Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Az újvárosiak otthon külön gyűjtik a papírt és a flakont

Júniustól 120 literes műanyag zsákban gyűjthetik a papírhulladékot és a műanyag üdítőspalackot vásárhelyi Újvároson élők. A szelektív szigeteken ezután csak a sörösdobozt és az üveget gyűjtő konténerek maradnak. Az új rendszer révén a családok is pénzt takaríthatnak meg. Ha beválik, ősztől a város többi családi házas övezetében is bevezetik.
Hiába működik évek óta Hódmezővásárhelyen a szelektív hulladékgyűjtés, a szigeteken elhelyezett konténerekbe sokszor oda nem való kommunális hulladék is kerül, a kukák mellett gyakran halmozódik fel másféle szemét is. A kialakult helyzeten igyekszik úrrá lenni a vásárhelyi önkormányzat és a szolgáltatást végző A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. A közgyűlés legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy június elsejétől minden újvárosi ingatlan tulajdonosa kap az A. S. A-tól két 120 literes átlátszó zsákot, hogy abban gyűjtse külön-külön a papírhulladékot, illetve a műanyag üdítőspalackokat. A megtelt zsákokat egyszerűen csak ki kell tenni havonta egyszer adott napon az utcára, a szolgáltató elviszi mindegyiket.

Az A. S. A. nem ragaszkodik az általa kiosztott zsákhoz: csak arra kérik az újvárosiakat, hogy átlátszó zsákba helyezzék el a szelektíven gyűjtött hulladéklyukat.

Kovács Pál, a polgármesteri hivatal jogi-közgazdasági irodájának vezetője már a városatyák előtt is elmondta, ha beválik a módszer, akkor ősztől a város valamennyi családi házas övezetében bevezetik. A felszabaduló gyűjtőkonténereket pedig a panelházas övezetbe viszik át.

A város az intézkedéstől azt várja, hogy kevesebb hulladék kerül majd a gyűjtőszigeteken elhelyezett kukák mellé. A környezetvédelmi szempontok is érvényesülnek, azaz, kevesebb újrahasznosítható hulladékot kell benyelnie a lelei úti depónak. A városlakók számára pedig a külön gyűjtés azt jelenti, hogy kevesebb kommunális szemét kerül a kukájukba, azaz, elképzelhető, hogy elegendő lesz számukra kisebb űrtartalmú kuka, vagy a ritkább ürítés.

A városrészben élő Nagy Tamás jónak találja a kezdeményezést, úgy gondolja, hogy az emberek nagy része lustaságból nem vitte el a papírt, üdítőspalackot, vagy a visszaválthatatlan üvegeket a gyűjtőszigetre.

– Ausztriában magam is tapasztaltam, hogy már otthon négyfelé szelektálják a hulladékot, külön zsákban teszik ki a kukáskocsinak – mondta Nagy Tamás. – Ez egyszerűbb és kényelmesebb: nem kell egy köteg újságpapírral elsétálni a néhány utcára lévő gyűjtőszigethez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kásás Zoltán még nem döntött arról, marad-e Vásárhelyen

Kásás Zoltán, a magyar válogatott másodedzője – Kemény Dénes segítője – három éve… Tovább olvasom