Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Az afgán kormány embere volt a magyar őrnagy

Hódmezővásárhely - Iszonyatos pusztaság, a homok és por birodalma – jellemzi Afganisztánt a vásárhelyi őrnagy, Debreczeni Albert, aki nyolc hónapig közvetített a helyi kormány és a NATO-erők között. Feleségét és három gyermekét hagyta itthon – szeptemberben pedig menne vissza.
– Lát itthon az ember képeket, felvételeket Afganisztánról, elképzeli valamilyennek. De amikor megérkeztünk, mellbevágó élmény volt szembesülni azzal, hogy valóban egy teljesen más világba kerültem: ahogy leszálltam a repülőgépről, iszonyatos pusztaságot láttam, sehol egy fa, csak a homok és a por – meséli Debreczeni Albert, a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanya őrnagya, aki nyolc hónapig lehetett a NATO-történet eddigi legnagyobb kihívásának szemtanúja: Afganisztánban szolgált, ahol az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 52 ezer katonájával – köztük 204 magyarral – segítette a helyi kormányt az ország stabilizációjában.

A NATO ISAF (Nemzetközi Biztonsági Támogatási Erők) kötelékében feladata a katonai szervezet és a helyiek együttműködésének, kapcsolattartásának segítése volt. Összekötőként dolgozott Kabulban: ha kellett, megszervezte az afgán egészségügyi miniszter és parancsnoka találkozóját, segítette a kormánytagok munkáját, egyeztetett a különféle minisztériumok helyi tanácsadóival.

Afganisztánban szolgáló magyar katonák a közelmúltban hadrendbe állított, új Hummer típusú terepjárókkal ismerkednek. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Afganisztánban szolgáló magyar katonák a közelmúltban hadrendbe állított, új Hummer típusú terepjárókkal ismerkednek. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Mindennap fél hatkor keltem, s délután ötig végeztem a napi teendőimet. Ekkor egy találkozón kollégáimmal beszámoltunk az aznapi eredményekről – mesél, hozzátéve: ezután általában további munka vagy egy kis sport következett az ISAF központjában, amely az afgán főváros szívében található.

– Kabul 3,2 milliós nagyváros, kaotikus közlekedéssel: az megy előre, akinek nagyobb autója és hangosabb kürtje van. Rettentően kontrasztos: a hosszú évekig tartó harcok után egészen modern negyedek, gyönyörű üvegpaloták épültek, ezek árnyékában azonban gyakran vályogviskók állnak. Az épületek 80 százaléka továbbra is romos, nincs pénz az újjáépítésre – jellemzi a várost, amelynek a mai napig van közművesítetlen része, de az egész városban gyakoriak az áramkimaradások. A vidéket kőbe vájt házak, poros utak jellemzik. Mások a higiéniai szabályok: a vízzel való lögybölés már mosogatásnak számít, a hentes az utcán árulja portékáját.


Az időjárás is igen mostoha. – Amíg odakinn voltam, hét hónap alatt jó, ha négyszer esett az eső. A hőség viszont már-már elviselhetetlen: júliusban 48 fok volt árnyékban – mondja az őrnagy, akit a megmérettetés, az új fizikai és lelki kihívás vonzott a feladatban. 12 közvetlen munkatársa közül csak neki nem anyanyelve az angol.

Volt alkalma pallérozódni: nem ez volt az első küldetése, Szarajevóban, Pristinában, Szkopjéban is szolgált – „ahol a Magyar Honvédségnek jelentősebb alakulata volt". Irodájának polcán sorakoznak kitüntetései – ide kerül majd az afgán misszióért járó elismerés is. További küldetéseket is tervez. – Ha Isten is megsegít, szeptemberben megyek vissza: akkor már Baglanba, a magyar tartományi és újjáépítési csoporthoz – avat be terveibe.

Kisfia születésére hazajött

Februártól szeptember végéig csupán egyszer jöhetett haza az őrnagy, július végén 10 napra – pontosan akkorra időzített, amikor kisfia, Ádám Zsombor megszületett. Azt mondja, hogy felesége és három gyermeke hiányzott neki leginkább odakinn.

Olvasóink írták

 • 19. vadlab 2008. december 20. 09:43
  „KilgoreTrout - Senki sem "lázározott" ! Én nem személyre gondoltam hanem a Lázár utcai épitkezésre utaltam. Irhattam volna a 4 sávost építőket is akkor biztos nem lett volna hányingered.”
 • 18. KilgoreTrout 2008. december 16. 22:36
  „Attól meg egyenesen okádnom kell, hogy ezzel a témával kapcsolatban is lehet lázározni.”
 • 17. KilgoreTrout 2008. december 16. 22:35
  „Könyörgöm mutassa már meg valaki hol sajnálták ezen az oldalon a katonákat?!”
 • 16. vadlab 2008. december 16. 19:27
  „KilgoreTrout - 2006-ban én is a gáton voltam mint önkéntes! Kaptam érte köszönömöt! Engem nem sajnált senki és nem is akartam hogy sajnáljanak! Tettem a kötelességemet!
  Egy ilyen kiruccanás eleve fél millánál kezdődik plussz a rengeteg pótlék.
  Le merem fogadni Te vagy a cikk alanya vagy egy katonatárs lehetsz.

  Mi csak azt irtuk le, hogy ugyan ne sajnálkozzon már senki, tudták hogy hova, miért mennek és ráadásul bőkezűen meg vannak fizetve. Akkor meg miért sajnálkozzunk? Egy segédmunkás aki pl a Lázár-házat(Lázár utcán) építette, fele ennyire nem volt megbecsülve sem erkölcsileg sem anyagilag és Ő mégis maradandót alkotott!
  Neki ez volt a feladata, ezért kapta a pénzt és senki nem cikkezett róla.

  Ennyi.”
 • 15. KilgoreTrout 2008. december 16. 18:59
  „JB007, ki a fene mondja, hogy hősök? A többieknek a fizetésükkel volt bajuk.”
 • 14. JB007 2008. december 16. 17:30
  „Az életük kockáztatása alapján van még sok egyéb szakma, ami veszélyekkel jár.
  Nekem nincs bajom a tarkaruhásokkal (Bár munkaidő után, mikor a négysávoson szürkületben világítás nélkül rajzanak, a pokolba kívánom őket) csak a körülöttük teremtett légkör nem tetszik.
  Ő vállalta, csinálja, megfizetik. De nem hős, csak zsoldos. Akkor is, ha magyar.
  Lehet ugrani...”
 • 13. KilgoreTrout 2008. december 16. 17:15
  „Nyilván senkit nem zavart, mikor 2006ban éjjel nappal a gáton voltak a srácok, vagy ha havat tolnak.
  Való igaz, alapesetben a seregnek valóban nem sok haszna van, valami rejtélyes ok miatt minden ország tart sereget, akár szegény akár gazdag.”
 • 12. pixelplus 2008. december 16. 15:59
  „máshogy látjuk a helyzetet, ha katona lennék én is védeném a mundért. csak egy dolgot szeretnék tudni. minden rosszindulat nélkül kérdezem: mi a hasznotok? én mint adófizető milyen formában látom viszont a seregbe ölt pénzt? biztos sokan dolgoznak közületek, de azon kívül, hogy saját rendszereteket tartjátok szinten, mi az amit nyújtotok?”
 • 11. KilgoreTrout 2008. december 16. 15:26
  „Ecsém!
  Ha lenne erőd használni a google-t, és nem csak hőbörögnél, neked is kidobná, hogy egy hadnagy egy középfokú nyelvvizsgával BRUTTÓ 204 335 Ft-ot keres. Abból meg bajosan lesz nettó 190. És itt nincs zsebbe lóvé, csak annyit adnak, amennyi van a törvényben. Szóval két lehetőség van: ismi vagy nem hadnagy, vagy nem igazmondó juhász.
  Az angolt meg azért írtam, mert az eszperantóddal műveleti területen kitörölheted, ott mindenki angolul beszél. És oda nem elég a megvett nyelvvizsga.”
 • 10. pixelplus 2008. december 16. 14:07
  „miről beszélsz ecsém? mondom művelődésszervező diploma amiról tudjuk mennyit ér:) angol ugyanmán, mezőtúrun elfogadták az eszperente nyelvvizsgát amit jó tanárral 4 nap alatt sajátít el valaki. ha képbe vagy mennyi egy hadnagyi fizetés? mer most az ismi 190 nettót keres így 4 év után. lehet, hogy ez csak 50%, a fene tudja.... dehát megérdemli ugy mert hosszú hónapokig bejárt dolgozni. többet tett le az asztalra, mint más közalkalmazott. egy ápolónő aki a diplomájával tályogos, félrohadt testeket forgat és elhivatottan segíti a betegeket a salyát egézségét kockára téve. ő nem ér annyit mint ezek a 50 kilós kis buta mitugrászok akkikel tele vannak a laktanyák. nem neki nincs juttatás, neki nincs 100%-os táppénz, mert ő egy értéktelenebb ember.

  igazad van gratulálok! és hangsúlyozom nem rád haragszok, hanem a rendszerre ami megengedi, hogy szétlopjatok bennünkt.”
 • 9. KilgoreTrout 2008. december 16. 09:46
  „pixelplus, csúsztatsz bammeg. Senki nem kap 4 évig 100%os táppénzt, még a te ismerősöd sem (gyanítom nem is ismered, csak hallottál valamit, most meg lehet vele verni magad)
  Tessék elvégezni a katonai főiskolát, egy egyetemet, tanulj meg folyékonyan beszélni angolul, tölts el néhány évet külszlgálaton, és te is kereshetsz láblógatva, passziánszozva annyit mint az őrnagy.
  Nem irígykedni kell, cselekedni.
  Írástudatlannak pedig: senki nem kényszerítette, nem is mondott ilyet. Nyilván nem 50ezerért fogja kockáztatni az életét, te sem tennéd. Azt sem kérte, hogy sajnálják. Inkább példát lehetne venni róla, mert úgy végzi a munkáját, ahogy azt mindenkinek kellene: keményen, becsületesen. Hogy történetesen meg is fizetik érte, az nem olyan nagy baj.”
 • 8. pixelplus 2008. december 15. 14:32
  „körös! hagyjuk a rizsát! ezt te se hiszed el. vanank katona ismerőseim akik saját maguk is csak röhögnek a rendszeren.
  ha képbe vagy tudod mi volt egy éve. a fele állománynak felajánlották, hogy lépjenek ki hatalmas pénzekért, holott simán el lehetett volna küldeni őket. egy ismerősöm fél éves munkaviszony után élt a lehetőséggel. másfél millió forint ment a bankszámlára, 2-3 hónapig otthon volt mindenféle táppénzzel meg szabival. most újra visszament szentesre katonának az eredeti posztjára. hihetetlen, de sokezren csinálták ugyanezt!!!!
  más. művelődésszervező diplomával másik ismerős hadnagyként indított, "dolgozott" 3 hónapot aztán bejelentette hogy 3 hetes terhes most 4 éves a kicsi és ő azóta otthon van és mivel inflációkövető 100%-os táppénzen van akkor 150, most 200e nettót kap minden hónapban! hol van még ilyen rablás?????????”
 • 7. Körös 2008. december 15. 08:17
  „Kedves Pixelplus, Te is lehetsz jól kereső munkavállaló, nem csak katonaként. Több egyetem elvégzése, több nyelv magas szintű ismerete szükséges hozzá. Szorgalom, tudásvágy és önfeláldozás kérdése az egész. A lehetőség mindenki számára adott.”
 • 6. pixelplus 2008. december 15. 07:40
  „nem is az ember, hanem maga a sereg a bosszantó. többszázezer forintos fizetésekér passziánszozzák végig a napot....ha kimennek külfödre a katonák akkor meg ott lógatják a lábukat egész nap. olyan juttatásokat kapnak amiről az egyszerű halandók nem is álmodhatnak. mihaszna egy bagázs, mondjuk hozzátartozik, hogyha tehetném én is beállnék katonának és nem izgatnának az ilyenek, mint amiket most írok:)
  modjuk azért annyi haszna van a honvédségnek, hogy ha valaki megtámad minket akkor ők jobban képbe lesznek arról, hogy honnan jön az ellen és nekünk csak szaladni kell utánuk.”
 • 5. Körös 2008. december 15. 07:28
  „Úgy gondolom, hogy nem attól jó apa, férj és társ valaki, hogy minden nap otthon alszik. Ezek a fogalmak a mai megszokott tartalom fölött állnak magasan. Ha valaki jó abban, amit szeret csinálni (lehet, hogy a legjobb), az példaértékű - a gyerekei számára pláne. Szerintem a családja BÜSZKE lehet rá!
  Békés, boldog és vidám Ünnepeket mindenkinek! :o)”
 • 4. Pengemester 2008. december 15. 06:53
  „Amiről a cikkíró is hallgat,Grísa 14 éves kora óta katonának készült. Ő vállalta,oké. De ki lehet próbálni egyszerűkéim. Ha már arról beszélünk,hogy kinek mennyire hiányzik a családja,ezelőtt száz éve egy Csonrgádi,vagy Mindszenti kubikos biztosan minden este otthon aludt igaz? Tudomásul kéne venni,hogy nem azért tölt huszonévet az iskolapadban valaki,hogy a 70 méter hosszú folyosót mosassa nap,mint nap.”
 • 3. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 14. 10:29
  „Ugyan már kérem!!!! Még majd sírva fakadok! Biztosan nem rongyos 50.000.-ft.zsóldért van kint! Egyépként meg ki a franc kényszerítette hogy menjen ki? Én biztosan nem. Ennek a szerencsétlennek biztosan nem hiányzik a családja. Csak is a jó zsíros több százezer forintos zsóld! Nem is tudom hogy miért is írnak erről? Ez csak egy nagy fényezés és elterelés hazánk válságos helyzetéről! Ki a fene kíváncsi más órszág szaraira? Egyáltalán miért kell ott lennünk? Mikor még a saját órszágunkban sem tudunk biztonságot nyújtani a becsületes állampólgároknak. Nő a bűnözés a korrupció a kilátástalanság stb.! Inkább ezekkel a dólgokkal kellene vergődni és nem egy kopasz őrnagy kűlfődi kűldetésével amivel hangsúlyozom hogy többszázezer forintot kap! Azt is állítom hogy semmi köze sincs a hazaszeretéhez neki csak is a busás anyagiak!!!! Tisztelt szekesztő ez a cikk egy hatalmas nagy baromság! Inkább a hazai gondokról és bajokról kellene regélniük!”
 • 2. vadlab 2008. december 13. 20:09
  „Ezért kapta a fizetését! Most essünk hasra?”
 • 1. Ajna 2008. december 13. 15:06
  „pedig a családjának nagyobb szüksége lenne rá, mint az afgán kormánynak!!! otthon kéne maradnia és a családjával töltenie minden percét, később lehet meg fogja bánni. a gyerekeknek apa kéne, az asszonynak pedig férj.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékutalványt kapnak a legidősebbek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Több esetben is nyitott kapukat döngettek a felszólalók a tegnapi, estébe nyúló… Tovább olvasom