Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Bűnre csábít a köztéri bronz

Hódmezővásárhely - Megrongálta valaki a vásárhelyi 48-as honvédeket fényképeken megörökítő Plohn József Andrássy utcai emléktábláját, lefeszítve róla a bronz feliratot. Eltűnt a Szent István utcanévtábla is. A köztéri szoborrongálások nagy visszhangot váltanak ki.
Megrongálta valaki a vásárhelyi 48-as honvédeket fényképeken megörökítő Plohn József Andrássy utcai emléktábláját, lefeszítve róla a bronz feliratot. Eltűnt a Szent István utcanévtábla is. Annak ellenére, hogy a gyanús eredetű színesfém tárgyakat, hulladékokat nem lehet eladni. A köztéri szoborrongálások nagy visszhangot váltanak ki a városban, s az utóbbi években többre is volt példa. A mostani károkozás miatt rendőrségi feljelentést tett az önkormányzat.

Megcsonkította valaki Plohn József vásárhelyi, Andrássy utcai emléktábláját. Az ismeretlen lefeszítette a '48-as honvédeket megörökítő fényképész bronz névtábláját, nem csekély munkával kitörte a táblát a falhoz rögzítő csavarokat is. A Szent István és Teleki utca sarkán álló ház faláról pedig eltűnt első királyunk korábban már megsérült utcanévtáblája. A polgármesteri hivatal feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A megrongált Plohn-emléktábla. Bronz feliratát szaggatta le ismeretlen tettes. Fotó: Tésik Attila
A megrongált Plohn-emléktábla. Bronz feliratát szaggatta le ismeretlen tettes.
Fotó: Tésik Attila

A köztéri műalkotások rongálása sajnos gyakori, legutóbb – immár sokadik alkalommal – a népkerti libás lány szemét, illetve a szárnyasokat fújta be valaki fekete festékkel. A rongálók nem kímélnek más alkotásokat sem. Az éjszaka fényesen kivilágított, de a Hősök tere gyér forgalmú részén álló József Attila-szobrot már többször kellett javítania Kligl Sándor szobrászművésznek. De összetörték már egyszer a népkerti új játszótér kerámia ivókútját, Pannonhalmi Zsuzsa alkotását is. A rendőrség nyom vagy szemtanú nélkül ritkán találja meg a tettest, tetteseket. A díszkutat ledöntő iskolást viszont elfogta.

A tapasztalatok szerint azok az alkotások vannak a legnagyobb veszélyben, amelyek eldugott, gyéren kivilágított vagy kis gyalogosforgalmú helyen állnak, s bronzból készültek. Pedig a műalkotásokból származó töredékeket nem lehet eladni. A város színesfém-felvásárlói legalábbis nem vesznek át gyanús eredetű fémhulladékot. Szántó Jenő, a Kaptár utcai vastelep vezetője elmondta: a színesfém átadójának adatait, nevét és lakcímét minden alkalommal felírják. Volt példa, hogy a telepvezető felismerte, hogy a közeli református temetőből lopott bronzgalambokat akarta valaki eladni, bár a rongáló azt előzőleg apró darabokra fűrészelte. A tolvaj így hamarosan a kapitányságon magyarázkodhatott. Szántó Jenő hozzátette: ha gyanúsnak tartják a hulladékot, akkor az eladónak hitelt érdemlően kell igazolnia, hogy azt honnét vette.

Szomorú szoborsorsok

Több köztéri műalkotást is megrongáltak az utóbbi évtizedben Vásárhelyen. A legnagyobb közfelháborodást Grezsa Ferenc irodalomtörténész, a Bethlen-gimnázium előtti tudóssétányon elhelyezett mellszobrának többszöri ledöntése, illetve Szent István lovas szobrának megrongálása okozta. A Grezsa-szobrot végül az egykor általa igazgatott gimnáziumba menekítették, ledöntőjét pedig elfogta a rendőrség. Szintén elfogták azt a hajléktalan férfit, aki nem sokkal avatása után felmászott első királyunk lovas szobrára, s az uralkodó kezéből kiragadta a magasba emelt feszületet. A keresztet végül a bokor alatt találták meg.

Olvasóink írták

 • 5. gyuro 2008. április 16. 13:53
  „Egyet értek Sanyi76 kivánságával. Igen 99.9%-ban tudjuk, hogy a nemesfém tolvajok nem Vereckei hágón keresztül telepedtek le Magyarországra és egyre jobban szaporodnak. Az ilyen tolvajok ellen nincs igazán gyógymód. Amúgy a szinesfém átvevő helyek is ludasak a dologban, ha ilyennel foglalkoznék és egy afrikai egyén kétes eredetű holmit adna le nálam én jelenteném a yardon. És már meg is van az együtmüködés ezáltal a rendőrséggel való pozítív kapcsolat. Igazából nem állhatnak a rendőrök minden emlékműnél és háznál vagy minden vagyont képző tárgynál. Hiába a sok igazoltatás az éjszakai járőrözés, ha valaki meg akarja a bulit csinálni az ugyis megfogja. És az azt akkor teszi ha nincs a közelben rendőr. Ha eredményes várost és jobb közbiztonságot szeretnénk együtt kell müködni a kopókkal. Egy telefonhívás és némi vamzerkedés és már nyakon is van csipve az elkövető.
  Golyót sokat nem sajnálnák tőlük de drága, ráadásul az is fém. :-)
  Ja és az hogy eltöröltek pár olyan dolgot, amivel egy kis ideig is de hüvösre lehetett tenni a tolvajokat, annak meg külön lehet gratulálni. :-(”
 • 4. félnótás 2008. április 15. 10:05
  „Van egy lomtalanítás, kik gyűjtik össze a vasat?
  Van hírdetés: "minden vasat ingyen elszállítok" (Még jó, hogy nem kell fizetnünk érte), ezek a személyek is ismertek.
  Akik "gyűjtik" a színesfémet szintén valamilyen ismertségnek "örvendnek".
  Kérdés az, hogy van e valaki, vagy valami hatóság, aki el akarja rontani örömüket?
  Az eddigiek szerint nincs!”
 • 3. Minibusz 2008. április 15. 06:31
  „Talán el kellene kezdeni gondolkodni a védekezésen!
  Nem olcsó mulatság, de még mindig kevesebbe kerül, mint évente 1-2-szer javítani a műtárgyakat.
  1-2 mozgásérzékelős kamera, ha a műtárgyak ki vannak világítva, akkor még éjjellátó sem kell, becsatlakoztatva a rendőrségre.
  Ha valaki 5 m-re megközelíti, már beszólna az ügyeletre. Onnan meg gyalog is oda lehet érni 10 perc alatt.
  Nekem sikerül, pedig nem vagyok edzésben.
  Ha meg már ott van, 2 golyót az elkövető lábába, és meg van Sanyi76 kívánsága is.”
 • 2. Sanyi76 2008. április 14. 07:56
  „Kéz- és lábtörést neki! A szó szoros értelmében.”
 • 1. Vásárhelyi 2008. április 14. 06:24
  „Hol van igen tisztelt Irhás Úr ? Hol van igen tisztelt Kolompár Úr ? Hol van igen tisztelt Farkas Úr ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire használnák a vásárhelyiek a PMK-t?

Hódmezővásárhely - Milyen igényeknek tegyen eleget a vásárhelyi városrehabilitáció során a… Tovább olvasom