Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Babafülbevalót hoztak, mert nem volt mit enni

Babafülbevalót hoztak, mert nem volt mit enniDezső Imre zálogfiók-vezető eladásra szánt ékszerekkel. Fotó: Imre Péter
Az igazán szegény vagy pillanatnyi pénzzavarba került emberek mellett néha vállalkozók is benyitnak a zálogházba. A behozott holmik csaknem 100 százalékát kiváltják a tulajdonosok.
– Tavaly szeptemberben nyitottunk, azóta folyamatosan nő a forgalmunk, ami az egyre nagyobb szegénységgel és az üzletünk által kínált jó kondíciókkal is magyarázható – véli Dezső Imre, az Expressz Zálog vásárhelyi fiókjának vezetője. A szakember 18 évvel ezelőtt a Székkutas és Vidéke Takarékszövetkezet zálogfiókjában kezdett, majd a másik, Szent Antal utcai üzletben 2015-ig 14 évet húzott le.

A családi örökség részét képező arany és ezüst ékszerek, márkás Zsolnay és herendi porcelánok kerülnek zálogba, hogy az értük kapott összeg átsegítse pillanatnyi pénzzavarán tulajdonosát. Persze változó, kinek mire kell a pénz.

– Előfordult korábban, amikor még nem itt dolgoztam, hogy babafülbevalót vettünk be 500 forintért, annak az árából ettek aznap. A kuncsaftok között nemcsak szegények, jól menő vállalkozók is találhatók, például egy értékesebb ékszert bead, mert olcsóbban vehet gázolajat, vagy adót kell fizetnie – sorolta Dezső. Hozzátéve: nem véletlenül terjedt el az a kifejezés, hogy aranytartalék. Az országokra és az egyénekre is igaz, és mindkettő csak végső esetben nyúl hozzá. A legértékesebb darab az ő gyakorlatában egy 1,5 milliós arany ékszer volt. Ottjártunkkor fiatal pár kapott arany fülbevalóért 28 ezret.

– Nem szégyen a zaciba jönni – kapcsolódott a beszélgetésbe János, aki éppen meghosszabbította zálogát. – Az odajáróról azt mondták, és még ma is tartja magát a sztereotípia, hogy semmi ember, nincstelen, talán becsülete sincs. A közhiedelem miatt még mindig kicsit megalázó ilyen helyre jönni. Pedig ez a megoldás arra is jó, hogy átsegítsen például a hó végi pénzzavaron. Eddig mindig kiváltottam, amit beadtam – zárta János.

Dezső Imre megerősítette: a hozzájuk beadott tárgyakat eddig szinte 100 százalékban kiváltották. Megjegyezte, a zálog nem szégyen, hanem a legegyszerűbb, legpraktikusabb kölcsönforma, nem kell hozzá kezes, adóstárs, a beadott tárgy a fedezet.

Hódmezővásárhelyen másik két zálogházban is érdeklődtünk, de nem kaptunk információt. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Festékkel fújták le Balog Norbert székely kapuját

Festékkel fújták le Balog Norbert székely kapuját
Fémfestékkel csúfították el Balog Norbert hódmezővásárhelyi házát, faragott székely kapuját. Tovább olvasom