Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Csongrád megye 2005: tüntetések, botrányok, nagy beruházások

Mozgalmas esztendő volt a 2005-ös a megye városaiban. Vásárhelyen milliárdos útfelújítás kezdődött az ősszel, de kiderült az is, a tüntetés ellenére sem folytatódhat idén a 47-es út négysávosítása. Megszaporodtak a botrányok is – elég, ha csak a József Attila-szobor avatását vagy a feleségverős közvélemény-kutatás néven elhíresült ügyet említjük.
Mozgalmas esztendő volt a 2005-ös a megye városaiban. Vásárhelyen milliárdos útfelújítás kezdődött az ősszel, de kiderült az is, a tüntetés ellenére sem folytatódhat idén a 47-es út négysávosítása. Megszaporodtak a botrányok is – elég, ha csak a József Attila-szobor avatását vagy a feleségverős közvélemény-kutatás néven elhíresült ügyet említjük. Csongrádon is épült út, s elkezdték forgatni a Tüskevár című filmet. Makó ezüstérmes lett a virágos európai városok versenyében, Sebastian sorsa pedig az országos lapok címoldalára is felkerült. Elkezdték építeni a Tescót Szentesen is. A Kurca-partján a papagájkórról is sok szó esett: a Hungerit egyik dolgozója a betegség szövődményeibe halt bele.

Csongrád

Január
10.: A németalföldi Utrechtben megrendezett utazási kiállításon Csongrád is képviselteti magát. A vízi- és a kerékpárturizmus érdekelte leginkább a holland és dán látogatókat.
16.: Egy nyolcvanhárom éves csongrádi férfi egyhavi nyugdíját ajánlotta föl szülővárosa részére. A nyugdíjas pékmester hálaadónak nevezte el a felajánlást, amit a közétkeztetés támogatására fordítottak.
Február
8.: Panaszáradat és számtalan kérdés fogadta a helyi kábeltelevíziós hálózatot működtető Fibernet Rt. képviselőit egy lakossági fórumon. A tájékoztatónak indult összejövetel végül személyeskedő vitává fajult.
16.: Tízmillió forintból felújították a csongrádi tűzoltóság egyik vonuló fecskendőjét, ezzel befejeződött a laktanya eszközparkjának ezredfordulón kezdődött modernizálása.
23.: Újabb befektető jelentkezett a csongrádi fürdőfejlesztés finanszírozására. A magyar cég a Bökényalji útra tervezett rehabilitációs komplexum mellett extra szolgáltatásokat nyújtó nyugdíjasház építését is tervbe vette.
Március
1.: Lantos Györgyi A megtalált Európa című szobrát állították fel az Európai Parlament brüsszeli épületében. A magyar országgyűlés ajándékául szolgáló alkotás a csongrádi képzőművész első külföldre került köztéri munkája.
10.: Az első üvegbeton alkotás nyilvános bemutatóját tartották a komáromi monostori erődben. A Losonczi Áron találmányából készült Európa Kapu egyrészt hazánk uniós csatlakozásának állít emléket, másrészt az áttetsző anyagban rejlő lehetőségekre hívja fel a figyelmet.
12.: Árokba borult autójával Vincze László, Csongrád és térségének országgyűlési képviselője. A Felgyő közelében történt balesetben agyrázkódást szenvedett a fideszes honatya, aki – élve mentelmi jogával – nem fújt bele az alkoholszondába.
Csongrádon kezdték el forgatni a Tüskevár című játékfilmet. Fotó: Tésik Attila
Április

1.: Vállalkozásban üzemeltetik a csongrádi fahidat. A közbeszerzési eljáráson nyertes Deviskomp Kft. ugyanakkora létszámmal működteti a tiszai átkelőhelyet, mint eddig a tulajdonos megyei közútkezelő.
10.: A legjobbak legjobbja címet kapta Losonczi Áron találmánya, az üvegbeton egy világszerte ismert német tervezőintézettől, a Design Zentrum Nordhein Westfalentől.
Május
2.: Életet mentett a csongrádi Pölös Csaba, amikor észrevett, majd kihúzott a tizenkét fokos Tiszából egy idős szentesi halászt.
Június
20.: Ünnepélyes keretek között helyezték el a kisréti fogyatékosotthon alapkövét. A milliárdos beruházást a kivitelező Délépítő Rt.-nek idén szeptember 12-éig kell befejeznie.
Július
12.: Átadták az 50 millió forintból felújított Dózsa György teret.
18.: Megkezdődött a Tüskevár című mozifilm csongrádi forgatása. A Balogh György által rendezett produkció főbb szerepeire Kovács Lajost, Nagy Marcellt és Péntek Bálintot kérték fel.
22.: Új irodaépületet adtak át a Masterfoods bokrosi telephelyén. A 860 millió forintos beruházással megépült háromezer négyzetméteres létesítményben öltözők, konyha és étkező mellett egy egyterű irodahelyiséget alakítottak ki.
Augusztus
4.: Villámcsapás miatt égett le egy csongrádi családi ház tetőszerkezete. Személyi sérülés nem történt, de a kár milliós nagyságrendű volt.
22.: Két kilométer hosszan új aszfaltréteget kapott a 451-es főút Csongrád–Szentes közötti szakasza.
Szeptember
29.: Megkezdődött a bokrosi bekötőút felújítása. A 390 millió forintos beruházás eredményeként mintegy öt kilométer hosszan újul meg a 4502-es út.
Október
15.: Bedő Tamás polgármester és Oláh Ferenc, a Csongrádi Zenebarátok Egyesületének elnöke személyesen adta át az árvíz sújtotta Farkaslaka vezetőjének a csongrádiak által összegyűjtött pénzadományt, mintegy félmillió forintot.
23.: Zsótér Antal kanonok díszpolgári címet kapott a csongrádi városházán.
28.: Szakmai konferenciát rendeztek a csongrádi vízlépcső megépítéséről.
November
2.: Megkezdte működését az 50 millió forintból épült gyógyszercsomagoló üzem, amely nyolc helybelinek ad munkát.
10.: A mozi új üzemeltetője ingyenes vetítéssel nyitotta meg az Uránia filmszínházat, amelynek fejlesztésére tett ígéretet.
December
9.: Átadták a munkaterületet a gátrekonstrukció kivitelezőjének. A csongrádi védmű két kilométer hosszan kap új burkolatot.
17.: Ungerbauer Györgyöt választották elnöküknek a csongrádi hegyközség termelői.
30.: Huszonötmillió forint támogatást kapott a csongrádi önkormányzat a piacfelújítás folytatására.

Makó


Február

9.: Kiszombor, Maroslele, Földeák, Apátfalva, Magyarcsanád és Makó összefog a szennyvízprobléma közös megoldásáért. A tizenhárommilliárdos beruházás a térség történetének legnagyobb fejlesztése lesz.
Március
2.: Összesen csaknem 247 millió forintos beruházást valósítanak meg a makói Vertántelep, Újváros és Belváros központja, valamint az Állomás tér felújításával – renoválnak három templomot is.
3.: Átadták Makón a Korona Szállóból kialakított nemzetközi kereskedelmi és konferencia-központot. A beruházás főként uniós forrásból fedezett költsége egymilliárd forint volt.
26.: Újabb körforgalmi csomópont építése kezdődik meg hatvanmillió forintból a 43-as főútvonal Makót kettészelő szakaszán, az Erdei Ferenc térnél.
Április
10.: A centenáriumi emlékév keretében a nevét viselő gimnázium előtt újra felállították József Attila szobrát.
20.: A Makó térségi falvak majd mindegyikében komoly károkat okoz a belvíz: nemcsak a külterületi termőföldek jelentős részét önti el, de lakott területen, házak udvarában is megjelenik.
Május
9.: A Világ Igaza-kitüntetést ítéli oda az izraeli parlament a makói Csala Sándornénak, aki huszonéves korában édesanyjával együtt Paskesz Fülöp zsidó hitközségi elöljáró nyolctagú családját bújtatta a vészkorszak idején.
22.: Tizenötezren nézték meg a Makó Expót. A sportcsarnokban rendezett nemzetközi vásár kísérőrendezvényeként a Löbau Centrum is megnyílt.
A Virágos Magyarországért verseny korábbi megnyerése után tavaly európai ezüstérmes lett Makó. Fotó: Karnok Csaba
Június

21.: Németországba távozik édesapjával együtt a makói Zombori Sebastian. A fiú azért került az év során többször az országos figyelem középpontjába, mert édesanyjától válófélben lévő apja annak ellenére akarta – jogerős bírósági ítélet birtokában – Bonnba vinni, hogy ez ellen a végsőkig tiltakozott, még öngyilkosságot is emlegetett.
Július
4.: Végül csak egyetlen Makó térségi faluban, Óföldeákon zárt be a postaépület. Kövegyen vállalkozó vette át, Ambrózfalván, Csanádalbertin és Klárafalván pedig az önkormányzat segítségével működhet tovább.
25.: Egy egész busznyi, kirándulásról hazafelé tartó diákot mentett meg a balesettől a makói Demkóné Simon Katalin tanárnő, amikor az autóbuszt vezető sofőr, már útban az iskolaépülethez, ahol a szülők várakoztak, rosszul lett. A bátran a fékre lépő pedagógust később életmentő emlékéremmel tüntették ki.
Augusztus
26.: Mégsem kap kártérítést a makói Simon László édesapja elvesztése miatt, akit tudomása szerint karhatalmisták rugdostak halálra 1957-ben. A rendőrség szerint a tettesek nem lehettek karhatalmisták, ráadásul csak halált okozó súlyos testi sértés történt, amelynek büntethetősége már elévült.
Szeptember
1.: Átadták az 1,34 milliárdos központi támogatással felújított Pulitzer József Kollégiumot.
9.: Ezüst minősítést kapott a tavalyi évben Magyarország legvirágosabb városává választott Makó a hasonló európai versenyben. Az önkormányzat negyvenmilliót költött kertészeti munkákra, de a helyi polgárok is sokat tettek a sikerért.
11.: Közel száz kiállító és három nap alatt több mint huszonötezer látogató vett részt a tizenötödik makói nemzetközi hagymafesztiválon.
Október
3.: Papagájkórban hunyt el egy maroslelei férfi, a Hungerit Rt. szentesi üzemében dolgozó Recski István. A faluban többen is betegeskedtek hasonló tünetekkel, a többiek azonban meggyógyultak.
30.: Tizenötödik születésnapját ünnepelte a makói városi televízió. Az egykor helyi videósok által, lelkesedésből alapított stúdió ma már az egész térség számára sugározza adásait.
November
3.: Eltemették Barlai Józsefet, aki korábban éppen megromlott egészségi állapota miatt mondott le a polgármesteri tisztségről Óföldeákon. A nyáron érdemei elismeréseként a falu első díszpolgárává fogadták.
9.: Makóra látogatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki felkeresett egy családi gazdaságot és a hagymafeldolgozó üzembe látogatott. Megígérte: a következő ciklusban megépül a várost elkerülő M43-as gyorsforgalmi út.
18.: Sajtórendészeti vétség miatt indult eljárás Martonosi György parlamenti képviselő két munkatársa ellen a Polgári Szó című kiadvány szabálytalan megjelentetése miatt. Az ügy országos visszhangot váltott ki.
30.: Megkezdődött Makón a Petőfi park felújítása 37,5 milliós beruházással.
December
14.: Hat év után, a korábban a helyszínen levett DNS-minták vizsgálata alapján, a román rendőrséggel együttműködve sikerül beazonosítani a Liget utcai gyilkosság gyanúsítottját. A férfi egyelőre nincs rendőrkézen, valószínűleg Romániában bujkál.

Szentes

Január

8.: A szentesi kórház dr. Bugyi István sebészprofesszor nevét viseli januártól az intézményt fenntartó megyei önkormányzat döntése alapján. A névadó alkalmából rendezett tudományos ülésen megidézték az iskolát teremtő tanár emlékét.
28.: A szentesi Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet alapításának 45. és az Árpád-Agrár Rt. létrehozásának 5. évfordulójára emlékeztek. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató arany emlékérmet adott át az alapító tagoknak.
Február
1.: Tizenhétmillió forintot költött a mentőállomáson működő központi orvosi ügyelet fejlesztésére a szentesi kistérség többcélú társulás. A Belügyminisztériumtól elnyert pénzből terepjáró gépkocsit és életmentő eszközöket szereztek be, amelyek mintegy ötvenezer lakos ellátását szolgálják.
18.: Az erdélyi és a moldvai csángó gyerekeknek gyűjtött adományokat Böjte Csaba ferences szerzetes.
Március
19.: A szentesi önkormányzat és a református egyház összefogásának eredményeként írták alá a közel egymilliárd forintról szóló pályázati szerződést, a városközpont rehabilitációja érdekében. A beruházás 2006 őszére fejeződhet be.
25.: A szentesi kórháznak mintegy 600 millió forint volt az adósságállománya két évvel ezelőtt. A korábbi vezetés 63,7 millió forint konszolidációs hitelt kapott a szakminisztériumtól, de azt is elnyelte az adósságspirál. Dr. Borzi Márta főigazgató vezetésével sikerült úrrá lenni a csődhelyzeten.
Április
6.: Szentes és romániai testvértelepülése, Újszentes 75 millió forintot nyert az EU határon átnyúló gazdaságfejlesztési pályázatán. A program részeként felújítják a Kurca-parti városban a műemlék gólyás házat, ahol népművészeti műhelyek kapnak helyet.
15.: Elkelt a volt Esze Tamás laktanya parancsnoki épülete, ahol újabb munkahelyeket teremt a Metalcom-R Kft.
Szentes az idén egyetlen magyar településként elnyerte az Európa Tanács becsületzászlaját. Fotó: Tésik Attila
Május

10.: Ünnepélyesen avatták fel a felújított Őze Lajos Filmszínházat, ahol a díszvendég Koltai Róbert színész-rendező volt. A modern nézőtérre és hangtechnikára négymillió forintot költött az önkormányzat.
12.: A fővárosi Hídépítő Rt. hozzákezdett Szentes felsőpárti városrészében a csatornahálózat kiépítéséhez. A beruházás 750 millió forintba kerül, és a kivitelezés befejezésének tervezett időpontja 2006 júniusa.
23.: Megint a Kurcába dobálták a virágokat, amelyeket a hídon lévő ládákból szedtek ki ismeretlen személyek. Szirbik Imre polgármester rendőrségi bejelentést tett.
Június
1.: Addiktológiai és drogambulanciát avattak a szentesi rendelőintézetben.
3.: Szentesi és csongrádi tagokkal alakult meg az egy évig asztaltársaságként működő Rotary Club dr. Papp Zoltán sebész főorvos elnökletével.
7.: Az ipari parkban kerámiagyár épült, ahol 2006 végére már 40 családnak nyújt megélhetést a német befektető.
Július
15.: A Csongrádi úton elkezdték az ötezer négyzetméter alapterületű Tesco építését. Az áruház mellé benzinkutat is tervez a multinacionális cég.
Augusztus
5.: A dél-alföldi kistérségek vezetői szinte kivétel nélkül támogatták Szirbik Imre szentesi polgármester javaslatát, miszerint együtt kérik a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácstól, hogy szerepeljen a fejlesztési célok között az M9-es autópálya északi részének megépítése.
15.: Tömegeket vonzott a show-műsor és utcabál, ahol felavatták a Wellness Colosseum nevű rehabilitációs és sportkomplexumot.
25.: Haltetemek jelentek meg a Kurcában. A horgászok tízmillió forintot költenek évente a telepítésre, de az elveszített állományt tíz-húsz esztendő alatt lehet pótolni.
Szeptember
2.: A Kurca haldoklására akarták felhívni az illetékesek figyelmét azok a helybeli polgárok, akik a Fidesz zöldtagozatának kezdeményezésére csendes tüntetést tartottak a főcsatornánál. Annak rucaörömmel fedett szakaszánál egy-egy pohár tiszta vizet öntöttek a növényzetre.
3.: Minden várakozást felülmúlt a Hunor Coop lecsófesztiválja, amely nemzetközivé nőtte ki magát. Tízezernél is többen ültek az asztaloknál.
10.: Látványos fesztivált rendezett az önkormányzat abból az alkalomból, hogy a város az idén egyetlen magyar településként elnyerte az Európa Tanács becsületzászlaját, amelyet Johanna Schicker osztrák képviselő nyújtott át Szirbik Imre polgármesternek.
14.: A kormány döntése szerint 954 millió forint címzett támogatást nyer Szentes a száz személy befogadására alkalmas idősek otthona felépítésére a liget szomszédságában.
Október
4.: Áll a víz a gépeken és orvosi műszereken a rendelőintézetben, ahol egy csőtörés miatt nem fogadják a betegeket. Az intézmény gazdasági igazgatója, Farkas József elmondta: a kár elhárításáig a kórház különböző osztályain látják el a betegeket.
23.: A szentesi repülőtéren kedvelte meg a gépmadarakat Gera József, a NASA Űrkutatási Központjának repülőtervező és fejlesztő mérnöke, akit szülővárosa díszpolgárává fogadott.
November
13.: Befejeződött a százéves evangélikus templom felújítása. Az alkalomból újraszenteléssel egybekötött hálaadó istentiszteletet rendeztek.
15.: Szentes Kisér nevű városrészében véget ért a csatornaprogram, amely közel egymilliárd forintba került.
A Petőfi utcában 22 szociális lakás kulcsát adták át a rászoruló családoknak Göncz Kinga miniszter jelenlétében.
December
1.: Az Árpád-Agrár Rt., a Kórógymenti Szövetkezet és a Szentesi Gabonaszövetkezet egy-egy gabonatárolóját avatták fel. A 700 millió forintos beruházást Avop-pályázaton nyert támogatásból és saját forrásból valósították meg a mezőgazdasági üzemek.
8.: Felavatták a Tisza Volán Rt. 150 millió forintért felújított buszállomását.
12.: Megkezdődött a korszerűsített volt vármegyeháza műszaki átadása. A tervek szerint január második felében megnyílik benne a konferencia-központ.

Vásárhely

Január
14.: Heves vita közepette, de elfogadta a közgyűlés az Emlékpont létrehozásáról szóló előterjesztést. A városi ellenzék által csak helyi Terror Házaként emlegetett létesítmény az 1945 és 1989 közötti időszakot mutatja majd be.
17.: Dezső József lett a város rendőrkapitánya, aki a nyugdíjba vonult Bende Istvánt váltotta.
30.: A határon túl élő magyaroknak tiszteletbeli polgári cím adományozásáról döntöttek.
Február
10.: Nettó egymilliárd forint hosszú lejáratú, kedvező kamatozású hitelt nyert a város közel 30 kilométernyi belterületi út felújítására.
Megkezdte a munkáját az Emlékpont bizottság, Schmidt Mária történész, a budapesti Terror Háza igazgatójának vezetésével. Helyi történészek, kutatók, levéltárosok segítségével térképezik fel a város politikatörténetét.
21.: Tüntetni indultak a gazdák a fővárosba.
25.: Visszakerült eredeti helyére, a Kossuth térre a Szántó Kovács János-szobor. Az alkotást az önkormányzat adta kölcsön az amszterdami Stedelijk Modern Művészetek Múzeumának kiállítására.
A József Attila-szobor körüli botrány országos visszhangot váltott ki
Március

10.: Március eleje óta folyamatosan költöznek be a katonák a vásárhelyi Ipoly utcai új házakba. Az összesen harminchat családnak otthont adó hat épületet ünnepélyes keretek közt adták át.
15.: Három hét után hazatértek a fővárosból az agrárdemonstráció résztvevői, akiket nagy ünnepléssel fogadtak a Kossuth téren.
18.: Átadták a kertvárosi patikát. Tíz évvel ezelőtt egy jogszabályváltozás miatt zárták be a városrész orvosi rendelőjének kisegítő gyógyszertárát, így a Kertvárosban és a Kishomokon élők legközelebb csak a belvárosban tudták kiváltani gyógyszereiket.
Április
10.: A szikáncsiak népszavazáson erősítették meg, hogy továbbra is Vásárhely mellett képzelik el jövőjüket, s nem akarnak elszakadni a várostól. A barattyosiak is voksoltak, az ott élők úgy döntöttek, hogy Mártély helyett Vásárhelyhez akarnak tartozni.
15.: Felavatták a kórház laboratóriumát, ami 2004 elején robbant fel. A munkálatokhoz a megyei közgyűlés 20, a vásárhelyi 260 millió forintot biztosított.
20.: Átadták a felújított bíróság épületét. A munkálatokhoz az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 120 millió forinttal járult hozzá.
22.: Megnyílt a XII. alföldi állattenyésztési napok és az I. mezőgazdaexpó – a százezres tömeget vonzó rendezvényt a legrangosabb haza agrárkiállításnak nevezi a szakminiszter.
Május
29.: Az Alföldi Galériába költözött a főposta, miután a Kossuth téri épületet felújítják.
Június
25.: Visszatért Vásárhelyre az első Domonkos-rendi apáca. Ármella nővér után megérkeztek társai is, rendházukat az Andrássy úti Károlyi-házban alakították ki.
30.: Átadták a Damjanich utcai és a Szellő sori önkormányzati ingyen telkeket.
Július
7.: Elkezdték a bezárt ifjúsági park épületeinek bontását. A háromhektáros területen egy budapesti székhelyű cég üzletközpontot akar építeni.
20.: Máig ismeretlen tettes vagy tettesek összefirkálták
Lázár János polgármester házát, a falra a többek közt az áruló szót festették.
Augusztus
19.: Az államalapítás évfordulója alkalmából először nyílt borfesztivál a városban.
Szeptember
5.: Egyhetes, félpályás útlezárás kezdődött a város határában a 47-es főúton. Az autósok azért tiltakoztak, mert a kormány mind a mai napig nem fejezte be a főút 2001-ben elindult négysávosítását.
30.: Átadták a Kaszap utcát és a laktanyai körforgalmat összekötő tehermentesítő szakaszt. A 47-es főút átmenő forgalmát levezető fél kilométernyi út az önkormányzatnak 300 millió forintba került.
A 47-es úton hiába demonstráltak a vásárhelyiek, úgy tűnik, idén sem folytatódik a négysávosítás. Fotó: Tésik Attila
Október

2.: Felavatták József Attila szobrát. A Hősök terén álló alkotás körül kirobbant botrány hetekig foglalkoztatta a vásárhelyieket és a sajtót. A vitát az okozta, hogy egyesek szerint nem bronzból, hanem viaszból lévő szobrot adtak át az 52. őszi tárlat megnyitóján.
4.: Megkezdődött a milliárdos útfelújítás: a munkát Béketelepen kezdték.
7.: A közgyűlés jóváhagyta, hogy az önkormányzat visszavásárolja a helyi távfűtő kft. 49 százalékos üzletrészét.
16.: Elterjedt a hír a városban, hogy bezár a Lasselsberger Hungária Kft. helyi üzeme. A csempe- és burkológyártó cég 260 munkást foglalkoztatott. Decemberre biztossá vált: megszűnik az üzem, így az emberek az utcára kerültek.
November
10.: Hatalmas vitát és országos botrányt kavart a Medián közvélemény-kutatása a városban. A kérdőíveken többek között az is szerepelt: a válaszadó elképzelhetőnek tartja-e, hogy Lázár János polgármester és Bacsa Pál szocialista képviselő fizikailag bántalmazza a családtagjait.
30.: A 47-es út szélesítése nem kapta meg a parlamenti többséget, így 2006-ban sem folytatódhat az építkezés.
December
1.: Az egészségügyi miniszter rendelete alapján megszűnt az Erzsébet-kórház onkológiai osztályának finanszírozása. Ez ellen aláírásgyűjtési akciót szerveztek, s a közgyűlés is fellépett az osztály megmentéséért. A kezdeményezés sikerrel járt, mert továbbra is működhet az onkológia.
7.: Első alkalommal épül műjégpálya a Kossuth téren. A csúszkálni vágyók egész januárig használhatják a pályát.
8.: Új gyermekotthont avattak Vásárhelyen. A Klauzál utcai egykori lakóépületben tizenhat, értelmében akadályozott állami gondozott gyermeket látnak el.
30.: Elütött egy bicikliző asszonyt Lázár János polgármester. Az országgyűlési képviselő nem fogyasztott alkoholt, lemondott mentelmi jogáról és maga vitte kórházba a csupán agyrázkódást szenvedett nőt.

Az összeállítást készítette: Balázsi Irén, Bíró Dániel, Kormos Tamás,
Szabó Imre, Török Anita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog a 16 éves kismama

Megszületett végre az első idei baba Vásárhelyen: Kozma Ákos története azért is érdekes, mert… Tovább olvasom