Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Domokos díjnyertes orchideái

Harmadik lett az országos orchidea- és broméliakiállításon növényeivel a vásárhelyi Krajcsovicz Domokos. A tizenkét esztendős diák két évvel ezelőtt betegen feküdt otthon, és a tévében látott egy filmet egy őserdőben kutató botanikusról. Akkor határozta el, hogy ő is orchideát fog gyűjteni. Ma ötvenféle virágot ápol otthon, mégsem botanikus akar lenni, hanem – a családi hagyományokat követve – gyógyszerész.
Krajcsovicz Domokos kedvenc virágaival. Még a fürdőszoba is teli van velük. Fotó: Tésik Attila
Két esztendővel ezelőtt, már tízéves korában gyűjteni kezdte az orchideákat a vásárhelyi Krajcsovicz Domokos. A Bethlen Gábor Református Gimnázium ma 6. osztályos diákja akkor betegen feküdt odahaza, és nagyon unatkozott.

– Bekapcsoltam a tévét, s az ismeretterjesztő filmeket sugárzó National Geographic Channelen fölfigyeltem egy műsorra: egy férfi ismeretlen orchideafajokat keresett Brazília őserdeiben. Elhatároztam, hogy ezután orchideákat gyűjtök, annyira megfogott a virágok szépsége és sokfélesége – árulta el Domokos.

Szerencséje volt, hiszen amikor Szarvason élő nagymamáját látogatta meg, kiderült, hogy ezen a településen él Lendvai László, a Magyar Orchideaszövetség egyik tagja, aki maga is ezeket a virágokat gyűjti. Domokos tőle kapta első virágait.

A vanília is egy orchidea termése

Ha az orchideákra gondolunk, akkor először a dísznövényként ismert ritka trópusi virág jut eszünkbe. Pedig ki gondolná, hogy szinte minden háztartásban megtalálható a Vanilla Planifolia termése, a vanília – olvasható az Orchidea mindenkinek című oldalon, az interneten (//blaner.freeweb.hu). Eszerint körülbelül húszezer darab törzsfaj létezik az orchideák között, és több millió hibrid. Darwin evolúciós elméletének bizonyításához az egyik orchideát használta fel, mégpedig az Angraecum Sesquipedale -t. „A speciális virág láttán megjósolta, hogy léteznie kell egy olyan lepkének, amely rendelkezik a nektár szíváshoz megfelelő hosszúságú, 30 centiméteres pödörnyelvvel. A lepkét – melynek latin neve: Xanthopan morganii praedicta – fel is fedezték – jóval Darwin halála után." – olvasható a honlapon.

A ma már ötvenféle orchideából álló gyűjteménnyel rendelkező fiú harmincféle virággal vett részt a budapesti Vajdahunyadvárban rendezett kiállításon. Mint beszélgetésünk közben kiderült, nagyon sokat tud ezekről a növényekről. Rendszeresen olvassa a szakirodalmat, s részt vesz a Magyar Orchidea Társaság munkájában is.

Orchideáinak ápolása komoly munka, sok időt vesz igénybe, nagy figyelmet igényelnek a virágok, hiszen meg kell előzni a különféle betegségeket is.

Domokos orchideagyűjtő szenvedélye ellenére mégsem botanikus szeretne lenni, hanem – követve a családi hagyományokat – gyógyszerész. Érdeklődése is sokoldalú, hiszen kedvenc tantárgyai közé tartozik a latin, az angol, a magyar, a rajz, a történelem, a természetismeret és a hittan is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házak a vásárhelyi ingyentelkeken

A két éve Vásárhelyen kiosztott ingyentelkeken már jó néhány család fölépítette a házát. Így… Tovább olvasom