Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Arzén: Vásárhely készül a szűrésre

Hódmezővásárhely - Egy-két milliárd forint közötti összegbe kerülne Vásárhely ivóvizének arzénmentesítése. A Kása-erdei, illetve az ipartelepi vízműbe szerelnék fel a szükséges szűrőket. A város és a helyi vízmű a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Kht. tagjaként pályázik uniós forrásokra.
Húsz mélyfúrású, azaz 200-600 méter mélységben üzemelő kút biztosítja Vásárhely ivóvízellátását. Tizenhárom a Kása-erdei központi vízműben található, az ipartelepen három, a Tóalj utcai vízgépházban kettő, míg a Balassa és a József Attila utcában egy-egy működik. A városban, ahogy a Dél-Alföld egész területén, arzéntartalmú a víz, egy literben 20-25 mikrogramm van. A magyar szabvány literenként 50 mikrogrammot engedélyez.

A Kása-erdei vízműben helyeznék üzembe az egyik arzénmentesítőt. A beruházás 1-2 milliárd forintba kerülne az engedélyezési eljárásokkal Fotó: Miskolczi Róbert

Csakhogy az uniós előírások, melyeket 2011. január elsejével már teljesíteni kell, csupán literenként 10 mikrogrammnyi arzént engednek meg. A nyugat-európai országokban eddig is ez az érték volt érvényben. De ez nem azt jelenti, hogy az ott élők szervezetét kisebb arzén terheli, ugyanis ott több tengeri halat fogyasztanak, mint idehaza, márpedig azok húsa több arzént tartalmaz. Idehaza pedig nem jellemző a tengeri élőlények rendszeres fogyasztása – mondják a szakemberek.

A vásárhelyi ivóvíz arzéntartalmát is csökkenteni kell. A város és a tulajdonában lévő Zsigmondy Béla Vízközműveket működtető Zrt. is tagja a dél-alföldi településeket tömörítő Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Kht.-nak. A DARFT a jövő héten Vásárhelyen egyezteti az arzénmentesítéssel kapcsolatos, az uniós pályázathoz szükséges teendőket, terveket. A vásárhelyi városházán megtudtuk: az önkormányzat és a vízmű az arzénmentesítés mellett a hálózattisztításra és ivóvízhálózata minimális rekonstrukciójára is pályázik. Az arzéntartalom csökkentéséhez a Kása-erdei, illetve az ipartelepi vízművekre kellene felszerelni az arzénmentesítő berendezéseket. Ezek, a tervezéssel, az engedélyezési eljárásokkal együtt 1-2 milliárd forintos költséget jelentenének.

Mindszent, Székkutas

Négy évvel ezelőtt még keverték a két székkutasi kút vizét, hogy a hálózatba a szabványos arzéntartalmú víz kerülhessen. Ma már erre nincs szükség, mert csak az a kút működik, amely megfelelő minőségű vizet ad. Mindszenten a hálózatba táplált víz literjében csak 11 mikrogrammnyi az arzéntartalom, ami csupán 1 mikrogrammal több, mint amit az Európai Unió 2011-től előír.  
A vásárhelyi ivóvizet nem kell gáztalanítani, ami újabb költségeket jelentene, illetve alacsony az oldott ásványianyag-tartalma is. Az oldott kalcium-hidrogénkarbonát, illetve a kalcium-karbonát miatt a csapokból folyó víz a kemény és a lágy vizek kategóriája között van. Ez a két ásvány, szemben az arzénnal, nem jelent egészségügyi terhelést. Ráadásul, ha a jelenlegi literenkénti 80-100 mikrogrammnál kevesebb lenne, akkor a víz elvesztené az „ízét", sőt a főzéskor sem hozná ki az ételekét. Így viszont a vásárhelyeik megspórolhatják az automata mosógépjeikhez ajánlott vízlágyító vásárlását, arra csak a mosogatógépeknél van szükség.Olvasóink írták

  • 1. horgy 2008. január 11. 11:29
    „Az EU-s arzéntartalmat, olyan országokra állapították meg, ahol sok tengeri halat fogyasztanak (a tengeri élőlények arzénnal szennyezettebek, mint a víz). De mivel mi nem vagyunk nagy tengeri halfogyasztók, nem kell túlságosan negatívan felfogni ezt. Persze, ezért nem mondom hogy egészséges az arzén!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb lesz a sorban állás a vásárhelyi okmányirodában

Hódmezővásárhely - Mától ügyfélhívórendszer működik a vásárhelyi okmányirodában. Ennek köszönhetően meggyorsul, illetve tervezhető lesz az ügyintézés. Tovább olvasom