Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Csökkenő távfűtési díjak

Jelentősen csökkentette a városi távhőszolgáltatás díját tegnapi ülésén a vásárhelyi közgyűlés. Januártól a legrászorultabbak 22 százalékkal fizetnek kevesebbet. A testület név szerinti szavazással döntött arról is, hogy kezdeményezi a vonatkozó kormányrendelet visszavonását.
Szembe ment tegnapi ülésén a kormány gázár- és távhődíjemeléssel kapcsolatos rendeletével a vásárhelyi közgyűlés, amikor elfogadta a január elsejétől érvényes díjakat.

A testület egyhangú döntése szerint január elsejétől azok számára, akiknek az egy főre eső jövedelme legfeljebb 53 ezer 660 forint, a távfűtés 22 százalékkal csökken. Akinek egy főre eső jövedelme 53 ezer 660 és 67 ezer 75 forint, azok a jelenleginél 15 százalékkal fizetnek kevesebbet. 67 ezer 75 és 80 ezer 490 forint között az árcsökkenés 8 százalék, 80 ezer 490 forint és 93 ezer 905 forint között 1 százalék lesz.

A buszjegy és bérlet ára nő

A szolgáltató által javasolt 12 százalék helyett csak 6 százalékkal emelte meg a kéményseprési díjakat a testület, mely meghatározta a helyi autóbusz-közlekedés január 1-jétől érvényes új tarifáit is. Ezek szerint az előre váltott buszjegy ára a jelenlegi 97 forintról 105 forintra, az összvonalas bérleté a jelenlegi 2840 forintról 3067 forintra emelkedik. A tanuló- és nyugdíjasbérlet ára 672 forintról 726 forintra változik.

1,17 százalékkal, azaz elhanyagolható mértékben csak annak növekszik a díj, akinek az egy főre eső jövedelme meghaladja a 93 ezer 905 forintot. A közgyűlés az önkormányzat nevében elhatárolódik a kormányrendeletben megnyilvánuló gázárpolitikától, s kezdeményezi az illetékes szerveknél a rendelet teljes felülvizsgálatát, illetve hatályon kívül helyezését. Indítványozza egyúttal a gáz- és távhődíjak támogatási rendszerének a családtámogatási elveket figyelembe vevő átalakítását. A közgyűlés – Almási István alpolgármester javaslatára – név szerint egyhangúlag szavazta meg a javaslatot. Az új vásárhelyi távhődíjak megállapítása előtt a polgármester hangsúlyozta, a távfűtött lakásban élők döntő többsége szociális segélyekre szorul, javasolta az egy főre eső jövedelmektől függő árcsökkenést.


A forrás

Kovács Pál, a jogi-közgazdasági iroda vezetője a testület előtt ismertette: a jelentős díjcsökkenést az állami támogatásból, s a város önerejéből finanszírozzák. Lázár János hozzátette: a városi önerő 30 millió forintot jelent. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szellemvállalkozás a 47-es út mellett

Továbbra is kérdéses a kishomoki Anno vendéglő sorsa, amelyben tűz ütött ki tavaly ősszel. Azóta… Tovább olvasom