Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Bizonyítani akarnak a romák

Bizonyítani akarják a vásárhelyi Észak utca 90–92. alatt élő romák, hogy saját portájukon rendet tudnak tartani. A közgyűlés döntése szerint ugyanis az önkormányzat a tulajdonukba adja a bérlakásokat. Már elkezdték a tereprendezést, kitakarították a közös udvart, de az utcafrontot is csinosítják. A vécék katasztrofális állapotán is változtatni akarnak, többen pedig fürdőszobát szeretnének.
Munkában az Észak utcaiak. Tereprendezés az utcafronton. Fotó: Tésik Attila
Nagy lendülettel láttak neki a vásárhelyi Észak utcai romák lakóhelyük rendezésének, miután a közgyűlés eldöntötte: a város tulajdonukba adja a bérlakásokat. A változás jelei már láthatók is az ingatlanok környékén. A közös udvart a napokban takarították ki, s egy konténernyi szemetet szedtek össze. Tegnap pedig kapát, lapátot fogtak, s az utcafrontot csinosították.

– Egy kis utánajárással sikerült földet szerezni, s ezzel töltjük fel a terepet. Még törmeléket is szeretnénk, mert a mély kanálist csak ezzel lehetne feltölteni. Az előkertben pedig fákat, virágokat ültetünk az önkormányzat segítségével – magyarázta lelkesen Fehér István, aki mint kiderült, a helybeliek érdekképviselője. Be akarják bizonyítani, hogy saját portájukon rendet tudnak tartani, indokolta igyekezetüket a férfi, aki azért jól tudja, hogy a tereprendezésen kívül sok feladat vár még rájuk.

Az önkormányzat is segít

Már elkezdték az Észak utcai ingatlanok műszaki bejárását, hogy a tulajdonjog átadása előtt tisztázzák a bérlőkkel, milyen állapotban vannak a lakások, tudtuk meg Ambrus Norberttől, a polgármesteri hivatal lakásügyi csoportjának vezetőjétől. Az átadásra vonatkozó szerződéseket valószínűleg májusban vagy júniusban írják alá. A tulajdonosváltás azonban nem jelenti azt, hogy az önkormányzat a továbbiakban nem segítené az Észak utcai romákat. A közgyűlés döntése szerint ugyan az ott élők nem vehetnek majd igénybe lakás célú helyi támogatást, viszont új pályázati lehetőséget dolgoz ki számukra az önkormányzat a lakásügyi szaktanácsadó testülettel karöltve.

– Katasztrofális a vécék állapota – sorolta Fehér István, s mutatta az udvari illemhelyeket. – Harmincnyolc lakáshoz huszonnégy vécé van, de ebből csupán az a nyolc a normális, amit zár a tulajdonos, a többi használhatatlan. Némelyiken még ajtó sincsen, így aztán sokan a zöldben intézik el a dolgukat – fogalmazott a férfi, aki szerint az lenne a legjobb, ha minden lakásban lenne egy vécé. De többen szeretnének fürdőszobát is.

Sokkal jobban érzi magát az Észak utca 90–92. alatt Huszka Istvánné, amióta kitakarították az udvart. Az asszony reméli, ez a jövőben is így marad, s mindenki megbecsüli a szebb környezetet. Szeretné, ha idővel az ő otthonában is lenne fürdőszoba, s bízik abban, hogy ezt sikerül is megvalósítani.

Persze az Észak utcaiak közül jó néhány lakónak a jövedelme nem éri el a létminimumot sem. Akad olyan, aki havi 15–20 ezer forintból próbál megélni, így aztán pénzt nem tud áldozni a felújításokra. Ezért a pályázati lehetőségeket szeretnék kihasználni, tudtuk meg Csanki István kisebbségi tanácsnoktól. Ha pénzzel nem is, de munkával hozzá tudnak járulni a felújításokhoz az Észak utcaiak. Bizonyítani akarnak a romák: ha csak a két kezükkel is, de képesek rendbe tenni lakóhelyüket, az önkormányzattól pedig lehetőséget szeretnének erre kapni – hangsúlyozta Csanki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobácsiéknak gyűjtenek

Egymillió forintnál is többet gyűjtöttek össze mindszenti magánszemélyek az angliai autóbalesetben… Tovább olvasom