Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Csörgőórával a szú ellen

Hódmezővásárhely - Csörlővel húzta fel háza emeleti ablakáig a régi bútorokat József, mivel a lépcsőfeljáró túl keskenynek bizonyult. Otthona pedig túl kicsinek a rengeteg antik bútor számára, amit 25 éve gyűjt a könyvek és érmek mellett.
Dolgozott Németországban, munka miatt bejárta az országot. Évtizedek óta van háza és családja Vásárhelyen, de azt mondja magáról, nem itt lakik, mert mindig máshol van. Most éppen a tanyasi élet rejtelmeibe ássa bele magát, ez két éve tart. Városi létére nem a tyúketetéssel gyűlik meg a baja, inkább az új életformát kell majd megszoknia, ha végképp kiköltözik a tanyavilágba. Márpedig kiköltözik az egész család, már berendezték a tanyát, nem lehet hízni a városon - fogalmaz. Józsefék gazdálkodni fognak, öneállátásra rendezkednek be: a bodzaszörp- és lekvárbizniszt már űzik, a tanyán bodzatermesztésbe fognak. A gyerekek majd bebuszoznak a városba.

A vásárhelyi hatalmas ház gyönyörű régi bútorokat rejt.
A vásárhelyi hatalmas ház gyönyörű régi bútorokat rejt.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
Ő maga sem tudja, 25 év alatt mennyi régi bútort hozott a házhoz és javított fel. Nem hivatásos bútor restaurátor, de egy kolozsvári ismerősének hála, a régi bútorokból használható lakberendezési tárgy válik- saját részre. Alsóépületei a teknők, kosarak, ládák, ritka szerszámok mellett számtalan bútort rejtenek. Itt szétnézve úgy érzi magát az ember, mint egy régiség vásárban, de itt semmi sem eladó. Mindenre szüksége van, bár sem a házba, sem a tanyára nem fér már. Igazi gyűjtő-típus, csakhogy hősünk jópár bútorának látványától még saját magát is megfosztja, hiszen a zsúfolt színekben sok szekrénynek csak a faragott teteje látszik ki.

Honnét a sok szép bútor? A szomszédtól, a környék utcáiból, ismerősöktől, akik tudják róla, érdeklik a szép darabok. Csakhogy mára elfogytak az antik bútorok. Egy gondolkodó széke 1878-ból van, nagyapjáé volt. Nem baj, ha szúette darabokkal találkozik, az 1830-as évekből származó bieder komódja is kissé lukacsos. Tulipános ládák ácsorognak a szobákban, korábbi lakóikról a pöttyök árulkodnak. Négy tégla a láda alá, bele egy tányér, némi aprópénzzel, a vekker csörgőre állítva, így rázza a fémpénzeket. A hangos zörgést- csörömpölést nem bírja a fanyűvő, örökre elmenekül. Utána már csak lenolajjal kell bekenni a régiséget, a szappan meg az „öregszag" ellen jó - meséli a kevésszavú, nyugodt ember, aki állítása szerint sokáig egy szöget sem tudott a falba beverni.

Pénzérmeket is gyűjtött egy időben, meg könyveket, ritka kiadványokat. Jónéhány láda könyv pihen a hátsó épületben is, rögtön a fonott gyerek-kosár mellett. Húsz forint volt darabja egy vásárban, muszáj volt őket megvenni- magyarázza. Minden új hobbinál új embereket, baráti köröket ismer meg: mások igazították el az érmek, és mások a könyvek világában. Ha valamelyik hobbiját pihentetni akarta, keresett mást: szükség van a változatosságra, újdonságra. Energiát és időt nem sajnálva bújta a szakkönyveket, csiszolt- vikszolt egy- egy szép bútorért- szerelemből. Mai bútorokat nem is tartanak, mert azok ragasztója párolog, ami egészségtelen - még a fűszertartó is régi darab.

Az irígylésre méltóan berendezett ház és tanya mellett másban is nagy szerencséje van Józsefnek: felesége és a gyerekei tolerálják gyűjtőszenvedélyét: megszokták, hogy natúr színű tulipános ládákban, és antik komódokban tárolják ruháikat, századfordulós karosszékek sorakoznak a szobákban, és a házifeladatot is száz éves íróasztalnál írhatják meg.

Olvasóink írták

 • 4. booo 2013. április 04. 12:17
  „Igazán bemutathatták volna jobban is ezt a rejtélyes Józsefet!”
 • 3. booo 2013. április 04. 12:17
  „Igazán bemutathatták volna jobban is ezt a rejtélyes Józsefet!”
 • 2. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. április 03. 17:16
  „"bodzatermesztésbe fognak"

  Jó biznisz, páran fényesen megélnek belőle, telik bmw-re, palotára...
  Tudjátok, az azok :)”
 • 1. abai 2013. április 03. 11:48
  „Milyen József?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kutyák mellett chip a lovaknak is

A kutyák mellett a lovak is chipet kapnak. Az új azonosítási rendszer és az életre szóló azonosítási… Tovább olvasom