Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Brutális irtás vagy tereprendezés

Székkutas - Brutális módon irtják a fákat Székkutason – ezzel kereste meg lapunkat Tóth Imre lelkész. Varga Sándor polgármester szerint csak tereprendezésről van szó.
Megdöbbentő fairtási akciónak tartja Tóth Imre református lelkész azt, ami Székkutason folyik.

– Egy-két hete kezdődött. A polgármester balesetveszéllyel és tereprendezéssel indokolta a fák kivágását, de nemcsak a beteg növények sorsát pecsételik meg, az egészségesekét is. 60–70 éves platánok, japán akácok, fiatal hársak is áldozatul estek – mesélte felháborodottan. Fotókat is készített a kivágott fákról. Szerinte ezek bizonyítják: a növényeknek semmi bajuk nem volt.

– Értelmes ember élő fa kivágására nem ad utasítást. Csak falurendezésről volt szó – folytatta Tóth Imre –, a házakra, emberekre veszélyt jelentő növények rendbetételéről. A képviselők erre bólintottak rá, meg arra, kikérik egy erdőmérnök véleményét. Jártam Varga Sándor polgármesternél, kérdőre vontam a fairtás miatt. Azt mondta: szakember jelölte ki az érintett fákat. Nem tudom elhinni, hogy egészséges növények kivágásába is beleegyezett – magyarázta Tóth Imre. – A Murgács Kálmán, a Dózsa György és a Béke utcán csonkítottak és vágtak ki fákat – 2 nap alatt 10-et biztosan kivettek – tette hozzá a lelkész, aki szerint felbecsülhetetlen kárt okoztak.

A szakember szerint ez egy kijelölt, balesetveszélyes fa. Fotó: Karnok Csaba
A szakember szerint ez egy kijelölt, balesetveszélyes fa.
Fotó: Karnok Csaba

Az Erkel Ferenc utca fáira is sor került, ottjártunkkor szemlézték a növényeket – a polgármester is jelen volt. Minden egyes fát külön-külön megnéztek, majd kettőt kivágtak.

A lakók sem értenek egyet

Ezek a fák igenis korhadtak, le kellett nyesni őket – mondta lapunknak az egyik falubeli. Véleményére rácáfolt egy másik helyi lakos, aki szerint nem jelentett veszélyt senkire, semmire. Az asszony nem is értette, miért nyesték le.

– Csak a szakember által kijelölt, balesetveszélyes vagy elkorhadt növényeket vesszük ki. Brutális fairtásról nincs szó – hangsúlyozta Varga. – Tavaly szeptemberben a nagy viharban több épületre is fa dőlt. Csak a szerencsén múlt, hogy nem lakóházakra. Máshol meg a villanyvezetékeket szakította le, egy fát pedig gyökerestül tépett ki a szél. A lakók kérték: oldjuk meg a problémát. Hiába látszik kívülről egy fa egészségesnek, ha belülről korhadt. Egy platánt vágtak ki, egynek lenyesték a koronáját. Tucatnyi korhadt akácot kivettek, szintén ennyit legallyaztak – sorolta a polgármester.

A munka egy fillérjébe sem kerül a falunak. Cserébe a vállalkozó elviheti az ágakat, a nagyobb darabokat pedig szétosztják a rászorulók között. A polgármester hozzátette: a tereprendezés részeként 200 akác csemetét is ültetnek a faluban. Varga Sándor szerint a lelkésznek a hívekkel kellene foglalkoznia, nem pedig ezzel.

Olvasóink írták

 • 9. seawasp 2010. március 13. 13:50
  „2.
  Filctoll!
  "A közepén látszik az "egészséges" terület.

  Vissza az általánosba, ahol tanították, a fakéreg, ami szállítja az életet a fának, és a közepe csak szilárdítja a fát, és az lehet nem élő is!”
 • 8. yamada 2010. február 21. 17:37
  „A Papnak nem ezel kelene foglalkoznia hanem templom udvarában lévö meléképületet kelene rendbe hoznia ez a szégyen.....”
 • 7. Én2 2010. február 21. 09:52
  „Arról azért nem szól , mert most kampányol!!”
 • 6. Öcsi* 2010. február 20. 20:48
  „Tisztelt Lelkész Úr!
  A fák kezelése, ilyenkor aktuális egyebekben azt nem értem, hogy a Ön udvarában kivágatott fákról miért nem beszél. Hiszen az viszont az egyház tulajdona volt, az viszont egészséges volt.”
 • 5. Én2 2010. február 20. 08:12
  „Papnak nem ez a dolga, minek üti bele az orrát más dolgába. Vásárhelyen is sok fát kivágnak kivágtak és le is mészárolják tavasszal. Nem tudott már mibe belekötni.”
 • 4. devil21 2010. február 20. 01:52
  „a pap a világmindenség mindentudója. csak azt nem értem ha ilyen okos miért nem vágja ki ő a fákat? vagy várjuk meg amíg rádől éppen egy rothadó fa? igaza van ne is vágjunk ki semmit. majd ha egy ilyen élményt átél legalább közelebb kerülhet istenhez”
 • 3. rozator 2010. február 19. 18:04
  „A pap mindenhez ért! Csak azt nem értem, mi a túrónak a templomon a villámhárító? Nincs jóba a főnökkel?”
 • 2. Filctoll 2010. február 19. 17:40
  „Hát a képen lévő levágott csonk nem látszik egészségesnek! A közepén látszik az "egészséges" terület. Máshol is vágtak már ki egészségesnek tűnő fákat, nem lehet belelátni a belsejébe. Ha kivágták és mégis egészséges, nem lehet visszaragasztani. Véleményem szerint ha szakértőre bizták nem lehet gond, pláne ha új fákat is telepítenek a kivágottak helyére.
  A mindszenti strandon (is) történtek után én úgy látom, inkább vágjanak ki minden a szakértő által megjelölt fát mintsem valaki életét követelje egy viharban letört ág. Nem értek hozzá, de a fának állitólag jót is tesz ha tavasszal kicsit felnyírják, rendbeszedik.”
 • 1. Én2 2010. február 19. 11:17
  „Választás előtti kampány, felfújják az egésze. Nem úgy ismerem Varga polgm, hogy ilyet csinálna. el kell őt távolítani onnan mivel a nagy ő nem szereti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosították a körzeteket Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A csütörtökii rendkívüli közgyűlésen a vásárhelyi képviselők döntöttek a… Tovább olvasom