának csökkennie kell – Vásárhelyen 4 van, ami optimális –, a minőségnek javulnia kell, hogy valóban felkészítsen az egyetemre. Ehhez a tanároknak is képezniük kell magukat.

A politikus azt is kijelentette, a Szegedi Tudományegyetem mostohagyerekként kezeli a Mezőgazdasági Kart, de ez mindenütt így van, ahol nem önálló egyetemként vagy főiskolaként működik egy ilyen intézmény. Nagy Ernő (MSZP) a több mint 3 órás vita végén azt mondta: olyan szakképző centrumra lenne szükség, amely az ipar számára képez fiatalokat, ugyanis azok a cégek szakemberhiánnyal küzdenek. Az iskolába a régióból is érkezhetnének fiatalok, a központ Hódmezővásárhely lehetne – javasolta.

A képviselők arról döntöttek tegnap, hogy november 1-jétől minden egyesületnek meg kell vásárolnia a 3300 forintos uszodai havi bérletet, ha ott edz, kivéve a vízilabdásokat, mert ők fix összegért használják a fürdőt és a sportuszodát. Áldásukat adták a 10 éves temetőfejlesztésre, ezalatt az önkormányzati sírkertre 90, a katolikusra – melyet a város közösen üzemeltet az egyházzal – 190 millió forintot költenek.

Antal István, a lakosságszolgálati iroda vezetője bejelentette: kiürült a Zrínyi utca 12–14. szám alatti társasház, a Fészek, melynek hétfőn megkezdik a bontását.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyórás útzár volt a 47-esen - nagy sebességgel ütköztek, a vétlen sofőr halt meg

Négyórás útzár volt a 47-esen - nagy sebességgel ütköztek, a vétlen sofőr halt meg
Közlekedési balesetben egy ember meghalt, ketten megsérültek péntek délelőtt Hódmezővásárhely… Tovább olvasom