Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Az egy-két éves kocsik a legkelendőbbek Vásárhelyen

Drasztikusan visszaesett a személygépkocsik iránti kereslet Magyarországon az elmúlt évekhez képest. A forgalmazók a kedvezményes hitelek után most már ajándék műszaki cikkekkel ösztönöznek vásárlásra. A vásárhelyi kereskedők tapasztalatai vegyesek, de általános tapasztalat, hogy most egy jó állapotban lévő egy-két éves személygépkocsi kelendőbb, mint az új.
Ez év elején a magyar autópiac 15 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Hazánkban 2007 februárjában 12 ezer 529 autó kelt el, míg ez tavaly majdnem 14 ezer 800 volt. Az új autók vásárlásának visszaesését a kereskedők országos szinten különféle akciókkal próbálják meg csökkenteni.

Beszámított járgányok

Ezen a téren klasszikus fogásnak számít a használt gépjárművek beszámítása, a bankok által biztosított kedvezményes hitel, az alacsony havi törlesztési részlet, a teljes körű garancia és fantasztikus extrák nyújtása. De nem ritka például az új autó mellé televízió vagy más hasonló értékű műszaki cikk ajándékozása sem. Ezek mellett pedig szinte folyamatosan nyílt hétvégékkel és tesztvezetésekkel várják az estleges vásárlókat.

Hódmezővásárhelyen jelenleg több mint 17 ezer gépjármű van, ebből 12 ezernél is több a személygépkocsi, amelyek között még mindig sok a régi, korszerűtlen. A városban több márkaszalon és használtautó-kereskedés is működik, ezek többsége a Szántó Kovács János utcán található.

Kétharmad új

– Az elmúlt esztendőben közel 900 autót értékesítettünk – árulta el Diószegi Gyula, az egyik szalon tulajdonosa. Ebből körülbelül 600 darab új volt. A számok nem annyira rosszak, de ennél sokkal jobb is lehetne a helyzet.

Az üzletben a bankok által felkínált hitelkonstrukciók igénybevételéről változóak a tapasztalatok. Elmondásuk szerint sok ember inkább évekig gyűjtöget az új autóra, hogy ne kelljen efféle szolgáltatást igénybe vennie.

– A használt kocsik piacán főként a minőségi autókra van kereslet – mondta el Török László, az egyik öt hónappal ezelőtt nyílt, ilyen profilú kereskedés ügyvezető tulajdonosa. – Mi teljesen elégedettek vagyunk az általunk értékesített autók számával.

A vevők fele helyi

A kereskedés vevőinek 50 százalékát a vásárhelyiek, míg a másik felét a környékbeli településekről érkezők teszik ki, de volt már budapesti vásárlójuk is. Török László hozzátette, az új autók piacán értékvesztés figyelhető meg. Sokan inkább egy jó állapotban lévő, egy-két éves személygépkocsit vásárolnak – feleannyiért, mint amennyit egy még nem használt kocsiért ki kellene fizetniük.

D. Sz. Cs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenti futballisták tragikus autóbalesete

Fának ütközött, majd felrobban egy Fiat személygépkocsi vasárnap hajnali 4 órakor Mindszent… Tovább olvasom