Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Belvárosi utcát neveznek el Rapcsák Andrásról Vásárhelyen

Rapcsák András nevét viseli majd várhatóan ősztől a vásárhelyi Szántó Kovács János utca Kossuth tér és Teleki utca közötti szakasza. A várost 1990 és 2002 közt vezető polgármester emlékét köztéri szobor is megörökíti majd.
Rapcsák András nevét viseli majd várhatóan ősztől a vásárhelyi Szántó Kovács János utca Kossuth tér és Teleki utca közötti szakasza. A várost 1990 és 2002 közt vezető polgármester emlékét köztéri szobor is megörökíti majd. A Szántó Kovács János utca említett szakaszán nem találtunk olyan embert, aki ne örülne a közgyűlési döntésnek. Rapcsák Andrásné lapunknak azt mondta: mindennek örül, amivel elhunyt férjének kívánnak emléket állítani.

– Megérdemli, örülünk, hiszen Rapcsák András sokat tett Hódmezővásárhelyért – fogalmazott az átkeresztelés előtt álló szakaszon, egészen pontosan a Szántó Kovács János 5. szám alatt lakó Derdák Lászlóné. Az ugyanebben a társasházban élő Szathmári Károlyné is osztotta véleményét, ő is csak a legjobbakat tudta mondani a néhai polgármesterről, akivel – mint kiderült – annak idején a mérleggyárban a férje is együtt dolgozott. Derdákné és Szathmáriné reméli, hogy az egykori városvezető szobrát is a közeli parkban állítják fel.

Örül a család

Rapcsák Andrásné, a volt polgármester özvegye lapunknak nyilatkozva azt hangsúlyozta: mindennek örül, amivel elhunyt férjének kívánnak emléket állítani. Elmondta: az egész család kíváncsian várja a fejleményeket, hogy mikor lesz az utcanévkeresztelő és mikor állítanak köztéri szobrot férjének.

– Teljesen elégedett voltam Rapcsák András polgármester tevékenységével. Úgy gondolom, megérdemli, hogy így örökítsék meg a nevét – mondta a huszonegy esztendeje az említett utcarészen élő Dura Endre, aki személyesen is ismerte Rapcsák Andrást.

– Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti referens készíti majd elő a felállítandó szoborral kapcsolatos nyilvános pályáztatással és a műalkotás leendő helyével kapcsolatos előterjesztést – nyilatkozta lapunknak Lázár János. Vásárhely polgármestere hangsúlyozta: a szoborra kiírt pályázatot a Rapcsák család bevonásával értékelik majd, s az alkotást azon az utcaszakaszon helyezik majd el – a mostani Szántó Kovács János utca Kossuth tér és a Teleki utca közötti részén –, amely felveszi a néhai polgármester nevét.

– Három ellenszavazattal döntött a képviselő-testület az utcanév-változtatásról, s én nem csupán azoknak vagyok hálás, akik igennel szavaztak, de azoknak is, akik tartózkodtak ez ügyben. Azért kértem, hogy így örökítsük meg elődöm emlékét, mert jelentős fejlődésen esett át a város az ő irányítása alatt. Nagyformátumú várospolitikusnak tartom, s egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett vásárhelyiek 63 százaléka gondolta úgy, hogy az elmúlt ötven év legjelentősebb városi személyisége volt. Hódmezővásárhelyen méltóképpen ildomos megemlékezni azokról, aki a város ügyét próbálták segíteni, s előre vinni – indokolta javaslatát a polgármester, aki szerint az utcanévváltozásra ősznél hamarabb – az ilyenkor szokásos előkészületek miatt – nem kerülhet sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíznak az egynapos sebészet sikerében Vásárhelyen

A szentesi és az orosházi kórházzal együttműködve szervezné meg az egynapos sebészetet a vásárhelyi… Tovább olvasom