Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Defibrillátorok a megye kormányablakaiban

Hódmezővásárhely - A megye 9 kormányablakába került defibrillátor. Az eszközöket a Csongrád Megyei Kormányhivatal szerezte be, és eddig közel 40 munkatársat oktattak, képeztek ki használatára.
– A megye mind a kilenc kormányablakában elhelyeztünk egy félautomata újraélesztő készüléket – jelentette be a tegnapi sajtótájékoztatón, a vásárhelyi járási hivatalban Juhász Tünde kormánymegbízott. Hozzátette: bízik benne, hogy soha nem kell majd használni a defibrillátorokat.

Az eszközöket a Csongrád Megyei Kormányhivatal szerezte be, és eddig közel 40 munkatársat oktattak, képeztek ki használatára az SZTE sürgősségi osztályának orvosai. Azért lépték ezt meg, mert szükségét érezték, hogy így is vigyázzanak a hozzájuk betérő emberekre. Vásárhelyen naponta 600–800 ügyfél fordul meg, míg a megye valamennyi kormányhivatalában éves szinten ez a szám megközelíti az 1 milliót.

A kormánymegbízott elmondta: 2016-ban a megyei kormányhivatal kezdeményezte egy olyan informatikai alkalmazás létrehozását, amely felmérte a megyében lévő félautomata defibrillátorokat. A létrejött térkép, adatbázis megmutatja a több mint 70 készülék helyét.

A vásárhelyi hivatalból eddig hat embert képeztek ki defibrillátor használatára. Az oktatáson Csáki Zsolt földhivatali ügyintéző is részt vett. – Az motivált, hogy segíthessek, mert az emberi életnél nincs drágább és fontosabb. A vészhelyzetben ne essünk pánikba, azonnal cselekedjünk, ne rajtunk múljon valakinek az élete – mondta Csáki Zsolt.

A készülék félautomata, ami azt jelenti, használat közben szükség esetén szívmasszázst, illetve lélegeztetést is kell végezni. Ezek a defibrillátorok kisebb elektromos impulzusokat is kibocsátanak, folyamatosan mérik a beteg adatait, a használót instrukciókkal látják el, és könnyen kezelhetők.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopás után késsel támadt a vásárhelyi férfi

Lopás után késsel támadt a vásárhelyi férfi
Egy belvárosban parkoló autóból többek között pénztárcát lopott, majd késsel támadt ismerőseire a… Tovább olvasom