Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Andrásnak agytorna a matek és a sakk

A vásárhelyi Sápi Andrásról már óvodás korában kiderült, hogy rendkívüli módon érdekli a matematika. A ma már hatodikos diák nemrégiben hetedik helyet szerzett egy országos matamatikaversenyen.
András és testvére, Elizabeth otthoni játék közben. A hatodikos fiú a sakkot is mateknak tekinti. Fotó: Tésik Attila
Sápi András már nagycsoportos óvodásként azzal szórakoztatta édesanyját, hogy háromjegyű számokat adott össze vagy vont ki egymásból. Így tehát a vásárhelyi kisfiúról már korán megállapították, tehetsége van a matematikához.

A ma már hatodikos András nemrégiben megnyerte a megyei matematikaversenyt, s a napokban hetedik helyezést ért el a Kalmár László országos matematika versenyen.

Sápi András most fejezte be a hatodik osztályt a helyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolában. A versenyekre tanára, Fazekas Ilona készítette fel. A vásárhelyi diák leginkább a számtani feladatokat kedveli, szerinte a szöveges feladatok felölelik az élet különféle területeit.

– Gyakorlati haszna is van a matektudásomnak, ugyanis nekem nem tudnak rosszul visszaadni a boltban. Ráadásul a matek nem más, mint egy kis agytorna – mondta András. Elmondta, otthon nem nagyon kell noszogatni, hogy tanuljon, s nem csupán a matek, de a történelem és az angol is a kedvenc tantárgya. Átlaggyereknek tartja magát, hiszen olvasni, tévézni és számítógépezni szeret, de imád focizni, röplabdázni és pingpongozni is.

– Különösképpen nem tanultam a versenyre, hetente egy pluszfeladatot kaptam otthonra. Ezek közül a nehezebbeket is negyedóra alatt megoldottam – árulta el a részleteket András, aki sakkozni is nagyon szeret. Szerinte ez a sportág áll a legközelebb a matekhoz, hiszen itt erősen kell gondolkodni, mi legyen a következő lépés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenet és újra átélt múlt

A középiskolásoknak már csupán történelem, szüleiknek viszont maga az átélt valóság –… Tovább olvasom