Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Az E.ON-nal spórol az áramon Vásárhely

Egy év alatt mintegy 60 millió forintot takarít meg a vásárhelyi önkormányzat többek közt azzal, hogy megpályáztatta, kitől vásárolja az elektromos energiát – az új szolgáltató az E.ON Energiakereskedő Kft. lett. Szegeden is tervezik, hogy kihasználják a piaci lehetőségeket. A lakosságnak a jövő év közepétől lesz erre lehetősége.
Fény az éjszakában, Vásárhelyen. Most már a közvilágításra használt áramot is mérik. Fotó: Tésik Attila
Még tavaly tavasszal döntött arról a vásárhelyi közgyűlés, hogy kilép a liberalizált villamosenergia-piacra, azaz közbeszerzési eljárás keretében választja ki azt az energiakereskedőt, amelyik a legkedvezőbb feltételekkel biztosítja az áramot a nagy önkormányzati intézményekben és a város utcáin. A pályázatnak év végére lett eredménye, a győztes pedig nem az addig versenytárs nélkül tevékenykedő Dél-magyarországi Áramszolgáltató, hanem az E.ON Energiakereskedő Kft. lett. A döntést minden bizonnyal nem bánta meg a város, hiszen mint azt Mucsi Lászlótól, a műszaki iroda vezetőjétől megtudtuk: februártól veszik a szabadpiacról az áramot, és a tavalyi árak alapján készült becslések szerint egy év alatt körülbelül 60 millió forintot takarít meg a város.

Ez az összeg persze nem csupán abból adódik, hogy az E.ON biztosítja az áramot a közvilágításhoz és a nagyfogyasztóknak, így az iskoláknak, a kórháznak és a művelődési központnak. A költségek jelentős csökkenéséhez vezet az is, hogy a közvilágításért mostantól a tényleges fogyasztás alapján fizetnek, miután mérőberendezéseket szereltettek fel. Az úgynevezett feszültségszabályozók beépítésével is spórolnak. Megtudtuk azt is, hogy maga a hálózat és annak karbantartása továbbra is a Démász feladata, csupán az áram jön az E.ON-tól.

A lakosságnak: 2007-től

A villamosenergia-piacot majdnem pontosan két évvel ezelőtt, 2004. július 1-jén liberalizálták részlegesen, azaz minden nem lakossági fogyasztó számára lehetővé tették, hogy szabadon válasszanak szolgáltatót. A lakosságnak minderre a jövő év július 1-jétől nyílik módja.

Érdeklődtünk a szegedi önkormányzatnál is, tervezik-e, hogy kihasználják a liberalizált piac adta lehetőségeket. A megyeszékhely leghamarabb január elsejétől szerződhet másik áramszolgáltatóval. Szentgyörgyi Pál alpolgármester elmondta: Szegeden nem olyan egyszerű a helyzet, mint Vásárhelyen. Sok szerződésük van a Démásszal, az érintett telephelyek száma körülbelül kétszáz. Ezért körültekintőbben kell eljárni. Két éve könyvelik az intézmények energiafogyasztását, így átfogó képet kaptak a felhasználásról.

Most azt kell eldönteni, hogyan és mit akarnak megpályáztatni. Ehhez megfelelő szakértő azonban nem dolgozik az önkormányzatnál. Át kell tekinteni az örökölt szerződések sokaságát, hiszen sokszor azon múlik, mennyire előnyös egy megállapodás, hogy egyes intézményvezetők mennyire pontosan tudták energiaigényüket megítélni. – Először föl kell mérni, hogy a jelenlegi szerződések mennyire felelnek meg az igényeknek – magyarázta az alpolgármester. Bonyolítja a helyzetet, hogy a Démásszal egyes területeken fejlesztésekről is megállapodtak, ennek ellenértékét apránként törlesztik, a szerződést csak akkor tudnák fölmondani, ha kifizetnék a szolgáltatót. Egyelőre iskolák esetében – kormányzati támogatással – indul egy energiahatékonysági felmérés. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat olyan közvetítőt keres, aki a folyamatot végig felügyeli, az energiaszolgáltató megválasztását segíti.

M. B. I.–Sz. A. K.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonai rendészet Hódmezővásárhelyen

Július elsejétől ismét működik katonai rendészet Hódmezővásárhelyen. A feladat: a katonai járművek,… Tovább olvasom