Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Címerezőtáborból otthon?

A Kutasi úti címerezőtábor egykor – a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években – élettel teli hely volt: diákok, majd idénymunkások laktak a falai között, és dolgoztak a közeli földeken. Mára elhagyatott, a területet ugyan gondozzák, de az épületek évek óta üresen állnak.
A Kutasi úti címerezőtábor egykor – a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években – élettel teli hely volt: diákok, majd idénymunkások laktak a falai között, és dolgoztak a közeli földeken. Mára elhagyatott, a területet ugyan gondozzák, de az épületek évek óta üresen állnak. A vásárhelyi komplexum tulajdonosa titkolózik: nevét nem engedi leírni, de azt elmondta, ha minden jól megy, idősotthont alakítanak ki az épületekben.

Kevés olyan harmincas, negyvenes, ötvenes éveit taposó ember van, aki ne vett volna részt címerezőtáborban; vagy ne ismert volna olyat, aki vállalta ezt a cseppet sem könnyű munkát. Nem is a meló volt a vonzó – negyvenfokos hőségben embermagasságú hibridkukoricákat „ivartalanítottak", nehogy beporozzák önmagukat, és a szűk sorok végét látni sem lehetett –, hanem a csajozás, vagy, más szemszögből, a pasizás. A kukoricakínzás és önsanyargatás után délután, este kezdődött, zajlott igazán az élet. Erről falfirkák (graffitinek akkor még senki sem nevezte...) is árulkodnak: „Minden út a 12-es szobába vezet", vagy „Szüzek, amíg a készlet tart". A szerelmek, kalandok – itt is jártak NDK-s lányok! – emléke még mintha most is ott kísértene a néma falak között.

Kétezer lépés

A kocsmanév, a Kétezer lépés a vásárhelyi harmincas, negyvenes – és idősebb – korosztálynak bizonyára ismerős. A Kutasi úton, Vásárhely felöl közelítve, a baloldalon található, és egykor kocsmaként, italmérésként funkcionált. A címerezőtáborban dolgozók is gyakran látogatták, a helyi büfében ugyanis csak a legális dolgokat kaphatták meg. A nevének a megfejtése egyszerű: kétezer lépésre – vagyis „durván" egy kilométerre – található a címerezőtábortól. Ma üres, eladó, vagy kiadó az épület.

Mert a tábor már hosszú esztendők óta üresen áll, 1998-tól nem használják, az eredeti tulajdonos, a Hód-Mezőgazda Zrt. 2002-ben adta el. Az új gazdák a területet gondozzák, a füvet rendszeresen nyíratják, az épületek üresek, bár egy részükben, ideiglenesen, takarmányt tárolnak. Nem véletlenül néptelenedett el: a víz minőségét is kifogásolta annak idején a Köjál, a kút ugyanis nem folyamatosan működött.

A Hód-Mezőgazda Zrt.-nél is változtak az igények, tavaly egyáltalán nem foglalkoztak hibridkukoricával, idén 200 hektáron termesztenek. Ennek a címerezését pedig jobbára vállalkozókkal oldják meg, végeztetik el – ha kell, a dolgozókat elhelyezik a kiállítási centrum területén –, mert a mai diákok, fiatalok már nem szeretnek annyira robotolni – hangoztatják az illetékesek.

– Arra emlékszem, hogy nem az én időszakomban adtuk el a címerezőtábort – mondta Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. – Jómagam ugyanis 2004 szeptemberétől vezetem a részvénytársaságot. Most már nem annyira koncentráltan, kisebb területeken állítanak elő a cégek, így mi is, hibridkukoricát, ezért sincs szükség a diákok kampányszerű foglalkoztatására. De én is voltam címerezőtáborban.

Nem volt egyszerű kinyomozni a jelenlegi tulajdonos kilétét, és utolérni, pedig ezt az információt senki sem kezelte titokként. Aztán mégis az lett. Az ügyvezető sem saját, sem ingatlanbefektetéssel foglalkozó cége nevének a közléséhez nem járult hozzá; a területet érintő tervekről, elképzelésekről azonban nyilatkozott. Öt éven belül idősek otthonát szeretnének létrehozni, pillanatnyilag azért nem lépnek, mert várják, hogy „a piaci viszonyok kedvezően alakuljanak". Az is elképzelhető, hogy értékesítik, eladják a területet a rajta lévő ingatlannal együtt, amennyiben megfelelő ajánlatot kapnak. Addig őrzik az állagát, gondozzák a parkot, nyírják a füvet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brooks Luis Alexander büszke Hódmezővásárhelyre

Az amerikai Brooks Luis Alexander pszichológiaprofesszor tavaly június 1. óta magyar állampolgár… Tovább olvasom