Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Állandó harc a guanó ellen

Hódmezővásárhely - Kilátástalan harcot folytatnak a guanó ellen a boltosok a vásárhelyi Andrássy úti üzletsor egyik épületénél. Jelen pillanatban a seprű az egyetlen fegyverük. Hosszú távú megoldást az jelentene, ha az épületen megakadályoznák a madarak megtelepedését
Egyelőre sziszifuszi harcot folytatnak a galambürülékkel azok a boltosok, akik a vásárhelyi Andrássy út 9. számú földszinti üzleteiben dolgoznak. Az épület homlokzati díszítőelemein és ablakpárkányain tanyázó galambok szinte csak táplálkozni repülnek el, a guanó pedig a járdára potyog. Az utcát piszkoló madarak száma a belvárosban évek óta változatlan, csakhogy egyre kisebb helyre szorulnak vissza, lévén egyre több épületen hálóval vagy tüskével akadályozzák meg leszállásukat. Az Andrássy út kirakatsorán napközben többször is munkát adnak az üzletek dolgozóinak.

– Ha nem takarítanánk el minden reggel, már hegyekben állna a boltajtó és a kirakat előtt a madárpiszok – mondta az édességboltot működtető Balogh Jánosné. A szomszédos sportüzlet dolgozói naponta háromszor is kezükbe veszik a seprűt, hogy eltávolítsák a járdáról a folyamatosan odahulló guanót. Antal Lászlóné elmondta: ha ők nem takarítják el, akkor senki sem teszi meg. A város legrégebben épült emeletes lakóháza – mely pirosra festett, omladozó vakolata ellenére ma is impozáns látvány – felújítás előtt áll, s ebbe beletartozik a galambmentesítés is.

Tüske kerül a görögpalotára

Folytatják a Kossuth tér 6. szám alatti „görögpalota" felújítását. Mielőtt az épület egyik felébe egy bankfiók költözött, rendbe tették az épületrész homlokzatát, és tüskékkel akadályozta meg a galambok leszállását. A ház másik felének felállványozását is megkezdték, a felújítása során szintén felszerelik majd a madarakat távol tartó eszközöket.

Olvasóink írták

 • 16. Csavok 2008. október 10. 11:22
  „Visszatetsző ez a felesleges személyeskedés Kedves Fórumozók!
  Messze eltévelyedtetek az eredeti témától.(Valaha én is dohányoztam és néha-néha az utcán is. De soha, SOHA nem dobtam el a csikket. Sokszor több száz métert is vittem a kezemben mikorra találtam kukát vagy lefolyófedőt, de el NEM dobtam ! Aki nem hiszi el az magából indul ki !)
  Az eredeti témához: Borzasztó látvány az a lepusztult homlokzat. A belváros egyik legnagyobb szégyenfoltja. Ide is pénz kellene, bár nem tudom kinek a tulajdonában van. Ha a városé akkor meg kell csináltatni (eladjuk a Range Rover-t és lesz rá pénz), ha magánszemélyeké akkor kötelezni kell őket a tatarozásra.”
 • 15. kiskacsa67 2008. október 08. 21:55
  „Írástudatlan!
  Ha olyan sűrűn jár felétek a szemetes, akkor hogy nem vitt még el?”
 • 14. Ká 2008. október 08. 13:43
  „Mi van akkor, ha olyan helyen jársz, ahol nincs szemetes? Akkor ugye eldobod?”
 • 13. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 08. 12:51
  „BIBIKA.Hát azt hiszed hogy nem szóltak már rájuk az ott lévő anyukák? Hát elkűldték őket a jóédesanyjukba! Meg azzal fenyegetőztek hogy még jól meg is verik őket! Hát látod ilyen ez.És ez mind a pólgármester gyengesége.Hiába van tőrvény ha nem tartassa be.De ez nem csak a csikktőrvényre vonatkozik.”
 • 12. bibika 2008. október 08. 12:27
  „Tudod Írástudatlan, én inkább olyan helyen gyújtok rá, ahol el is tudom dobni a csikket. Nem feltételeztem, hogy te is dohányzol... Az édesanyám is erkélydohányos, és a játszótéren dohányzókra pedig nagyon nagy hangon rá kell szólni, mint ahogy én is szoktam a szemetelőkre, dohányzókra, mások testi épségét veszélyeztető gyerekekre! Üdv, további szép napot!”
 • 11. Ká 2008. október 08. 11:30
  „Egyrészt nagyon megijedtem. Másrészt mi van akkor, ha olyan helyen jársz, ahol nincs szemetes? Akkor ugye eldobod?”
 • 10. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 08. 10:52
  „KÁ! Nem dobom el akár milyen hihetetlen is.Tudom mi a következő kérdésed! Ha nincs hová eldobni a csikket akkor hová teszem? Vagy lenyelem? Szerencsére olyan kőrnyéken lakom ahol elég sűrűn van szemetes.Úgy hogy nincsen nehéz feledatom.Na elégedett vagy???? De most már tényleg fejezd be a piszkálódást és ne ébreszd fel az alvó oroszlánt!Mondom útálok mocskolódni de ha rákényszerítenek akkor megteszem minden szívbaj nélkül! Na csáh!”
 • 9. Ká 2008. október 08. 10:31
  „Eldobod vagy nem?”
 • 8. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 08. 10:03
  „KÁ. Nem is vártam tőlled más megjegyzést.Úgy látom hogy nagyon a szívedbe loptam magamat.Pedig nem is fenyegettelek meg most semmivel.Lehet komám hogy bunkónak tartassz az egy dolog.De hogy kőrnyezet szennyezőnek is az már túlzás.De ha ilyen véleménnyel vagy róllam akkor miért állsz szóba velem?Vagy csak kóstólgatsz hogy hát ha megint megfenyegetlek és legyen min rágódnód? Ne félj eltudlak én úgy igazítani fenyegetés nélkül is hogy arról kódúlsz.De szerintem ha nem tudsz értelmesen beszélni velem akkor kérlek hadjál békén!Úgy útálok mocskolódni!Na egyetértessz velem? Jobb a békesség!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. Ká 2008. október 08. 09:41
  „Írástudatlan, bármiben lefogadom, hogy ahol nem tilos, ott eldobod te is a csikket.”
 • 6. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 08. 08:35
  „BIBIKA! Ne csináld már! Akkor engemet is elkűldenél melegebb éghajlatra? Nem elég hogy felásatnád velem a népkertet? :-) Nem minden dohányos bunkó ám! Én is dohányos vagyok de én sem vagyok a híve az eldobált csikkeknek se annak hogy a játszótéren akadnak dohányzó szülők is.Nem szabadna ám általánosítanod.Én például tekintettel vagyok a nem dohányosokra is.Tudomásul veszem hogy bizony őket zavarja a cigifüst.Ha valahol vendégségben vagyunk én kimegyek cigizni pedig azt mondják ne menjek mert nem zavarja őket.De kimegyek egyépként is jobban esik a cigi a szabadban.A nejem se dohányzik!Itthon például szigarúan az erkélyen szoktam cigizni még ha nagyon hideg is van.Van kabátom és felveszem.Na a csikket nem szoktam kidobni az erkélyen ne hogy azt hidd mert van hamutálam is!Sajnos akadnak közöttünk akik fittyethánynak a szabályokra és a nem dohányzók egészségére is.”
 • 5. bibika 2008. október 07. 21:14
  „Kedves kertvárosi lakók! El lehet küldeni a bagózókat melegebb éghajlatra, lehet szólni a közterületeseknek... Főleg, ha gyerekről van szó!”
 • 4. Kis János 2008. október 07. 16:25
  „Na végre! Ön is kertvárosi lakos? Sajnos kevesen vagyunk itt, akik így gondolkoznak.”
 • 3. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 07. 10:54
  „Kis János! Ez így igaz! én iscsak megerősíteni tudom a meglátását. A Kertváros biztosan mostoha része a városnak és Lázárnak.”
 • 2. Kis János 2008. október 07. 10:33
  „A kertvárosban biztos, hogy nem érződik a csikk rendelet. A Fórum ABC előtti játszótéren sűrűn látni bagós arcokat.”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 07. 09:10
  „Hát talán szólni kellene városunk imádott szemefényének hogy ne talán tehetne ő is valamit ez ellen az álldatlan állapot ellen.Mert ugye a járda az közterülret!Nem is beszélve arról hogy a belvárosról van szó!És az az ostoba még várja a túristák ezreit városunkba.Még jó hogy nem jönnek meglenne a véleményük Hódmezővásárhelyről.Ha így néz ki a belváros akkor hogy nézhet ki a kűlsőrésze?Kérdeznék a túristák.De az a fő hogy a Kossuth tér és a Zsóldos utca az szép ápólt és rendezett.A többi városrész meg le van tólyva!De ennek ellenére városunk diktátora elégedett a rendel és a tisztasággal.Úgy látszik hogy csak a csikktőrvényt tudta bevezetni.Pedig jó lenne a galamb piszok ellenit is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vértanúkra emlékeztek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Katonai tiszteletadás mellett, koszorúzással emlékeztek tegnap az aradi… Tovább olvasom