Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Az öreg-kishomokiak hetven százaléka fával fűti otthonát

Hódmezővásárhely - A száznegyven öreg-kishomoki család mindössze harminc százaléka fűt gázzal. A megkérdezettek közül többen is, pénz hiányában, csak a kerítésig vezettették be a gázt. Telente ezért a jóval olcsóbb megoldást, a fatüzelést választják.
Egy kéthelyiséges házban például havonta 7-8 mázsa akácfa fogy el, amelynek mázsája 2800 forint. A gáz bevezetése viszont több százezer forintra rúg.

Szervezik a csatornázást

A vásárhelyi önkormányzat belterületté nyilvánította Új-Kishomokot. Az unió jelenlegi szabályozása értelmében 2015-ig a magyar településeken meg kell oldani a szennyvizek megfelelő kezelését. Ezért Új-Kishomokon is meg kell építeni a csatornahálózatot. – Ennek első lépéseként megalakítottunk egy hétfős szervezőbizottságot, amelynek feladata a Hódmezővásárhely-Kishomok Víziközmű Társulat létrehozása – mondta Benkő Zsolt, a város külterületeinek önkormányzati képviselője. Novemberben pályázatot kíván beadni az önkormányzat, amelynek egyik feltétele, hogy társadalmi összefogásban valósuljon meg a beruházás. A 750 új-kishomoki ingatlan legalább kétharmadának csatlakoznia kell. Sikeres pályázat esetén 2008–2009-ben indulhat is a munka.

Egyre többen döntenek úgy, hogy kiköltöznek Öreg-Kishomokra. A vásárhelyi külterületen egykoron kiskerteket alakítottak ki, de a tulajdonosok folyamatosan bővítik, illetve alakítják át a házakat. Valaki a jó levegő, a viszonylagos csönd, mások pedig a városhoz képest alacsonyabb rezsi miatt választották Öreg-Kishomokot. A folyamatos energiaár-emelés miatt azonban már itt kint sem annyira olcsó az élet.

Poór Zoltán hét éve lakik a Vörös-dűlőben. Az egyedül élő férfi jelenleg az épületet alakítja át. A földszinten lévő konyhában és a kis étkezőben rendezte be ideiglenes hálóját, ugyanis az emeleten most készül a hálószoba. A melegről a lent lévő cserépkályha gondoskodik.

– A kerítésig elhozattam a gázt, de tovább egyelőre nem fogom. Egy konvektor beszerzése, valamint a szerelés folytatása 6-700 ezer forint lenne, így marad a fatüzelés – mondta a középkorú férfi.

A háztulajdonos akácfával és kerti hulladékkal rakja meg a kályhát. Megtudtuk tőle, hogy egy hidegebb téli hónapban 7-8 mázsa fa fogy el nála. A megrendelt tüzelőt még ősszel felhasogatja, majd a teraszon szépen felrakja. Így a mínuszokban akár papucsban is kiléphet, s mindjárt kéznél vannak a hasábok. A Sziget-dűlőben lévő portája előtt kevert cementet Hajdú Roland, mikor megszólítottuk. A fiatalember élettársával egy 45 négyzetméteres házban lakik, amelyben két cserépkályha adja a meleget.

– Az idén nem vettem akácfát, mert maradt még a tavalyiból, aminek 2500 forint lehetett mázsája. Évente 25-30 mázsát égetünk el. Persze, ebből nem minden megy a kályhákba, igen sokszor kerül belőlük a bogrács alá is – mesélte Hajdú Roland.

Mosolyogva megjegyezte, hogy a gáz a lustáknak való. Ő inkább vállalja a favágást. Ráadásul a szemétszállítási díjon is lehet vele spórolni, mert ami éghető szemét, az nem a kukába, hanem a kályhákba vándorol.

Kisné Törteli Krisztináék még júniusban megkötötték a szerződést, s azóta is várják a szocpol megérkezését. Erre azért lenne nagy szüksége a háromgyermekes családnak, mert be szeretnék vezetni a gázt. Addig is egy fatüzelésű kályha ad meleget az egész háznak.

– Az idén az önkormányzat megszüntette a tüzelőtámogatást, így magunknak kellett fát venni. Egyelőre csak ötmázsányit tudtunk, mert mázsája 2800 forint. Ráadásul Kishomokra 1500 forintért hozta ki a kisteherautó az akácot – árulta el az édesanya.

Saja Mária külterületi koordinátor maga is Öreg-Kishomokon él. Elmondta, hogy gázzal fűtenek, s a téli hónapokban 20-25 ezer forintos gázszámlát kapnak. Nyaranta viszont csak háromezer és háromezer-ötszáz forint közötti összeget kell fizetniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máris kevesebb az elszórt csikk Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Október 31-éig még csak figyelmeztetik a vásárhelyi közterület-felügyelők azokat,… Tovább olvasom