Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Az unió Szikáncsot és Batidát is segíti

Szennyvízvezeték-hálózatot és mini tisztítóműveket építene – 85 százalékos uniós támogatással – Vásárhely a környező tanyaközpontokban. Kútvölgyön és Erzsébeten már jelezte a megalakulás előtt álló vízműtársulathoz való csatlakozási szándékát az ott élők kétharmada. A szervezőmunka most Batidára és Szikáncsra koncentrálódik.
A megyei jogú város belterülete már teljes mértékben csatornázott, most a külterületen a sor. Nem sok választásuk van a környékbeli tanyaközpontokban élőknek, hiszen legkésőbb 2012-ig Batidán, Erzsébeten, Kútvölgyön és Szikáncson is meg kell építeni a szennyvízcsatorna-hálózatot.

Ezért jobb előbb hozzáfogni, mint később, érdemes kihasználni a kínálkozó lehetőséget. A csatornaépítő társulat létrehozását előkészítő szervező munka már megkezdődött, Benkő Zsolt külterületi képviselő hetek óta tart ezzel kapcsolatos lakossági fórumokat. Az eredmény: Erzsébeten és Kútvölgyön már jelezte csatlakozási szándékát az ott élők több mint kétharmada. A négy kistelepülésen körülbelül 1400-an élnek, felük már nyugdíjas.

A külterületen a csatorna mellett mini szennyvíztisztítók is épülnek

– December 31-éig már nem jönnek létre a csatornamű-társulatok, hiszen a megalakulás előtt 15 nappal kell kiértesíteni az érintetteket. Ezért azt a célt tűztük ki, hogy év végéig elérjük, hogy a kistelepüléseken élők kétharmada jelezze csatlakozási szándékát – mondta Benkő Zsolt.

A tét nem kicsi, hiszen az Európai Unió pályázatán a csatornaépítés költségének 85 százalékát lehet elnyerni, a fennmaradó 25 százalékot kell önerőként az érintett lakóknak fizetniük. A tanyaközpontokban élőknek ez ingatlanonként 200 ezer forint kiadást jelent, ám ezt is havi kétezer forintos részletekben lehet befizetni.

Az érintetteknek érdemes az idén aláírniuk a szándéknyilatkozatot, hiszen aki december 31-éig ezt megteszi, annál a szennyvízhálózatnak a portán belüli részét ingyen tervezik majd meg, s a Zsigmondy Béla Vízközműveket Üzemeltető Zrt. majdan jelentős díjkedvezményeket is biztosít számukra. A kistelepülések nemcsak csatornát kapnak, de határukban mini szennyvíztisztítókat is építenek.

Olvasóink írták

  • 1. Csjernyik Istvánné 2007. december 19. 08:22
    „De Mi lesz Öregkishomokkal, az sehová nem tartozik, az itt lakoknak a kiszabott birságot a talajterhelési birságot kelll fizetni! Mert a coordinátor csak az elkészitett munkát hajlando átvállalni, itt nem tesz semmit!Könnyü volt Varga Pista elkészitett munkájával kérkedni, amibe sajnos bele is halt mert Ö igen is tett a köz érdekében!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A természetvédelmi őrök is segítenek Vásárhelyen

Újabb egyenruhás testület tagjai járják Vásárhelyt és a város külterületét. A tizenkét fős Szent… Tovább olvasom