Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Csajbók Ernő Vásárhelyen ért a pályafutása csúcsára

Hódmezővásárhely - A nemrégiben nyugdíjba vonult és kitüntetett Csajbók Ernő 15 éven keresztül vezette a vásárhelyi Erzsébet kórház sebészeti osztályát, ahol pályafutása csúcsára ért. Utolsó munkanapján Labozár Antal húzta el a műtőnél az orvos kedvenc nótáját.
Nem volt orvos a családban. Beteg azonban igen. A hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház sebészeti osztályának Vas megyei származású, idén nyugdíjba vonult vezetője, Csajbók Ernő (66) kilencéves volt, amikor elveszítette koronáriás betegségben szenvedő édesapját, aki csupán 50 éves volt. – Valószínűleg ez is motivált a pályaválasztásban, de középiskolás koromban döntöttem el végleg, hogy orvos leszek – emlékezett a kezdetekre.

A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét a múlt héten átvevő Csajbók doktor Szegeden szerezte diplomáját, több mint két évtizedig a megyeszékhelyen dolgozott. Vásárhelyre 1994-ben került. Jól megszervezett és működő veseátültetési csapatot hagyott hátra.

– Komoly műtéteken estem át, tehát az egészségi állapotom romlása is szerepet játszott a váltásban, az addigi megterhelést már nem bírtam. Olyan intézményt kerestem, ahol nem kell ügyelni. Így kerültem az Erzsébet kórházba, ahol nagyszerű kollégákra leltem. A műtő felszereltsége is meghaladta az átlagos városi kórházak színvonalát, ezért komoly operációkat végezhettünk el. Vallom: Hódmezővásárhelyen értem pályám csúcsára.

Csajbók Ernő szeretettel gondol a vásárhelyi Erzsébet kórházban eltöltött évekre. Fotó: Tésik Attila
Csajbók Ernő szeretettel gondol a vásárhelyi Erzsébet kórházban eltöltött évekre.
Fotó: Tésik Attila

Szeretettel beszélt kollégáiról, orvostársairól, a nővérekről, a műtős személyzetről, akik az április 30-i utolsó munkanapját felejthetetlenné tették.

– Megleptek. Több ajándékot kaptam, bronzból készült szikét, tortát, de arról sem feledkeztek meg, hogy szeretem a szép dalokat. Labozár Antal és társa a műtőnél húzta el a nótáimat, köztük az egyik legkedvesebbet, a Vásárhelyi sétatéren Béla cigány muzsikál kezdetűt. Ennél szebb ajándékot nem adhattak. Elsírtam magam... Most pihenek, vigyázok az egészségemre, szívpanaszaim vannak. Szegeden élek, de igyekszem minél több időt a Balatonnál, a vonyarcvashegyi nyaralónkban tölteni a családdal, ott kertészkedek, olvasok, és pecázni is imádok – mondta Csajbók Ernő.

Emlékek

Csajbók Ernőnek a betegek visszajelzése is nagyon fontos. Leveleket, rajzokat őriz pácienseitől, a legkedvesebb számára, amit egy 12 éves kislánytól kapott 1999-ben. A rajzon azt örökítette meg, hogy fülig ér a szája a boldogságtól, mert újra egészséges lehet.

Olvasóink írták

 • 3. Én2 2009. szeptember 01. 09:24
  „Tanárúrtól tanulhatnának a mostani orvosok, v. tanúlhattak volna.
  Csavok- gratulálok jól írtad le a helyzetet.”
 • 2. csavok 2009. augusztus 29. 12:45
  „Számomra a Tanár úr jelenti az ORVOS fogalmat. Kizárólag jót és dicsérőt hallottam róla. Én csak egy rutin prosztata vizsgálat erejéig kerültem vele kapcsolatban, amit röviden és szakszerűen elvégzett pedig bejelentés nélkül bementem a kórházba hozzá egy délelőtt.
  Minden beteg aki kapcsolatba került vele csodálatos történeteket mesélt az emberségéről, a szakmai tudásáról és a lelkiismeretességéről. Az ő betegeinek varratait NEM a magánrendelőkben kellett borsos pénzért kiszedni. A vizsgálatokat is a kórházban végezték el a TB számlájára.
  Sajnos nem látom az utódot itt Vásárhelyen. De bízzunk benne hogy egy hasonló mentalitású és tudású osztályvezetőt találnak a sebészetre, bár nagyon nehéz lesz.
  Drága Tanár úr ! Nagyon jó egészséget és boldog nyugdíjas éveket kívánok Önnek kedves családja körében !
  Üdv.: Csavok”
 • 1. Én2 2009. augusztus 26. 19:52
  „Csajbók doktorúrat nagyons sajnáljuk, hogy elment nincs jó sebész a sebészeten
  Kívánok neki boldog nygdíjas éveket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: Ma a törvénynek nincs visszatartó ereje

Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere kedden volt a delmagyar.hu vendége. Online interjú. Tovább olvasom