Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Aggodalmak a vásárhelyi a Tesco-bővítés körül

Hódmezővásárhely - Egyetlen érdeklődő állampolgár sem jelent meg a vásárhelyi Tesco bővítése miatt tegnap délelőtt megrendezett közmeghallgatáson. A környezetvédelmi hatóság szakemberei azonban így is részletezték a bővítés környezetvédelmi kockázatait.
Közmeghallgatást hirdetettek tegnap délelőtt tíz órára a Tesco Áruház bővítéséről, ám – talán a délelőtti időpontnak is köszönhetően – egy magánember sem jött el. A tervező Hungaro-Austria Plan, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség résztvevő szakemberei azt mondták, részükről nincs akadálya a hipermarket 2200 négyzetméteres bővítésének. Ezt a Banner János utca felé, a jelenlegi gyalogút mellett valósítja meg a Tesco-Globál Áruházak Zrt. a következő évben. Az új szárnyban helyet kapó, nem élelmiszert áruló üzletek ajtaja majd a járda felé nyílik, azaz, ezeket a boltokat nem a jelenlegi Tescóból lehet majd megközelíteni.

Remélik, hogy a vevők autói a Tesco bővítése után is a hipermarket parkolójában állnak meg.
Fotó: Tésik Attila

A szomszédos Banner János utcában élők aggodalmait írásban fogalmazta meg és juttatta el a környezetvédelmi felügyelőségnek Berecz János, a hódtói városrész települési képviselője. Ebben az is olvasható, a közelben lakók attól tartanak, hogy utcájukban megnő a Tescóhoz érkező autók száma, hogy nagyobb lesz a zaj, s a kibővített hipermarket fűtése megnöveli a környék környezetszennyezését.

Fűzi István, a környezetvédelmi hatóság jogi előadója elmondta, a Tesco bővítése a Banner János utca forgalmát várhatóan nem növeli, a vevők autói ugyanis most sem itt, hanem a hipermarket parkolójában állnak, az pedig a Hódtó utca felől nyíló körforgalmi csomóponton keresztül közelíthető meg.

A zajterhelés is csak kicsit emelkedik, a tervezett új szárny tetején elhelyezett gépészeti berendezések nyáron – amikor nyitott ablak mellett alszanak a legtöbben – nem üzemelnek, télen pedig éjszakánként csak egy részük kapcsol be szakaszosan, hogy az akkor zárva tartó üzletsor fűtése ne fagyjon be. A nitrogénszennyezés pedig a legszélsőségesebb esetben is csak kicsit növekszik meg ilyenkor. A szakember utalt arra, hogy az összes károsanyag-kibocsátás – s számításaikban két Tescóval és az új szárnnyal számoltak – jóval kevesebb, mint amennyit szennyezőanyagot a közeli Hódtói Távfűtőközpont egy kazánja jelenleg a légkörbe juttat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történetmesélés Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Negyvennégy vásárhelyi szerző vallomása olvasható a Merlin – a… Tovább olvasom