Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Árokból a lovat, trágyából a disznót

Szabadítottak már ki árokból lovakat, trágyatárolóból sertést a vásárhelyi tűzoltók. Az is előfordult, hogy bikatelepre kellett sürgősen vizet szállítaniuk, hogy a tikkadt jószágok megérjék a másnapot. A műszaki mentés kategóriájába ilyen, nem éppen hétköznapi feladatok is beletartoznak, s ezt is komolyan kell venni – mert más tényleg nem tud segíteni, csak a tűzoltók.
Munkában. A tűzoltás mellett a műszaki mentésből is kiveszik a részüket a vásárhelyi tűzoltók. Fotó: Tésik Attila
Egy kan disznó életét is megmentették nemrég a vásárhelyi tűzoltók: a szerencsétlenül járt sertés egy trágyatárolóba esett, s ott is végezte volna, ha a műszaki mentés nem jár sikerrel.

Az idén először billent át a mérleg nyelve Vásárhelyen: az eddigi 177 riasztásból 91-szer műszaki mentéshez kellett kivonulniuk a város lánglovagjainak – tudtuk meg Hegedűs László vásárhelyi tűzoltóparancsnoktól. Mint hangsúlyozta: hívás és hívás között nem tesznek különbséget, bármennyire is meglepőnek tűnik első hallásra az eset. Minden riasztást komolyan vesznek, hiszen minden bizonnyal a sertéstartónak is jelentős anyagi veszteséget okozott volna, ha elpusztul az állata.

Máskor előfordult, hogy egy bikatelepre vízszállító autóval kellett kivonulniuk, mert az ott dolgozók jó ideje nem tudták itatni a jószágokat. Ha nem jönnek a tűzoltók, a bikák nem érik meg a másnapot. De lovas példát is tudott hozni a tűzoltóparancsnok: két hátast kellett mentőkötelek segítségével kiszabadítaniuk egy mély árokból.

Az utakon már nem csak a karambolozott autóba szorult utasok kiszabadítása a feladat. A balesetek rekonstrukciójához is előszeretettel veszi igénybe a rendőrség a tűzoltók segítségét. Például csapadékos körülmények teremtéséhez nagyon jól értenek a lánglovagok. Volt, hogy 200 méteres útszakaszt kellett locsolniuk azért, hogy a rendőrök modellezhessék, miként is történt a baleset. A hitelességhez ugyanis csak az eső hiányzott.

Rutinfeladatnak számított bejuttatni azt az idős nőt a lakásába, aki kizárta magát, s szintén a tűzoltóktól kért segítséget. Egy létrán az erkélyen keresztül jutott be az ingatlanba, így tudták kinyitni a bejárati ajtót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel félmillió gyűlt össze a liciten

Lezárult az árvíz sújtotta mártélyi képzőművészeti tábor megmentéséért indított internetes képlicit,… Tovább olvasom