Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Befejezés előtt az Emlékpont

Ha az időjárás nem szól közbe, május elsején nyitják meg a vásárhelyi Emlékpont múzeumot, amelynek kiállítási anyaga már elkészült, s az épületen is hamarosan befejeződnek a munkálatok – hangzott el a tegnapi vásárhelyi sajtótájékoztatón.

Hamarosan elkészül az Emlékpont – Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ, s ha az időjárás nem szól közbe, május elsején felavatják a múzeumot – hangzott el azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet Lázár János polgármester, a történészi kutatást irányító Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza igazgatója, a múzeum épületét megálmodó F. Kovács Attila Kossuth-díjas tervező, és Kovács Ákos előadóművész tartott a vásárhelyi városházán.

Lázár János szerint az Emlékpont a város utóbbi száz évének legnagyobb kulturális beruházása, hiszen a Fekete Sas Szálló százegy évvel ezelőtt készült el. Az Emlékpont tervezésekor arra törekedtek, hogy a város szocialista korszakát az azt megélt emberek szempontjából mondják el, az egyéni sorsokon keresztül. Schmidt Mária elmondta, a leendő múzeumi anyagon az utolsó simításokat végzik, már az egyes termekben majdan olvasható feliratokat nézik át a lektorok, Rainer M. János, az 56-os Intézet igazgatója, Izsák Lajos és Berényi Gyula egyetemi tanár, illetve Gerő András történész. F. Kovács Attila három évszázadot szimbolizáló épületegyüttesnek nevezte a leendő Emlékpontot, hiszen a XIX. századi iskolaépülethez az 1950-es években készült toldás. Századunk építészetét pedig az általa tervezett vasszerkezetes épületrész jelenti. Az épület belső udvarán egy földalatti kiállítóterem várja majd az érdeklődőket.

Kovács Ákos előadóművész elmondta, zajokból és zörejekből alkotja meg a kiállítás rövid kompozíciókból álló zenéjét – felhasználva a Terror Házánál szerzett tapasztalatait –, hogy az jól illeszkedjen a majdan filmszerű hatást gyakorló tárlathoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak leszerelték, hogy megóvják emléktáblát

Csupán levették, hogy megóvják, nem pedig ellopták a vásárhelyi gazdasági egyesület megalakulásának… Tovább olvasom