Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Egészségcentrum születik

A Norvég Finanszírozási Alap támogatásával készülhet el Vásárhely új egészségcentruma, amely a mostani, két részre váló rendelőintézet egyik utóda. A beruházás költsége mintegy 650 millió forint lenne.
Két és fél millió euróból, azaz mintegy 650 millió forintból lehetne felépíteni a vásárhelyi strandfürdő területére tervezett új egészségházat. A beruházás költségére pályázik a város, mégpedig a Norvég Finanszírozási Alaphoz. Minderről a közgyűlésen döntöttek a vásárhelyi képviselők, mint ahogy arról is, hogy a város biztosítja a támogatás elnyeréséhez szükséges 15 százalékos önrészt.

Mint azt megírtuk, az egészségmegőrző centrum kialakítását még tavaly határozta el a közgyűlés. A Városház utcai rendelőintézet felújítása helyett inkább új intézmények kialakításában gondolkodnak. A jelenlegi szakrendelő épülete ugyanis alkalmatlan a korszerű betegellátásra – vélik többen, így Grezsa István, az önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke, aki maga is részt vett az új koncepció kidolgozásában. A mostani épület valamikor egyébként megyeházaként szolgált, s nem egészségügyi ellátásra készült.

Sikeres pályázat esetén az első ütemben készülhetne el a strandfürdő területén az egészségmegőrző centrum – mondta Grezsa. Itt leginkább a megelőzésre és a rehabilitációra fordítanák a hangsúlyt, a szűrések szervezésének, lebonyolításának, vagy például az életmódprogramoknak a központja lenne. A tervek szerint itt szűrnék a diabéteszt, a csontritkulást, s ide költözne a mammográfia. Ugyanakkor a védőnői szolgálat is a strandfürdőnél lelne új otthonra. Az is elképzelhető, hogy a tüdőszűrő állomás szintén ide települne át.

A szakorvosi rendelők pedig a kórház területére költöznének. Az új épületet a Zrínyi és a Hunyadi utca sarkán húznák fel, így a kórházban dolgozó orvosok is könnyen elérhetnék. Erre az épületre egyelőre nincs költségvetés, de miután kisebb lesz, mint a strandfürdő területén kialakítandó egészségmegőrző centrum, várhatóan kevesebbe kerül majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra sincs bérlője a felújított vámháznak

Nem akarja bérbe venni senki a vásárhelyi vámházat. Az önkormányzat három éve felújította a mártélyi… Tovább olvasom