Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Bizakodó a mindszenti rév új bérlője

A mindszenti komp leendő bérlője, a Kukszi Bt. ügyvezetője, Juhász Lajos is szeretné kitanulni a révészmesterséget, így ő is dolgozni fog a kompon szeptember elsejétől. A helyi vállalkozás mellett a jelenlegi működtető, a Deviskomp is megpályázta a vízi jármű közlekedtetését. A városatyák viszont úgy döntöttek: inkább a mindszenti céget támogatják, akkor is, ha nincs szakmai tapasztalata.
A komp a régi marad, viszont új bérlő üzemelteti szeptember elsejétől. Fotó: Tésik Attila
Nem sokat vacakoltak a mindszenti képviselők a legutóbbi testületi ülésen azon, hogy szeptembertől ki működtesse a kompot. A jelenlegi üzemeltető, a Deviskomp Kft., valamint egy helybeli vállalkozás, a Kukszi Bt. nyújtotta be pályázatát. A döntés előtt egyik pályázót sem faggatták a városatyák arról, hogy miként is képzeli el a vízi jármű közlekedtetését.

Többnyire megelégedtek a pályázati anyagban leírtakkal. A Kukszi Bt. képviseletében megjelent Juhász Lajosnétól például az iránt érdeklődtek: a működtetéshez megvannak-e már a szükséges engedélyek, vagy találtak-e már révészt. A városatyák megnyugtatónak találták a választ, mely szerint mindez folyamatban van, s néhány perc elteltével a Kukszi Bt. mellett tették le voksukat.

– A helyi vállalkozókat akarjuk támogatni – indokolta szűkszavúan a testületi ülésen Zsótér István polgármester a döntést.

Még nyomoznak a kompkötél miatt

Még mindig vizsgálja a szolnoki vízi rendészet, miért szakadhatott el a mindszenti komp kötele. Mint arról már hír adtunk: a balesetkor 11 utast, valamint öt autót szállított a vízi jármű. Mintegy kétszáz métert sodródott, majd vasmacskával stabilizálták a helyzetét, végül egy hajóval a baksi oldal felőli parthoz tolták. Szerencsére senki nem sérült meg. A szolnokiak szakértők bevonásával nyomoznak. Bár a vizsgálat még nem zárult le, a megyei közlekedési felügyelet már korábban engedélyezte, hogy újra járhasson a komp.

Minden bizonnyal a kedvezőbb viteldíjak, vagy a felsorolt fejlesztési tervek is a Kukszi javára billentették a mérleg nyelvét. A mindszenti vállalkozás a kerékpár és a motorbicikli szállításáért 80 forintot, a személygépkocsiért 400 forintot kér. A deviskompos árlista szerint ugyanez 82 forintba és 416 forintba került volna. Az új vállalkozás 30 százalékos bérletkedvezményt is kilátásba helyezett a rendszeresen átkelőknek. Éves bérleti díjként a betéti társaság 1 millió 200 ezer forintot, a másik jelölt pedig 1 milliót ajánlott az önkormányzatnak.

– Örültem a döntésnek, s bizakodom, – jegyezte meg a nyertes pályázó Juhász Lajos, a Kukszi Bt. ügyvezetője, akivel öt évre kötött szerződést az önkormányzat. Bár eddig még nem foglalkozott komp üzemletetésével, valami köze azért mégiscsak van a vízhez, hiszen dolgozott már a folyamszabályozásban. Most pedig azt tervezi, hogy kitanulja a révészmesterséget, melyhez egyébként féléves gyakorlat szükséges. A vállalkozásnak már van hajózási üzemeltetési vezetője, s révészekkel is sikerült megegyezni. Az engedélyek is meglesznek – ígérte az ügyvezető.

Úgy véli: egy helybeli látja igazán, hogy milyen igények szerint kell működtetni a kompot. A csapat tagjai ugyancsak mindszentiek, így nem kerül pénzbe az utaztatásuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színjátszó kört alapítottak

Nyomdász az alapítója a vásárhelyi színjátszó körnek, a tagok között pedig akad ének szakos tanár,… Tovább olvasom