Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Ahol olcsóbb az egyetemista élet

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen olcsóbb az egyetemista élet, mint Szegeden. Itt nem kell a vidékieknek albérletet fizetniük, hiszen havi nyolcezer forintért mindenki kaphat kollégiumi szállást. Az eminens diákok havonta negyven-hatvanezer forintos ösztöndíjban is részesülhetnek.
A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi mezőgazdasági karának hallgatói szerezhetnek a legkisebb járulékos költséggel diplomát. A szegedi karokon tanuló diákok számára drágább az élet. A Vásárhelyen tanuló egyetemisták több szempontból is előnyben vannak. Itt nem kell a vidékieknek albérletet fizetniük, hiszen havi nyolcezer forintért mindenki kaphat kollégiumi szállást. Ezért aztán a mezőgazdasági karnak évek óta nincs is olyan hallgatója, aki albérletből járna be az órákra.

Vizsga Vásárhelyen, a mezőgazdasági karon. A jól teljesítők az ösztöndíjból is kijönnek Fotó: Segesvári Csaba

Szegeden a kollégiumi díj komfortfokozattól függően változik. A legolcsóbb havonta 8750 forintba, a legdrágább 9700 forintba kerül. A megyeszékhelyen ráadásul sokaknak kell albérletet keresniük. Ez felveri a tanulmányi költségeket. Igaz, a diákoknak albérletet közvetítő Universitas Kht. adatai szerint fejenként akár 10 ezer forintért is lehet találni ilyet, már ha többen hajlandók összeköltözni egymással.

– A vásárhelyi kar hallgatói most ingyenes állami képzésben vesznek részt, a jövő tanévtől, szeptembertől viszont tandíjat kell majd fizetniük. A befizetendő összeg felét cserében majd tanulmányi ösztöndíjakra fordítjuk – mondta lapunknak Bodnár
Károly. A kar dékánja hozzátette: a legjobb tanulmányi eredményeket felmutató hallgatók tizenöt százaléka akár mentességet is élvezhet majd a képzési díj fizetése alól. A hallgatók legjobbjai jelenleg is emelt szintű ösztöndíjat kapnak.

A mezőgazdasági karon félévente újrakalkulálják a tanulmányi eredmények alapján, hogy kik részesülhetnek ösztöndíjban. A jó tanulók akár 40 ezer forintot is kaphatnak havonta ezen a címen. A hallgatói szervezetek javaslatára azonban általában csak azokat illeti meg ösztöndíj, akik a 3,5-es átlag fölött teljesítenek. Aki pedig köztársasági ösztöndíjban is részesül, ez évfolyamonként egy-két diákot jelent, annak még havi 20-30 ezer forint üti a markát. A legjobbak által elnyerhető ösztöndíj összege így vetekszik a minimálbérrel.

Rossz adat

Rosszul szerepel a felvételi tájékoztatóban a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi mezőgazdasági karán fizetendő képzési díj, s ennek alapján számolt be erről az írott és az elektronikus média is. Az összeg, ahogy a többi karon is, két félévre 105 ezer forint lesz szeptembertől.  
– Más egyetemeken vizsga előtt masszírozzák a diákokat, illetve vigyáznak a gyermekeikre is, ám mi nem tervezzük, hogy hasonló szolgáltatást vezetünk be – mondta a dékán. – Mi viszont a cégek által felajánlott szakképzési hozzájárulásból folyamatosan lecseréljük a hallgatók tanulmányait elősegítő, a gyakorlati képzésben nagy szerepet játszó laboratórium műszereit.

Napi dolgokkal is megkönnyíti a kar az egyetemisták életét. A vásárhelyi kollégiumban térítésmentes wi-fi internet-hozzáférést biztosítanak a hallgatóknak. Akinek pedig nincs saját laptopja, az a tanulószobában lévő komputereken intézheti iskolai és egyéb ügyeit. Vásárhelyen házon belül megoldott az étkezés is, a kar éttermében 470 forintba kerül az előre megváltott menzajegy. Szegeden 500 forinttól kezdődik a meleg ebéd ára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büszke arra, hogy az egészségügyben dolgozik

Hódmezővásárhely - Tíz évet szülésznőként dolgozott a vásárhelyi Rácz Gézáné, 1985 óta pedig az… Tovább olvasom