Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A zöld Közép-Európáért

Hódmezővásárhely - A középületek, műemlékek energiahatékonyságát növelő Európai Uniós GovernEE-projekt szakemberei Energiahatékony középületek Közép-Európa zöldebb jövőjéért címmel tartották tegnap az esemény nyitókonferenciáját Vásárhelyen.
A 2013 májusáig zajló program célja a környezettudatosabb kormányzás és döntéshozatal előmozdítása. Előadást tartott Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Olajos Péter helyettes államtitkár, valamint német és olasz szakemberek. Vásárhelyen, mint vezető partneren kívül a német Quedlinburg és Burgenlandkreis, Prága 11. kerülete, az olasz Bologna, valamint egy olasz és egy osztrák kutatóintézet a tagja a programnak.

A konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón Almási István alpolgármester elmondta: Vásárhely nagy tapasztalatokkal rendelkezik a környezetbarát, megújuló energiaforrások hasznosításában, ugyanis a közintézmények 80 százalékát termálvíz fűti. Olajos Péter hangsúlyozta: Vásárhely azért lehet vezető partner a programban, mert a városban régen kiemelten kezelik a megújuló energiák hasznosítását. Eberhard Brecht, Quedlinburg polgármestere elmondta: az EU-ban a problémák is azonosak, ezért városának létfontosságú a projektben való részvétel, 1300 fatetős házat kell a jövőnek megőrizniük megfelelő szigeteléssel, takarékos fűtéssel.

A projekt teljes költségvetés mintegy 620 millió forint, amelyből 504 millió forint az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása. A vásárhelyi részesedés 174 millió forint, amelyből 148 millió forint uniós támogatás, 17,3 millió hazai forrás, 8,7 millió önkormányzati önrész.

Olvasóink írták

  • 1. Filctoll 2010. november 04. 19:15
    „Valóban jó hogy ingyen energiával történik a fűtés! De ha ingyen energia ingyen van miért magasak a fűtés költségek? Pártolom a projektet valóban ez a jövő !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnök lett a gyanúsítottból - Ajtai nem akart indulni, de rábeszélték

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Ajtai Éva annak ellenére indult a választáson, majd vállalta el a… Tovább olvasom