Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Aquabarlangot terveznek

Hódmezővásárhely nyit a fürdő- és gyógyturizmus felé. Két év múlva megvalósulhat a kétmilliárd forintba kerülő élményfürdő, 2010-re pedig a gyógyszálló is megnyithatja kapuit a városban.
A jelenlegi vásárhelyi strand mellett létesítendő élményfürdővel (3600 négyzetmétert foglal majd el) kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmány a közelmúltban elkészült – tudtuk meg Weszely Tamástól, a vásárhelyi önkormányzat városfejlesztési és üzemeltetési osztályának vezetőjétől –, de a megállapításai még elemzésre várnak. Ennek keretében megvizsgálták Hódmezővásárhelyt idegenforgalmi szempontból, hogy miként „értékesíthető" így még jobban. A hat Csongrád megyei város (Csongrád, Kistelek, Makó, Mórahalom, Szentes és Hódmezővásárhely) fürdőkorszerűsítést célzó kiemelt projektje része a Nemzeti fejlesztési tervnek, amit Brüsszelnek kell jóváhagynia. A kormánnyal még ebben az évben szerződést köthetnek ami után közbeszerzési eljáráson választják ki a kivitelezőt.

A munkálatok várhatóan 2008-ban kezdődhetnek meg, és a vásárhelyiek – a tervek szerint – 2009 nyarára vehetik birtokba az aquabarlang névre keresztelt komplexumot, amely száz férőhelyes éttermet, kávézót is magába foglalna. A beruházás kétmilliárd forintba kerül, a városnak 50 százalék önrészt kell biztosítania, amely rendelkezésre áll. Ezzel párhuzamosan kezdenék meg egy gyógyszálló építését – 1,5 milliárd forintért –, amit magántőke bevonásával kívánnak megvalósítani. Utóbbira is nagy szükség lenne – és előrehaladott tárgyalások folynak az ügyben –, hiszen egy minden igényt kielégítő, komplett szolgáltatást nyújtó intézmény hiányzik a városból.

Molnár Attilától, a Hód-Strand Kft. ügyvezető igazgatójától és Paksi Pauletta turisztikai előadótól megtudtuk, mi lesz majd a dél-alföldi hagyományokat, iparművészetet is tükröző élményfürdőben. Lesz nyak- és derékzuhany, gyorsáramlású medencék (az öbölszerűen kialakított belsőudvarban is), csúszda (természetesen több is, kül- és beltéri), jakuzzi, szauna, szolárium, tíz méter mély búvármedence (ebben vizsgát is tehetnek a búvárok, és esetleg víz alatti akváriummal kombinálják, mintha halak között úsznánk), gyermekpancsoló, szökőkutak, csobogók, ülő-, gőz- és törökfürdő. Többszintes elhelyezésben. És kínálnak majd gyógyterápiás lehetőséget a környékbeli, a dél-alföldi gyógynövényekre specializálódva.

A vásárhelyi fürdőkorszerűsítés tulajdonképpen már elkezdődött: az első lépcső ugyanis a fedett uszoda megépítése volt, az aquabarlang jelenti a második, a gyógyszálló pedig a harmadik lépcsőfokot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az újvárosiak otthon külön gyűjtik a papírt és a flakont

Júniustól 120 literes műanyag zsákban gyűjthetik a papírhulladékot és a műanyag üdítőspalackot… Tovább olvasom