Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Aki egy Fiat csomagtartójáról is misézett

Hódmezővásárhely - Ötven évvel ezelőtt szentelték pappá Tóth Lajos jezsuita atyát, a vásárhelyi Szent István-templom plébánosát. Lajos atya egy, a Szívújságban olvasott hirdetés hatására lett pap.
Kényszerűségből kétszer kellett megszakítania teológiai tanulmányait. Kalandos élete során misézett egy Fiat csomagtartóján felállított oltár segítségével, Danuvia motorral járta a kiskunsági híveket, és szabadtéri foglalkozáson készítette fel a pándi romatelep elsőáldozóit.

1989 óta a vásárhelyi Szent István-templomban szolgál Tóth Lajos jezsuita atya, aki Bálint Vilmossal és Fila Bélával közös aranymisével ünnepelte nemrégiben pappá szentelése fél évszázados évfordulóját. Lajos atya a véletlennek köszönheti, hogy a papi pályára került. A ma 76 esztendős Lajos atya 9 éves volt, amikor meglátogatta tanító édesanyjával a budai Új Szent János Kórházban fekvő édesapját, s útközben a villamoson átadta a helyét egy idős apácának. A nővér kérdésére, hogy mi akar lenni, rávágta, pilóta, mire az apáca úgy válaszolt: imádkozik érte, hogy pap legyen.

Tóth Lajos atya a gimnáziumi tabló előtt a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban. Fotó: Tésik Attila
Tóth Lajos atya a gimnáziumi tabló előtt a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban.
Fotó: Tésik Attila

– Amikor befejeztem a negyedik elemit, gimnazista akartam lenni, de akkor már özvegy édesanyám legfeljebb polgáriba tudott volna beíratni. Egy alkalommal nekem kellett a boltunkban kiszolgálni a vevőket. Beültem a pult mögé, s a kezembe akadt Szívújság hátsó oldalán azt olvastam: a győri püspökség felvételt hirdet negyedikes diákoknak, akik papok szeretnének lenni. A rászorulóknak anyagi támogatást is ígértek. Azzal szaladtam be édesanyámhoz, hogy pap akarok lenni.

Szabad ég alatt a fűben

Elsőáldozó-felkészítést tartott Lajos atya a hatvanas évek elején a pándi cigánytelep lakóinak. Az ottani tanács engedélyével ezt a romatelepen, szabad ég alatt a fűben ülve végezhette. Az érdeklődés olyan nagy volt, hogy nemcsak a gyerekek, de a telep felnőtteinek java része is érdeklődve hallgatta. Sikere hallatán a következő esztendőben a tanács nem engedte meg a szabadtéri felkészítést, hanem beterelte a résztvevőket az iskolába.

Végül a váci piarista gimnáziumban kezdte meg tanulmányait 1943-ban, ám a tanítás a német megszállás, majd a front miatt csak 1945 májusában folytatódott 1948-ig, az egyházi iskolák államosításáig. Tóth Lajos 1950 szeptemberében érettségizett, s a teológia első évének elvégzése után már papi ruhában ment haza a szünidőre Tóalmásra.

– A tanfelügyelő meglátta, hogy a tanítónő fia reverendában jár a misére, s azt mondta, kirúgatja édesanyámat az állásából. Ezért úgy döntöttem, szüneteltetem a tanulmányaimat, s elmentem nehéz fizikai munkát végezni az óbudai pamutkikészítő gyárba. Fél év után megkerestem a korábban engem is tanító jezsuita Pálos Antalt, aki elvállalta, hogy lelki vezetőm lesz. Karácsonyra eldöntöttem, hogy én is jezsuita leszek, s négy atya javaslatára hamarosan fel is vettek az akkor már illegalitásban működő rendbe – tanulni.

Tóth Lajost 1952-ben két évre behívták katonának a Marcali tüzérlaktanyába. Amikor 1954 nyarán leszerelt, visszament dolgozni a gyárba, majd Egerben folytatta tanulmányait. 1958 nyarán Vácott szentelték pappá. Tápióbicskére helyezték hitoktatónak, majd Gomba községben lett lelkész. Aztán kapott egy Fiat 500-as kiskocsit egy svájci ismerősétől, s azzal járta a vidéket. Majd áthelyezték Kiskunhalasra, s előfordult egy alkalommal, hogy a Balotaszállás melletti tanyavilágban a jármű csomagtartója szolgált oltárul – miután kizárták a híveket az iskolából. A kocsi azonban nem volt alkalmas a Kunság homokútjaira, ezért eladta, majd egy Danuvia motorkerékpárral járta a híveket. Lajos atya Csongrádon is szolgált, majd Bugac és Balatonkenese után került Vásárhelyre.

Olvasóink írták

 • 7. rew 2008. július 17. 13:11
  „Szarnak is rá.
  Látott már itt valaki, valaha valamilyen helyreigazítást?
  Én még soha.”
 • 6. makis 2008. július 17. 08:52
  „Képcsere történt!”
 • 5. észrevétel 2008. július 16. 22:45
  „A cikkben a váci piarista gimnáziumról van szó.A szentesit nem említi.
  Akkor hol érettségizett Tóth Lajos atya ? Hogyan kerül a HMG tablója elé ?A cikk így zavaros. Korom újságíró Úr kiigazíthatná a cikket,mert így megtévesztő!”
 • 4. egy a sok közül 2008. július 16. 15:49
  „Tény! A képen nem Tóth Lajos SJ. szerzetes látható.
  Mindkét személynek kellemetlen.”
 • 3. csöröge 2008. július 16. 10:59
  „Ilyen nincs, összekeverték a képeket!!!!!!!!!!”
 • 2. valaki... 2008. július 16. 09:28
  „A kettő nem zárja ki egymást...
  És igenis Lajos Atya.”
 • 1. figyelmetlen 2008. július 16. 08:39
  „Ez Tóth János szentesi nyugdíjas gimnáziumi tanár és nem Lajos atya!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen felavatták Rapcsák András szobrát

Hódmezővásárhely - Felavatták hétfőn a rendszerváltás utáni első polgármester szobrát Hódmezővásárhelyen. A városépítő politikus, Rapcsák András emlékét a Kossuth téri ünnepségen munkatársai idézték fel. Tovább olvasom