Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Eggyé vált az ecset, a szín, a vászon és a festő - fények játéka az Alföldi Galériában

Amikor az ecset, a szín, a festő és a vászon eggyé válik, akkor előtűnik a művészet. A képbe beleköltözött az a fény, amit az alkotó magában hordoz - ajánlotta a közönség figyelmébe Zoltai Attila Fények játéka című egyéni tárlatát szombaton, Hódmezővásárhelyen Földi Péter.
Amikor az ecset, a szín, a festő és a vászon eggyé válik, akkor előtűnik a művészet. A képbe beleköltözött az a fény, amit az alkotó magában hordoz - ajánlotta a közönség figyelmébe Zoltai Attila Fények játéka című egyéni tárlatát szombaton, Hódmezővásárhelyen Földi Péter.

Zoltai Attila kisteleki születésű, Hódmezővásárhelyen élő és tanító festőművésznek nyílt tárlata szombaton az Alföldi Galériában. A művész 5 teremben 75 festményét és 23 kisplasztikáját mutatja be, amelyek az elmúlt 10 évben készültek.
 
Eggyé vált az ecset, a szín, a vászon és a festő - fények játéka az Alföldi Galériában. Fotó: Kovács Erika (Galéria)
- Zoltai Attila festményei fotókat messze meghaladó életszerűséggel, meggyőzőerővel rendelkeznek. A fotókobjektivitásával szemben azonban ott van az alkotó személyiségének szubjektivitása, ami átlényegíti, atmoszférikussá és személyessé teszi a látványt - mondta a megnyitón Földi Péter, Kossuth-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 

- Zoltai Attila festményei szerkesztett látványok, kiemelt motívumokkal. A most kiállított képeken több szemüveg is látható, így a fogalomtartalom is beleszól a tartalomba. Azt üzenik, ne csak a felszínt nézd, hanem a szemüveg látványelemének eszközével tárd fel a kép igazságtartalmát is. Ha ez megtörténik, akkor a látszat mögött fel lehet tárni a lényeg esszenciáját.

Földi Péter úgy fogalmazott, Zoltai Attila anyagkezelése döbbenetes.
- Van ebben valami varázslat. Egy régi filmben a főhőst célba lőni tanították. A nővére azt mondta, akkor fogsz jól lőni, ha te, a pisztoly és a cél eggyé váltok. Amikor az ecset, a szín, a festő és a vászon eggyé válik, akkor előtűnik a művészet, a képbe beleköltözött az a fény, amit az alkotó magában hordoz. Zoltai Attila alkotásai is ezt tükrözik - mondta Földi Péter.
A kisplasztikák visszatérő motívuma a kerékpár és a hangszerek. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel másfél milliárdot nyertek pályázaton

Közel másfél milliárdot nyertek pályázaton
Mindszenten, akárcsak a környező kistérségi településeken, Mártélyon és Székkutason, 2017 az előkészítés éve volt. Pályázaton 1,4 milliárd forintot nyert a kisváros az idei munkákra, de azért akadtak megvalósult beruházások is. Tovább olvasom