Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Bajban van a mártélyi iskola

Bajban van a mártélyi iskola: ha jövő év elejéig nem lesz minden osztályban 15 tanuló, a megmaradó osztályokat hozzácsapják egy másik intézményhez. A falu vezetése négy, majd további nyolc ingyentelekkel és további kedvezményekkel csalogatja a községbe a sokgyerekes családokat – nem bánják, ha azok az ország másik részéből érkeznek is.
Tagintézménnyé való átminősítés, és a kis létszámú évfolyamok bezárása veszélyezteti a mártélyi iskolát, a település foggal-körömmel harcol az iskola megmaradásáért – Balogh Jánosné polgármester szerint ugyanis ez a község fejlődésének záloga. Számos ötlettel rukkoltak elő, hogy a mostani formájában működhessen tovább a jelenleg 115 gyermek okítását vállaló tanintézmény.

– Az oktatási törvény változása szerint az új, előírt osztálylétszám 2008-tól 15 fő, ami a jelenlegi gyermeklétszám mellett nem minden évfolyamban lesz tartható. Több eszközt is kerestünk arra, hogyan tudnánk változtatni ezen a helyzeten, és megoldásnak azt találtuk, hogy közművesített építési telkeket ajánlunk fel ingyen a betelepülni vágyó, sokgyermekes családoknak – mondta a település polgármestere.

Szegeden háromból egy lesz

Szegeden háromból egyetlen iskolává lesz a petőfitelepi Petőfi és a Hunyadi, valamint a tápéi Bálint Sándor nevét viselő intézmény. Még ugyan egy hónappal ezelőtt Gila Ferenc, Szeged-Petőfitelep önkormányzati képviselője cáfolta a pletykát, mi szerint a városrész iskoláját összevonják a tápaival. Mi változott egy hónap alatt? „Csak" annyi, hogy az iskolai beíratás lezárultával kiderült, a szülők mely intézményeket részesítik előnyben, és melyiket hanyagolják, válaszolt kérdésünkre Botka László polgármester. Az igazgatók tegnap értesültek az összevonás tervéről, amiről a közgyűlés ma már dönt. Az ellenzék Tápé elleni politikai támadásról beszél, illetve kifogásolja, hogy az érintetteket kész helyzet elé állítják. Az oktatási bizottság fideszes tagja, Farkasné Pocsai Blanka nehezményezi, hogy a városvezetés a közgyűlés előtti napon, szerdán „dobta be" a javaslatot.

Mártélyon ezer forint körül mozog a telkek ára négyzetméterenként, az újfalusi részen kiosztandó portákat pedig 800 és 1000 négyzetméteresre tervezik. Egyelőre négyet kapnának a sikeres pályázók, de ezt további nyolc pályáztatása követi. Az építési törvényben előírtaknál többet nem követelnek azoktól, akik fontolgatják a településre költözést, eszerint a szerződés megkötésétől számított három éven belül kell bemutatniuk a használatbavételi engedélyt.

– Természetesen előnyt élveznek a több, iskoláskorú gyermeket nevelő famíliák, reméljük, hogy a környező településekről, és a kőhajításnyira lévő Vásárhelyről is költöznek hozzánk családok, de örülünk neki, ha az ország más részeiből érkezők is vonzónak tartják majd ajánlatunkat. Mivel a pályázatot még csak most írtuk ki, nem számíthatunk rá, hogy szeptemberre elkészüljön akár csak egy is az újfalusi házak közül, így még egy eszközzel szeretnénk vonzóbbá tenni a községünket: a pályázat nyerteseinek albérlettámogatást biztosít az önkormányzat a faluban az építkezés teljes idejére – tette hozzá Balogh Jánosné.

– Jelenleg hatodikba tizenegy, ötödikbe pedig éppen tizenöt tanuló jár, ennek a számnak növekednie kell. Egyébként az utóbbi évek átlagait figyelembe véve nem nevezhető csökkenőnek a gyermeklétszám, csak az új rendelkezéshez viszonyítva ez jelenleg kevés – mondta el Bérczi Tamásné. A mártélyi iskola igazgatója még hozzátette: az oktatás fejlesztésével is vonzóbbá tennék intézményüket, hiszen művészeti oktatási intézményként működnek – egy budapesti tánctanár oktatja ezt a művészeti ágat a nebulóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc év a vásárhelyi Ádám Zoltánnak

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla tegnapi tárgyalásán a megyei bíróság ítéletét, amely jogerősen 8… Tovább olvasom