Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Bevált a vásárhelyi ügyeleti vállalkozás

Bevált a Hódmezővásárhelyen és környékén tavaly bevezetett új orvosi ügyeleti rendszer. A magánvállalkozás által koordinált csapat a legtávolabbi tanyákra is eljut. Az ügyeletet vállaló, terepjáróval kivonuló orvosoknak azonban sokszor nincs könnyű dolguk, néhol harapós kutyával találkoznak, másutt azzal szembesülnek, hogy a páciensnek vizitdíjat kellene fizetnie, de nem tud, mert nincs annyi pénze.
Egy éve szervezi a Vásárhely bel- és külterületét, valamint a Mártélyt érintő orvosi ügyelet ellátását egy magánvállalkozás. A Panacea 2000 Kft. zömmel szegediekből álló orvoscsoporttal dolgozik. Tanács Gábor ügyvezető igazgató arról számolt be, hogy nemrég új terepjárót vásárolt a város önkormányzata, hogy a tanyán élőket viszontagságos időjárási körülmények esetén is biztosan elérjék az orvosok. Mihály János gépkocsivezető szerint egyszer sem akadtak még el az összkerekes járgánnyal.

– A régi Lada megérett már a cserére, hiszen évente csaknem 2 ezer esethez kell kivonulnunk. A gyors helyszínre érkezés sokszor szó szerint életbe vágóan fontos, hiszen az utóbbi hónapokban volt rá példa, hogy sikeresen újraélesztettünk egy beteget, akinek megállt a légzése. A segélyhívások egyébként Szegeden csörögnek ki, az itt ügyelő kolléga dönti el, hogy a mentőket, vagy az ügyeletest riasztja. Több orvos is dolgozik Vásárhelyen, egy hónapban jellemzően 2-3 alkalommal kerül rá a sor egy kollégára – foglalta össze az igazgató.

A vizitdíj a tanyán is kötelező

Aki nem az egészségügyi tárca listáján szereplő betegségek – gyakorlatilag az életet közvetlenül veszélyeztető sérülések, rohamok – valamelyikét szenvedi el, ezer forintos vizitdíjat köteles fizetni, akkor is, ha egy távoli tanyán, nagy szegénységben él. Kőhidi Csaba elmondta: a betegek általában ki tudják fizetni az összeget, de vonultak már olyan, tanyán élő páciensekhez, akiknél nem volt ennyi pénz – nekik írásban nyilatkozniuk kell róla, hogy ezzel az összeggel tartoznak az államnak.

A Szegeden élő háziorvos, Kőhidi Csaba havonta 5-6 alkalommal megy Vásárhelyre, de, mint mondta, szívesen teszi, nem jelent számára gondot, hogy más városban teljesítse szolgálatát. Az erőszakkal és a butasággal azonban van, hogy meggyűlik a baja.

– Nem mindig veszélytelen ügyeletben szolgálni, Vásárhelyen már kétszer is átéltem életveszélyes fenyegetést, okot persze egyikre sem adtam. Egyszer a rendelő kapujában várt késsel egy általam még sosem látott férfi, azzal, hogy azt most a hasamba állítja. Más alkalommal egy heves vérmérsékletű famíliához vonultunk ki, ahol közölték: ha a nagymama nem kel fel, az életem bánja. Mindemellett szeretem ezt a szakmát, és a veszély sem tántorít el attól, hogy folytassam. Persze, kellemetlenség gyakran adódik, a szabadon eresztett kutya gyakori jelenség, amikor magánházhoz hívnak, mindig megkérdezem, hogy az ebet bezárták-e – mondta Kőhidi doktor, akinek vasárnap nyugalmas délelőttje volt, mindössze két beteghez kellett kivonulnia a város területén belül.

Érdekes esetek gyakran adódnak: nemrég a rendelőintézet kapujától harminc méterre álló ház lakójához kellett kivonulni – az idős nő egyébként az orvosok szerint a saját lábán is bejuthatott volna a rendelőbe, a probléma csak annyi volt, hogy nem tudta: ilyen közel van az ügyelet. Nem minden riasztás indokolt, Kőhidi Csabát szintén Vásárhelyen hajnali kettőkor is riasztották egy esethez, ahol a néni csak felébredt, és valakivel beszélgetni akart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötéves, óvodás Ervin fölgyújtotta a lakást

Kigyulladt és teljesen kiégett a vásárhelyi Csengettyű köz 10. számú ház egyik tizedik emeleti… Tovább olvasom