Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Csökken az árusok bevétele

Hódmezővásárhelyen csütörtökön és szombaton van ruhapiac. Az árusok bőven elférnek a területen, érdeklődő akad ugyan, de nagyon kevesen vásárolnak. A kereskedők a bevételből nehezen tudják eltartani a családjukat.
– Kényszerhelyzetben vagyunk, annak idején elkezdtük, és csinálni kell – mondta Molnár Lajos, akinél többek között mobilt és kiegészítőket találhatnak a vásárhelyi piacon bóklászók –, de nincs pénzük az embereknek. Korábban varázsa, hangulata volt a piacnak, ez lassan megszűnik, eltűnik. És nem lehet megmondani, mikor jönnek és vásárolnak többen, nem függ sem a fizetéstől, sem a jó vagy rossz időtől.

– Szélsőségesek az igények – vélekedett a cipőket, szandálokat kínáló Kardos Zsolt –, akadnak, akik a minőséget keresik, de olyanok is, akik a legolcsóbb lábbelit veszik meg. Igyekszünk megfelelni az elvárásoknak, rendelhetnek is nálunk, beszerezzük. Szerencsére vannak törzsvásárlóink, ők mindig minket keresnek.

A piacgazda véleménye

– Tizenöt éve hallom azt, hogy rosszul megy az üzlet – mondta Samu Ágoston piacgazda –, és az elmúlt másfél évtizedben szinte végig azonos volt a partneri körünk. Egyébként a terület kilencvenöt százalékát folyamatosan bérlik, de azt is elismerem, van alapja a panaszoknak. A szabadságolások miatt pangóbb időszak a nyári, viszont az is igaz, hogy versenyképesebb árakkal kellene dolgozni. És arra is akad példa, nem is egy, hogy az árusok profilt váltottak, mert amivel először elkezdtek kereskedni, az nem volt jövedelmező, abból nem éltek meg.  
Kardos közel tíz éve piacozik, és tapasztalata szerint inkább szezonváltáskor áldoznak az emberek ruha- és cipőtáruk frissítésére. Korábban „verekedtek" az elárusító helyekért, ma kényelmesen elférnek, és szinte vadászni kell a vevőket. Kardos szerint ebből nem lehet a családot fenntartani, az ember több lábon kénytelen állni.
Kalusi Erzsébet Eszter cipőt, ruhát és egyéb hasznos portékát kínált a földre leterített pokrócokról. Nála sem tolongtak a vevők. – Bizony nem megy az üzlet, kedveském, alig tudunk eladni valamit. Nem éri meg kijárni, eltölteni az időt... Pedig az árak még mindig kedvezőbbek, mint az áruházakban, de sokan nem jönnek el idáig, megveszik, amit szeretnének a belvárosi kínai boltokban. Az is igaz, hogy nincs pénzük az embereknek. Segíthetek, kedveském? Minden nagyon olcsó – de a kíváncsiskodó továbbállt.

A napszemüvegek, háztartási cikkek, csecsebecsék közt feltűnt egy óriási stand, a török Karadak Torun árult farmert, inget, pólót, halászgatyát minden mennyiségben. 1991 óta űzi az ipart.

– Tíz évvel ezelőttig jól ment az üzlet, spórolhattunk is, azóta folyamatosan romlik a helyzet. Pedig a minőség jó, magyar, török és a jobb kínai, távol-keleti cuccok kaphatóak nálam, 500-tól 4500 forintig. A szombati piacnap elmegy, a mai, vagyis csütörtöki vérszegény, ebből nehéz eltartani öt gyereket... – mondta fintorogva.
Ajándékot most is szívesen veszünk szeretteinknek, derült ki Tápai Imre beszámolójából, aki kilencedik éve árul Buddha-szobrokat, különböző állatfigurákat, Feng Shui-kellékeket. Nála sok minden kapható, több méretben – viszont ahogy telik-múlik az idő, inkább a kisebbeket választjuk. Mert olcsóbbak.

– Öt éve kezdett visszaesni a piacozás, az itteni forgalom, és egyre rosszabb a helyzet. Jellemző adat: idén az első hat hónapban a tavalyihoz képest hatvanszázalékos volt a bevételcsökkenésünk. Az érdeklődő, a kíváncsiskodó szinte ugyanannyi, a vásárlói kedv azonban drasztikusan csökkent. És azt sem észleljük, ha az emberek megkapják a fizetést vagy a nyugdíjat – mondta Tápai Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú a Drúzsbateleptől

Lassanként lebontják a mártélyi üdülőterületen lévő Drúzsbatelep összes nyaralóját. A vásárhelyi… Tovább olvasom