Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Divat lett az ablakcsere Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Egyre több vásárhelyi magánház és lakás ablakait cserélik le hőszigeteltre a tulajdonosok. A házak egy részét kívülről is szigetelik, így próbálják csökkenteni a horribilis fűtési költségeket. A nyílászárócsere dömpingje az utóbbi hónapokban kezdődött.
Hiába volt viszonylag enyhe a tél, Vásárhelyen egyre többen cseréltetik le otthonaik régi, elhasználódott, elvetemedett nyílászáróit, főleg az ablakokat. Nem véletlen, hiszen a hetvenes években még olcsó földgáz – mellyel a többség fűt – ma már köbméterenként 104 forintba kerül, így a téli fűtésszámla több tízezer forintra is rúghat, már a kisebb lakásokban is – nem csak a 80-100 négyzetméteres, vagy még nagyobb alapterületű házakban. Ráadásul a gáz lakossági árát 5,2 százalékkal emelik áprilistól, s a szakemberek azt prognosztizálják, hogy a drágulás még az idén folytatódik.

Vásárhelyen több vállalkozás is foglalkozik ablakcserével, hőszigeteléssel. A Té-Ablak Bt.-nél februárban kétszer annyi nyílászárót rendeltek meg, mint az előző hónapban – tudtuk meg Böjti Szilvia ügyfélszolgálati vezetőtől. Csongrádi Ferenc vállalkozó is tapasztalta, hogy az utóbbi időben nőtt a megrendelések száma, ám hozzátette: hiába építtet be valaki új, hőszigetelt műanyag ablakot a régi helyére, nem biztos, hogy azzal csökken is a fűtésszámlája, hiszen sok múlik a szakszerű beszerelésen.

Új ablak és külső hőszigetelés a Szent László utca egyik régi házának falán. Évtizedes megtérülésre számítanak. Fotó: Karnok Csaba

Már a vásárhelyi panelprogram megindulására vár a szintén helyi Süd Bau Kft. A vezetőtől, Horváth Attilától megtudtuk, a cég a nyílászárócserét és a homlokzatszigetelést együtt végzi. Nemrégiben cseréltette ki háza régi ablakait a helybeli Kis Zsolt. A férfi elmondta: a régieket nem lehetett rendesen becsukni, s valósággal dőlt befelé a hideg a réseken. A ablakcsere óta kisebb fokozatra kell felvenni a konvektort, s a gázfogyasztásuk is vagy húsz százalékkal csökkent. Most tervezik a ház külső hőszigetelését. Ez azonban majd csak egy évtized alatt térül meg – már ha nem emelkedik tovább a gáz ára.

A város már lépett

A vásárhelyi önkormányzat már korábban kicseréltette több intézményében is a rossz, régi nyílászárókat. Legutóbb a Cseresnyés-kollégiumban végeztek ilyen munkát. Az új ablakoknak köszönhetően a tanulószobában immár nem kell télikabátban ülniük a diákoknak.

Olvasóink írták

  • 1. FossiL 2008. március 13. 10:44
    „Hogy csak nyílászárócserétől 20%-al csökkent a fűtésszámla??? Akkor az nem csere volt, hanem beépítés. Végülis logikus, lehet, hogy 20%-al nőne a fűtésszámla, ha télen nyitva hagynám az ablakot?
    A képen látható kb. 4 cm hőszigetelés megtérülése pedig egyáltalán nem várható. Egy régi, adott esetben 30 cm-es téglafal 4 cm-es hőszigetelése már semmit sem ér. A dráguló energiaárak mellett a megtérülése kizárt. Ha az ember ilyen beruházáson gondolkodik legaláb 8 cm ps hab hőszig ajánlott. Nem mellesleg a jelenlegi épületfizikai előírások szerint már a 38-as Porotherm falat is hőszigetelni kell...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykoron bezúzásra ítélték, most kiállítják

Hódmezővásárhely - 1964-ben a szentesi múzeum könyvtárának legrégebbi kiadványait, közel ezerkétszáz… Tovább olvasom