Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Boltba is visz a szolgálat Vásárhelyen

Ha szép az idő, a vásárhelyi Tarr Lajos hetente többször is elhagyhatja a lakását. A kerekes székkel járó férfit a támogató szolgálat segíti le az első emeletről. A nemrég bevezetett szolgáltatást Kovács Gábor is igénybe veszi: a 25 éves fiatalembert autóval viszik a napközi otthonba. Korábban ez az út naponta 700 forintba került a családnak – most már jóval kevesebbe.
Tarr Lajos a szolgálat munkatársainak segítségével jut le első emeleti lakásából az utcára. Fotó: Tésik Attila
Sokáig taxival, napi 700 forintért utaztatta mozgássérült fiát a fogyatékkal élő fiatalok nappali intézményébe a vásárhelyi Kovács Mihályné. A 25 éves Gábor utaztatása nagyon megterhelte a családi kasszát, hiszen az asszony egyedül neveli gyermekét, s a havi ápolási díja nem éri el a 30 ezer forintot. A jövedelem kiegészítéseként Margit napi négy órában dolgozik, így azon nem tudja megoldani fia felügyeletét.

– Számunkra nagyon fontos, hogy Gábor eljusson a napközi otthonba. Miután nincs saját autónk, kénytelenek voltunk napról napra taxit hívni, viszont ennek költségeit hosszú távon képtelenek vagyunk finanszírozni. Így nekünk aztán igazán nagy segítséget jelent a támogató szolgálat, melynek munkatársai autóval hozzák-viszik Gábort, mégpedig megfizethető áron. A kilométerenkénti 75 forint nem sok, ezt még mi is ki tudjuk gazdálkodni – magyarázta lelkesen az édesanya.

Vásárhelyen közel fél éve működik a helyi gondozási központ támogató szolgálata. A kerekes székesek, a nagyothallók, a siketek vagy éppen a látássérültek, valamint az idősek szállítását egy speciális autóval oldják meg. Orvoshoz, a polgármesteri hivatalba vagy akár fodrászhoz, no és bevásárolni is elviszik az utasokat. Azoknak, akinek nem éri el a jövedelmük a nyugdíjminimumot, nem kell fizetniük a szállításért. Kovácsné és fia szinte elsőként élt ezen lehetőséggel.

– Míg nem segített a támogató szolgálat, addig bevásárolni is csak egyedül jutottam el. A szomszédokat kértem meg, hogy ügyeljenek a fiamra. Most már akár színházba, moziba is mehetnénk, igaz, Gábor esténként szívesebben nézi a televíziót – jegyezte meg az édesanya. Kedvencei a sportműsorok. Egy-egy közvetítés kedvéért akár éjszaka is fennmarad – árulta el a fiatalember.

Szép időben hetente több alkalommal gördül a támogató szolgálat autója a Medgyessy Ferenc utcába, Tarr Lajos lakása elé is. A 64 éves kerekes székes férfit rendszerint a szolgálat munkatársai segítik le első emeleti otthonából.

– Ilyenkor levegőzöm, nosztalgiázok egy kicsit. Megnézem a közelben lévő műhelyemet, megetetem a macskáimat – sorolta Lajos bácsi, akinek egy éve amputálni kellett egyik lábát. – A nagy hidegben megfagyott a sarkam, s hiába kezelték több hónapig, nem tudták megmenteni a lábamat. A szomszédok segítettek lejutni az utcára, ám mindig nem kérhettem szívességet. A támogató szolgálat hirdetését meglátva azonnal felhívtam őket, s még aznap kijöttek megbeszélni a részleteket. Ha kérem, akkor még a temetőbe is kivisznek, a szeretteim sírjához – mesélte a felségével élő férfi.

A szállítás mellett a hivatalos ügyek intézését is vállalják a szolgálat munkatársai, Lajos bácsinak például a fogyatékkal élőket megillető támogatást járták ki. Tóbiás Ferencné hetente látogatja gondozottjait. Ha kell akár a takarításba is segít, és osztozik bánatukban, örömükben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havránek Ferenc listája

Képviselő vagy családtagja ne álljon gazdasági kapcsolatban az önkormányzattal: Havránek Ferenc… Tovább olvasom