Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Az egyházi intézményekben is lesz elég gyerek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A hivatalos felmérés szerint évről-évre kevesebb gyermek születik Hódmezővásárhelyen, az idei tanév mégis úgy kezdődik, hogy a legtöbb óvodában túljelentkezésről számoltak be a vezetők. Nem kell aggódni az egyházaknak átadott intézményeknek sem.
Nem jelentkezett a gyermekszámcsökkenés Hódmezővásárhelyen az idei óvodai beíratásoknál, a jövő héten minden intézmény teljes létszámú csoportokkal indulhat. Mint azt az év elején megírtuk: a pedagógiai szakértők által elkészített felmérésből az derült ki, hogy négy éve a gyermeklétszám mintegy évi kétszáz fővel csökken. A tanulmány ugyanakkor arra is rámutat: a kertvárosi részeken több baba születik, mint másutt. Az általunk megkérdezet tíz óvoda egyikében sem maradtak feltöltetlenül csoportok, az egyházi fenntartás alá került intézmények mindegyikénél túljelentkezést tapasztaltak.

– A napokban kerül hivatalosan is az evangélikus egyházhoz az intézményünk, de az átmeneti időszaknak hátrányát egyáltalán nem tapasztaltuk – osztotta meg velünk Benséné Sándor Erzsébet. A Zrínyi utcai óvoda vezetője hozzátette: – Jelentős a túljelentkezés, így természetesen mind a három csoportunkat teljesen fel tudtuk tölteni, sőt akit csak lehetett, felvettünk, 120 százalékos kapacitással működhetünk jövő hétfőtől. Egyetlen munkatársnak sem kellett megválnia az állásától. Számottevő változást a tanévben csak az állandó hittan bevezetése jelent majd. Az állandó növekedést a most változó alapító okirat is jegyzi, amelyben az eddig számított 64 gyermekről 80-ra bővül a betölthető helyek száma.

Nyolc csoporttal indulhat szeptemberben a korábbi Dömötör Géza, immár Kertvárosi Katolikus Óvoda is, és itt is túljelentkezéssel szembesültek – adta tudtul Patócsné Körösi Katalin vezető óvónő. Teljes csoportlétszámmal számolhat szeptember 3-ától a Mária Valéria Keresztény Óvoda is, Magyar Éva vezető lapunknak elmondta: intézményükbe a város gyakorlatilag egész területéről hoznak gyermekeket. Mivel náluk is többen jelentkeztek, mint az előírt létszám, a körzetek szerinti ovikba irányították át a szülőket.

Az egyháziak mellett a városi intézmények sem panaszkodhatnak, megtudtuk: bár elutasítaniuk senkit sem kellett, mégis az előírt gyermekszámnak megfelelően fel tudták tölteni a Nándor utcai ovi mind a 15 csoportját, csakúgy teljes létszámmal számolhatnak a Malom utcai intézményben. A Brunszvik Teréz Óvoda négy csoportjába azonban a befogadhatónál több gyermeket akartak beíratni. A tervezett, 75 főnyi gyermeklétszámmal kezdhet a Janikovszky Éva Óvoda is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kincsesházat mentett a Táltos-Iskola

Hódmezővásárhely - Csődbe ment az országos iskolahálózatot fenntartó Kincsesház Alapítvány, mely… Tovább olvasom