Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Díj az iskolamentő akcióért

A helyi általános iskola megtartása érdekében telkeket adományozott a mártélyi képviselő-testület, ezért a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől (NOE) megkapta a község a Családbarát önkormányzat-díjat. Balogh Jánosné polgármester tegnap vette át a kitüntetést a fővárosban. A megyében Mártély az első olyan település, amely ezzel a díjjal büszkélkedhet.
A népesedés világnapja alkalmából tegnap Budapesten, a NOE székházában hat magyarországi település képviselői vehették át a Családbarát önkormányzat-díjat. Sopron, Szolnok, Zalaegerszeg, Fertőszéplak és Tápszentmiklós mellett Mártély is megkapta a kitüntető címet.

– Három esztendeje osztjuk ki ezt a díjat azoknak az önkormányzatoknak, amelyek kisgyermekes családok életét könnyítő intézkedéseket hoznak, illetve újabban nagycsaládok betelepítésével mentik meg oktatási intézményeiket – mondta lapunknak Kormosné Debreceni Zsuzsa, az egyesület szociálpolitikai ügyvivője.

Az első ilyen díjat még 2004-ben Kaposvár kapta. A mostani hat díjazottal együtt már tíz önkormányzat büszkélkedhet ezzel a címmel. Most a szokásosnál azért díjaztak több önkormányzatot, mint a korábbi két esztendőben, mert a NOE az idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját.

A mártélyiak nevében Balogh Jánosné vette át tegnap a díjat a fővárosban. Az 1300 lelkes községben ugyanis még a nyár elején négy ingyentelket sorsoltak ki nagycsaládosoknak. Mivel az érdeklődés óriási volt, jövő tavasszal újabb nyolc telket oszt ki az önkormányzat.

Kinek? Miért?

A két másik díjazott kisebb település, Fertőszéplak és Tápszentmiklós – Mártélyhoz hasonlóan – iskolája megtartása érdekében nagycsaládosoknak felajánlott ingyentelkek miatt kapta ezt a címet. A szolnokiak és a soproniak azért, mert a helyi tömegközlekedésben jelentős kedvezményt adnak, illetve ingyenességet biztosítanak a több gyermeket nevelő családoknak. A hűség városában ezen felül több programot is szerveznek nyaranta a nagycsaládosoknak. Zalaegerszeg önkormányzata pedig még 2004-ben tizedáron adta az építési telkeket a nagycsaládosoknak, valamint emellett megalkották a Nemzedékek kézfogása című rendeletet, amely anyagi segítséget nyújt a fiatal házasoknak újszülött gyermekük érkezésekor.  
– Összesen húsz család érdeklődött az ország minden pontjáról Mártély iránt. Közülük nem mindenki akart telket, voltak, akik „csak" házat vennének, vagy albérletbe költöznének. Szeretnénk, ha mihamarabb mind a húsz família mártélyi lakos lehetne – mondta a község első embere.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Fortuna az első körben a galgamácsai (Pest megye) Oravecz Józseféknek, a császári (Komárom-Esztergom megye) Rigó Józseféknek, a szegedi Zámbori Zoltánéknak és a szentesi Berki Sándoréknak kedvezett.

Rigóék már meghirdették császári házukat. Mihelyst túladnak rajta, már el is kezdik az építkezést az új, mártélyi ingatlanukon. Azt szeretnék, ha minél kevesebb hitelt kellene felvenniük az építkezéshez. Ehhez az kell, hogy jó áron adják el jelenlegi otthonukat.

A mártélyi képviselők azért döntöttek a telekadományozás mellett, mert a 2008/2009-es tanévtől csak az az általános iskola tarthatja meg önállóságát, amelyben a hetedik és nyolcadik osztályban többen tanulnak, mint tizenöten. Mártélyon az idei tanévet 115 diákkal zárták. Húsz nyolcadikos ballagott el, de csak nyolc elsőst írattak be szüleik. A nagycsaládosok beköltözésével viszont jövőre kilesz a létszám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvilágították a Kapcsolat Központot

A szakértő mindent rendben talált, annyi megjegyzése volt, hogy ha az egymás feladatát jól ismerő… Tovább olvasom