Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Bizakodhatnak a gazdák

Hamarosan pont kerülhet egy másfél évtizedes történet végére: az egykori vásárhelyi Aranyági Gazdaszövetkezet 674 egykori tagja juthat földhöz vagy készpénzhez a felszámolás után.
A szövetkezet egykori tagjainak régi sérelme nyerhet orvoslást Fotó: Tésik Attila
Földhöz vagy készpénzhez juthatnak az egykori vásárhelyi Aranyági Gazdaszövetkezet (volt Marx Tsz) tagjai a felszámolás után visszamaradt 588 hektárnyi földből – derült ki azon a tegnapi megbeszélésen, amelyet a vásárhelyi városháza házasságkötő termében tartottak.

Mint emlékezetes, az egykori szövetkezet tizenöt éven át tartó felszámolása az idén februárban fejeződött be anélkül, hogy a felszámoló Csabaholding Kft. a tagi részarányföldeket kiosztotta volna az arra jogosult egykori tagoknak.

A felszámoló több esetben is arra hivatkozott, hogy nem találta meg az 1992-es hivatalos tagnyilvántartást. A szövetkezet egykori dolgozóinak harmincfős küldöttsége ezt követően kérte Lázár János polgármester segítségét az ügyben. Közbenjárására kiderült, hogy a tagok által 600 hektárra becsült föld valójában 588 hektár, azaz 10 ezer 817 aranykorona már a Nemzeti földalapra szállt. A vonatkozó törvény szerint ugyanis hatvan napjuk lett volna az egykori tagoknak arra, hogy bejelentsék erre az igényüket. Ezzel azonban másfél évet vártak.

– A jogszabályok szerint az arra jogosultak bejelenthetik igényüket a rájuk eső földterületre vagy aranykoronánként 4000 forintra – mondta a jelenlévőknek Lázár János, aki hangsúlyozta, újra el kell végezni a vagyonnevesítést, s felhívta a figyelmet arra is, hogy az egykori tagoknak, illetve örököseiknek nem egyformán jár a földből.
Az igénybejelentéshez szükség van az Aranyági Gazdaszövetkezet egykori szövetkezeti üzletrészjegyére, melynek arányában oszlik majd meg az 588 hektárnyi földterület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kupa Mihály szerint nagy baj a megosztottság

Véget kell vetni a megosztottságnak, csak egy nemzet van, s a legfontosabb a közös érdek tisztelete… Tovább olvasom