Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Almási Andor Zoltán kertészmérnök 56-os múltja

Hódmezővásárhely - A 77 éves Almási Andor Zoltán vásárhelyi kertészmérnök ma sem tudja, miért helyezték 1958-ban egy évre rendőrségi felügyelet alá. 1956-ban a Kertészeti Vállalat munkástanácsa elnökségi tagjává választották, de a forradalom nagy részét békés munkával töltötte.
Harminc-negyven ember munkáját irányította a Kertészeti Vállalat telepvezetőjeként Almási Andor Zoltán 1956-ban. A fiatal kertészmérnök a parkgondozás vezetőjeként kismotorral járta a várost, sok dolognak szem- és fültanúja volt.

– Október 23-án összefutottam a Kossuth téren Kertész Dezsővel a Forradalmi Bizottság tagjával, s megbeszéltük a pesti helyzetet. Naponta bejártam a városházára is, hiszen a vállalat a műszaki irodához tartozott. Ott voltam, amikor Gyáni Imre, a Forradalmi Bizottság vezetője, illetve Kertész Dezső beszédet mondott a Kossuth téren, s részt vettem a mérleggyárban tartott városi munkástanácsülésen. Mindeközben mindvégig dolgoztam, hiszen a halottak napjára mi szállítottuk ki a koszorúkat a temetőkbe – idézte fel emlékeit. December 10-én Farkas Rózsa kollégájával a Serháztéri telepre kerékpározva elhaladtak a Kálvin téri mérleggyári tüntetés mellett. Ezen kapott halálos haslövést Gácsi László, a forradalom egyetlen vásárhelyi áldozata. Almási Andor Zoltán ma már csak arra emlékszik, hogy katonák vagy karhatalmisták feküdtek lőállásban a földön, s egy tűzoltóautó várakozott a közelben.
 
Almásinak az egykori rendőrségnél kellett jelentkeznie. Fotó: Tésik Attila
Almásinak az egykori rendőrségnél kellett jelentkeznie.
Fotó: Tésik Attila

Beszervezési kísérlet?

Almási Andor Zoltán egy alkalommal az Erfurtban rendezett virágkiállításra utazott volna diákokkal. Előtte azonban megkereste őt egy szegedi rendőr százados azzal, találkozzanak a népkertben. A százados azt akarta, hogy adjon információt vele utazó munkatársairól. Almási nem vállalta ezt a feladatot, ezért útlevelet sem kapott. Végül a Földművelésügyi Minisztériumból telefonáltak a vállalathoz, hogy jelenjen meg a minisztérium 3. kapujánál. Ott megkapta az útipasszust, s utazhatott a Szőke Mátyás államtitkár vezette küldöttséggel.

– Egészen 1958 nyaráig zavartalanul folyt az életem. Akkor azonban beidéztek a városi rendőrkapitányságra. Arra akartak rábeszélni: ismerjem el, hogy sztrájkot szerveztem. Hiába mondtam, hogy egész estig dolgoztunk, készítettük a koszorúkat. Végül határozatot kaptam arról, hogy ellenforradalmi tevékenység miatt rendőrségi felügyelet alá helyeztek.

A nyugalmazott kertészmérnök ma úgy gondolja, hogy Nagy Imre miniszterelnök és társai június 16-i kivégzése lehetett az oka, hogy az országban sokakat rendőrségi felügyelet alá helyeztek. Az esetleges megmozdulásokra számítva elrettentő példát akart statuálni a hatalom.

– Mindenkit meglepett a vállalatnál, én pedig igazságtalannak találtam a határozatot. A következő év nyaráig, míg meg nem szüntették, csak reggel 6 és este 8 között tartózkodhattam a városban, de nem mehettem moziba, színházba, vendéglőbe vagy sportmérkőzésre. Egyszer meghívott vacsorára egy ismerős család, csakhogy nekem és a feleségemnek este 8-ra haza kellett mennünk. Alig vettük le a kabátot, már csöngettek is a rendőrök, akik hetente egy-két alkalommal ellenőrizték este, éjszaka, hogy otthon vagyok-e. Minden vasárnap délben pedig a kapitányság kapualjában alá kellett írnom, hogy megjelentem – mondta.

– A rendőrségi felügyelet alá helyezés csak kellemetlen volt számomra, de nem befolyásolta pályámat, amit az is bizonyít, hogy 1963. június 1-jével kineveztek a vállalat főmérnökének – tette hozzá Almási Andor Zoltán.

Olvasóink írták

  • 3. anonym 2008. október 24. 20:31
    „Nagyon igazat szóltok,egyetértek !”
  • 2. mackó 2008. október 24. 11:10
    „Igen én is unom ezeket a jelentkezőket, hogy mit csináltak 56-ban semmi különöset csak akkkor éltek. Különösen dühít amikor olyan ember nyilatkozik aki alig volt 10 éves v. annál fiatalabb. Mit tud ő ,ilyeneket is tudnék sorolni. Mindenki dicsőíteni akarja magát.”
  • 1. csapodár 2008. október 23. 08:17
    „Mikor lesz már vége annak,hogy 56-ban ki mit csinált,röhejesek az erről nyilatkozók.Ma kell a hazáért tenni és tiszteségesen politizálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüreti kavalkád Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az ősz leghangulatosabb közösségi eseményének számító szüreti mulatságra várja az… Tovább olvasom