Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Csökkent az adósságállomány

Nem kapott választ Havránek Ferenc munkáspárti képviselő a legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen arra a kérdésre, csökkent-e a kórház adósságállománya. A városatya szerint azért, mert nem javult az intézmény pénzügyi helyzete. Kallai Árpád főigazgató viszont lapunk kérdésére elmondta: a több mint 200 milliós tartozást 148 millióra faragták le.
Az anyagi nehézségek ellenére fejlesztették a vásárhelyi kórházat Fotó: Tésik Attila
- Csökkent-e a kórház adósságállománya az idén? – tette fel a kérdést a legutóbbi közgyűlésen Havránek Ferenc munkáspárti képviselő Vásárhelyen. Választ viszont nem kapott a városatya. Pedig mint azt lapunknak elmondta: kíváncsi lenne, hogy az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet élén történt tavalyi igazgatóváltás meghozta-e a kívánt eredményt, s sikerült-e lefaragni az adósságból. Havránek szerint azért nem kapott választ a kérdésére, mert nem igazán változott a kórház pénzügyi helyzete.

– Csökkent az intézmény adósságállománya – tudtuk meg ezzel szemben Kallai Árpádtól, aki lassan másfél éve vezeti a kórházat. Mint mondta: a több mint 200 milliós tartozást 148 millió forintra faragták le. A finanszírozás hiánya a vásárhelyi kórházat is sújtja, tette hozzá. Hiába végzik el a munkát, s látnak el több beteget, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem fizeti ki. Emiatt az idén mintegy 150 millió forinttól esett el az egészségügyi intézmény. Csökkenteni tudták a költségeket azzal, hogy közbeszerzést írtak ki jó néhány dologra. Az osztályok egy meghatározott keretből gazdálkodhatnak, s ezt ellenőrzik is. Ennek eredményeként a tervezeten belül két százalékkal csökkentették a gyógyszerfelhasználást.

Az átszervezések, a létszámleépítések is a kiadások lefaragását szolgálják. Egyébként az anyagi nehézségek ellenére is végeztek fejlesztéseket a kórházban. Új kardiológiai műszert vásároltak, elkészült a korszerű laboratórium, de megújították a CT-szerződéseket is. Felavatták a detoxikálót, s különböző műszereket, berendezéseket vásároltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalom: amikor autó lesz a buszból

A 3-as vonal megszüntetését, valamint néhány járat ritkítását javasolja a Tisza Volán Rt. vásárhelyi… Tovább olvasom