Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Csak Kishomok maradt benne a vásárhelyi csatornapályázatban

Hódmezővásárhely - Csak Kishomok szerepel a legújabb szennyvízcsatorna-pályázatban, amely eredetileg a Vásárhely környéki tanyaközpontokat tömörítette. Az önkormányzat indoklása szerint Kishomokon gazdaságos lesz az üzemeltetés – a többi településsel ellentétben.
Csak a kishomoki csatornahálózat megépítésének terve maradt a Vásárhely környéki kistelepülések szennyvízcsatorna-pályázatában, amelyet a város két sikertelen próbálkozás után ismét benyújtott. Az önkormányzat első körben most arra a 42 millió forintra pályázik, amelyből elkészíthetők a vízjogi létesítési tervek. Kishomok csatornázásának és a vásárhelyi szennyvíztisztító telep bővítésének költségét 1,3 milliárd forintra becsülik. A környező kistelepülések azért kerültek ki a csatornaépítési tervekből, mert Erzsébeten, Szikáncson, Batidán és Kútvölgyön túl költséges lenne azt megépíteni. Itt ugyanis vagy kis helyi tisztítóműre, vagy a vásárhelyi szennyvíztelepet a kistelepülésekkel összekötő, esetenként 15 kilométernyi vezetékre lenne szükség.

Mucsi Lászlótól, a városfejlesztési és üzemeltetési iroda vezetőjétől megtudtuk: azért nem nyert két alkalommal a pályázat, mert nem volt gazdaságos a tervezett üzemeltetés.

Szennyvízcsatorna-tisztítás Kertvárosban. Hasonló munkákra a külterületi városrészek közül csak Kishomokon kell a közeljövőben számítani. Fotók: Tésik Attila
Szennyvízcsatorna-tisztítás Kertvárosban. Hasonló munkákra a külterületi városrészek közül csak Kishomokon kell a közeljövőben számítani. Fotók: Tésik Attila

– Nem örülök a hírnek, nagyon számítottunk a szennyvízhálózat megépítésére – mondta a batidai Kossuth Lajos utcán lakó Varga Péter, aki hozzátette, egy kivételével valamennyi utcabeli aláírta a csatornázással kapcsolatos szándéknyilatkozatot. – Magasan, 4,5 méteren van a talajvíz a település alatt, ráadásul a régi aknák nagyon elzsírosodtak mára, így sűrűn előfordul, hogy kéthetenként is szippantani kell a derítők tartalmát. Ez esetenként 20-20 ezer forintba kerül. Azt reméltük, hogy megszabadulunk ettől a horribilis költségtől, s egyben egészségesebb környezetben is élhetünk – mondta.

Kun Bertalan és Molnár Edit nagyon várta a csatornázást Batidán.
Kun Bertalan és Molnár Edit nagyon várta a csatornázást Batidán.

Hasonlóan fogadta a hírt Kun Bertalan és Molnár Edit, az Iskola utcai ikerházban élő nagycsaládos pár.

– Közös az aknánk a szomszédokéval, s amikor megtelik, gyakran vitatkozunk azon, ki mennyit fizessen a szippantás költségeiből. Ezt elkerültük volna, ha megépül a csatorna. Szomorúan halljuk, hogy semmi sem lesz belőle – mondták.

Olvasóink írták

  • 2. Én2 2009. február 26. 17:34
    „Mikor-mikor,majd egyszer őnekik nem sürgős.”
  • 1. trixi11 2009. február 25. 16:10
    „De Kishomokon is mikor? Már 2006-ban kitöltöttük az ezzel kapcsolatos papírokat! Persze büntetéssel fenyegetik aki nem tud a szippantásról számlát felmutatni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 millió intézményfejlesztésre

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Kapcsolat Központ három intézménye több mint 11 millió forintot… Tovább olvasom