Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Ég felé nyújtózik a városháza tornya

A vásárhelyi városháza tornya 56,5 méterével a megye hatodik legmagasabb épülete, látogatni csak polgármesteri vagy alpolgármesteri engedéllyel lehet. Különlegessége a 19. század végén helyi mester által készített óraszerkezet.
A vásárhelyi városháza 1893/1894-ben, Baksa Lajos polgármestersége idején épült, 250-en dolgoztak rajta. Tornya 56,5 méter magas, és 2008-ban készített felmérésünk szerint a 6. legmagasabb épület Csongrád megyében. A 123 méter hosszú, 50 méter széles, 3528 négyzetméteres komplexum ég felé nyújtózkodó tornyával mindig is Vásárhely jelképének számított, a 20. század elejétől szerepel képeslapokon.

– Körerkélye 37 méter magasan van, és biztonsági szerepet is játszott – mondta Presztóczki Zoltán levéltáros. – Toronyőrséget szerveztek, amelynek kötelessége volt az árvíz- vagy tűzveszélyt jelezni. Sorsát azonban a torony sem kerülhette el: 1970-ben és 1971-ben a vezetékek zárlata miatt kigyulladt, akkor repedt meg a régi harang, amit kicseréltek. A felújításnál a szakemberek ügyeltek, hogy elektromos zárlat ne okozhasson újabb katasztrófát.

Ég felé nyújtózik a városháza tornya. Fotó: DM/DV (galéria)

A tűzben megsérült toronyról került le az a 24 vörösréz lap, amely felhasználásával készítette el Erdős Péter helyi festőművész Vásárhelyi testamentum című alkotását neves vásárhelyi személyiségeket örökítve meg.

Költségvetés

Az Ybl Miklós unokaöccse, Ybl Lajos tervezte városháza építésének költségvetése 278 ezer 872 forint volt, de melléképületekkel, egyéb kiegészítőkkel meghaladta a 300 ezret. A munkálatokra az önkormányzat 100 ezer forint hitelt vett fel.  

Az épület egyik különlegessége, a toronyóra is 1893-as, Lovasi Lajos vásárhelyi órásmester készítette, az akkori árajánlat mai szemmel nézve hihetetlen: 1267 forint. Hasonló szerkezet nem sok található Közép-Európában, és egyre kevesebben értenek hozzá: javítását, negyedévenkénti karbantartását egy szentesi mester, id. Vidovics Ferenc végzi, és a mai napig ehhez állítják be, igazítják a polgármesteri hivatal összes óráját – árulta el Benkő Zoltángondnok, aki „idegenvezetőnk" volt a létesítményben.

Azt is közölte: a torony veszélyessége miatt csakis polgármesteri vagy alpolgármesteri engedéllyel látogatható, az érdeklődőket ő kalauzolja felelve biztonságukért, testi épségükért. Az erkélyig az első emeleten nyíló ajtótól 144 lépcső vezet, az óraszerkezetig kő-, onnan falépcső, tovább a tetőtérbe lajtorja, az is a 19. századból, 1899-ből maradt a maiakra.

– Érdemes engedélyért folyamodni, fantasztikus panoráma tárul az ember szeme elé – javasolta Benkő –, én kis túlzással naponta járok itt, de minden alkalommal rácsodálkozok, elidőzök egy kicsit. A befészkelt baglyokat is figyelem, most is van két tojás – mondta a gondnok.

Olvasóink írták

 • 4. booo 2012. május 16. 20:55
  „Ha 1970-ben leégett a torony, akkor hogy maradhatott meg a tetőre vetető lajtorja a 19. századból?

  3. CsengeleMSN - Minek felújítani? A lényeg hogy minden szegletén igen komoly kamerarendszer figyeli a járókelők mozgását.

  2. Hétszűnyűkapanyányimonyók - Én voltam fent a szentesi adó-vevő majdnem tetején. 2 személyes lift megy fel és onnan aztán nagyon pazar a kilátás! Ha megnyitnák lenne forgalom ! Több bázisugró is leugrott (sutyiban) onnan már, nekik ingyen volt. :-)”
 • 3. CsengeleMSN 2012. május 16. 19:29
  „Fel kellene újítani a városházát, távolról nem látszik de omladozik a vakolat. Főleg ott hátul kellene megcsinálni ahol az ifjú házasok ki szoktak jönni, ne egy omladozó ház előtt készüljön életük első házas fotója!”
 • 2. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. május 16. 13:32
  „Inkább az ilyennel kéne valamit kezdeni mint galéria/tárlatának/kiállítása ..stb
  Mindenkivel aláíratnám: csak saját felelősségre!
  500ft/fő
  A toronyból hilticsavarral rögzítenék kilépőket, mehet a bandzsdzsamping
  1500ft/fő
  Aki leesik, az ő baja XD
  Mondjuk, ha rajtam múlna a zsentesi adóvevőt is kiaknáznám, csóró szentesiek semmi érdemleges nincs a városukba, még ezzel se tudnak élni. XD
  Az is mehetne 1500/fővel”
 • 1. Én2 2012. május 16. 12:38
  „Nem is akarjuk látogatni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adókedvezmény ingatlanfelújításért

Azok a vásárhelyi magánszemélyek, akik felújítják ingatlanjukat, vagy újat építenek, adókedvezményben, illetve adómentességben részesülnek. Tovább olvasom